banner home design 800x400

Ξυλόκαστρο: Τρίτη μέρα μάχης με τις φλόγες – Ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή

Μήνυμα του 112 για εκκένωση χωριών – Άνοιξε η Αθηνών – Πατρών

Για τρίτη συνεχόμενη μέρα, η φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Κυριακής στο Ξυλόκαστρο συνεχίζει να κατακαίει δασικές εκτάσεις, προκαλώντας τεράστιες οικολογικές και υλικές καταστροφές. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν έναν ασταμάτητο αγώνα με διάσπαρτες εστίες φωτιάς, ενώ η έκταση του μετώπου φτάνει πλέον τα 42 χλμ.

Από νωρίς το πρωί της Τρίτης, η πυροσβεστική ενισχύθηκε σημαντικά, με 406 πυροσβέστες, 16 ομάδες πεζοπόρου τμήματος, 132 οχήματα, πέντε ελικόπτερα και τρία αεροσκάφη να επιχειρούν στην περιοχή. Παρά την ισχυρή παρουσία των δυνάμεων κατάσβεσης, η κατάσταση παραμένει κρίσιμη, καθώς οι αναμενόμενοι ενισχυμένοι άνεμοι από το μεσημέρι προκαλούν ανησυχία για αναζωπυρώσεις.

Οι φλόγες πλησίασαν την εθνική οδό Πατρών-Κορίνθου, με αποτέλεσμα η κυκλοφορία να διακοπεί το βράδυ της Δευτέρας. Παρόλα αυτά, ο δρόμος άνοιξε ξανά νωρίς το πρωί της Τρίτης.

Εκκένωση χωριών και μάχη με τις φλόγες

Στις 7:20 το πρωί της Τρίτης, εστάλη μήνυμα από το 112, με το οποίο ζητήθηκε από τους κατοίκους των Σοφιανών να απομακρυνθούν προς το Ρέθι για λόγους ασφαλείας. Παρά τις αδιάκοπες προσπάθειες των πυροσβεστών, το πύρινο μέτωπο κινείται με αμείωτη ένταση προς τα Τρίκαλα Κορινθίας, απειλώντας άμεσα το τουριστικό ορεινό χωριό.

Οι κάτοικοι των Τρικάλων πέρασαν την νύχτα με την αγωνία να τους κατακλύζει, καθώς έβλεπαν τις φλόγες να πλησιάζουν επικίνδυνα τα σπίτια τους. Όπως αναφέρει κάτοικος της περιοχής, στο protothema.gr, «όλο το βράδυ προσευχόμασταν να μην φυσήξει. Οι φλόγες ήταν ορατές και κατευθύνονταν προς το χωριό μας. Δεν μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα, μόνο να ελπίζουμε ότι ο άνεμος δεν θα ενισχυθεί και θα μας αφήσει λίγο χρόνο».

Η προσπάθεια των πυροσβεστών εστιάζεται πλέον στην ανακοπή της πορείας της φωτιάς προς τα Τρίκαλα και την Καρυά, όπου η πυρκαγιά δεν έχει φτάσει ακόμη, αλλά η απειλή είναι σοβαρή. Ο δήμαρχος Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης, Βλάσης Τσιώτος, χαρακτήρισε την κατάσταση ως «τραγική», τονίζοντας ότι «οι φλόγες κατακαίουν μεγάλο μέρος του ορεινού όγκου της περιοχής, με πολλές ενεργές εστίες να δυσκολεύουν το έργο της πυρόσβεσης».

Οικολογική καταστροφή, καμένες υποδομές και τραγικός απολογισμός

Η οικολογική καταστροφή που συντελείται είναι ανυπολόγιστη, καθώς μεγάλα τμήματα δασικών εκτάσεων έχουν καταστραφεί ολοσχερώς. Οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για καμένες καλλιέργειες, ενώ πολλά σπίτια έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές από τις φλόγες. Η πυρκαγιά άφησε πίσω της δύο νεκρούς, δύο άντρες ηλικίας 35 και 40 ετών, που έχασαν τη ζωή τους στην περιοχή Ροζενά.

Ιδιαίτερα σοβαρή είναι η καταστροφή της ιστορικής εκκλησίας της Παναγίας των Καταφυγίων στη Ζάχολη, η οποία κάηκε ολοσχερώς. Η εκκλησία, που χτίστηκε το 1782 και αποτελούσε σημαντικό σημείο αναφοράς για την περιοχή, είναι πλέον μόνο ένα αποκαΐδι, με τους κατοίκους να θρηνούν για την απώλεια ενός σημαντικού κομματιού της πολιτιστικής τους κληρονομιάς.

Σοβαρός κίνδυνος αναζωπυρώσεων

Με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να δίνουν αγώνα για να περιορίσουν τις αναζωπυρώσεις, ο κίνδυνος δεν έχει εκλείψει, καθώς οι άνεμοι αναμένεται να ενισχυθούν από το μεσημέρι της Τρίτης. Η περιοχή είναι γεμάτη διάσπαρτες εστίες φωτιάς, γεγονός που καθιστά την κατάσταση ακόμη πιο δύσκολη για τους πυροσβέστες και τις αρχές.

Οι κάτοικοι πολλών χωριών, όπως οι Βρυσούλες και το Ξανθοχώρι, παραμένουν σε επιφυλακή, ενώ οι αρχές έχουν ζητήσει από όλους να είναι έτοιμοι για ενδεχόμενες εκκενώσεις. Ο δήμαρχος σημείωσε πως «οι μάχες με τις φλόγες δίνονται κυριολεκτικά μέσα στους οικισμούς», κάτι που καταδεικνύει την ένταση της καταστροφής που εκτυλίσσεται.

Κλειστά σχολεία και προτεραιότητα στην ασφάλεια

Με δεδομένες τις συνθήκες που επικρατούν, ο Δήμος Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης αποφάσισε να κλείσει όλα τα σχολεία της περιοχής σήμερα, Τρίτη. Σε ανακοίνωσή του, ο δήμος τόνισε πως «η ασφάλεια των μαθητών και των κατοίκων είναι απόλυτη προτεραιότητά μας», καλώντας τους γονείς να παρακολουθούν τις επίσημες ανακοινώσεις για τυχόν περαιτέρω εξελίξεις.

Η κατάσταση παραμένει κρίσιμη, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις και τις αρχές να συνεχίζουν να δίνουν μάχη με τις φλόγες, αλλά και τον χρόνο, σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν περαιτέρω καταστροφές και να προστατεύσουν τις ζωές των πολιτών και τις περιουσίες τους.

Η μάχη συνεχίζεται

Η φωτιά στο Ξυλόκαστρο αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις των τελευταίων ετών για τις δυνάμεις πυρόσβεσης και τις τοπικές αρχές. Με τις καταστροφές να είναι ήδη τεράστιες και την απειλή των αναζωπυρώσεων να παραμένει ορατή, το έργο τους δεν θα είναι εύκολο τις επόμενες ώρες και ημέρες. Οι προσπάθειες συνεχίζονται, με την ελπίδα ότι οι καιρικές συνθήκες θα σταθούν σύμμαχος στην προσπάθεια αυτή.

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Exit mobile version