banner home design 800x400

banner home design 1170 x 320

Τρίτη ημέρα μάχης με τη φωτιά στην Κορινθία – Στάχτη 50.000 στρέμματα

Απόκοσμες εικόνες κατέγραψαν τις φλόγες να απειλούν σπίτια και καλλιέργειες, ενώ οι αρχές έστειλαν επανειλημμένα μηνύματα εκκένωσης – «Η κατάσταση είναι σοβαρή» λέει ο Κικίλιας
fotia xilokastro

Για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, πυροσβέστες, κάτοικοι και εθελοντές δίνουν μάχη με τις φλόγες στην Κορινθία, προσπαθώντας να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά που ξέσπασε την Κυριακή σε δασική έκταση στα Ροζενά Ξυλοκάστρου. Η φωτιά έχει προκαλέσει ανυπολόγιστες ζημιές, με δύο ανθρώπους να έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ έχουν γίνει στάχτη 50.000 στρέμματα γης.

Η πυρκαγιά ξεκίνησε στις 28 Σεπτεμβρίου και μέσα σε λίγες ώρες επεκτάθηκε σε πολλές περιοχές, φτάνοντας μέχρι την παραλία στο Δερβένι. Απόκοσμες εικόνες κατέγραψαν τις φλόγες να απειλούν σπίτια και καλλιέργειες, ενώ οι αρχές έστειλαν επανειλημμένα μηνύματα εκκένωσης μέσω του αριθμού έκτακτης ανάγκης 112.

Ακόμα παλεύουν να τη σβήσουν

Από νωρίς σήμερα το πρωί, ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις με 406 πυροσβέστες, 123 οχήματα και 16 ομάδες δασοκομάντος συνεχίζουν την επιχείρηση κατάσβεσης. Επίσης, οκτώ εναέρια μέσα, πέντε ελικόπτερα και τρία αεροσκάφη, επιχειρούν συνεχώς προκειμένου να ανακόψουν τα δύο μεγάλα πύρινα μέτωπα, τα οποία καίνε ανεξέλεγκτα στα χωριά Σοφιανά και Ζάχολη.

Λίγο μετά τις 7 το πρωί, οι κάτοικοι των Σοφιανών έλαβαν μήνυμα από το 112 για να εκκενώσουν την περιοχή προς το Ρέθι. Η φωτιά κινείται πλέον δυτικά, ενώ οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν από το μεσημέρι δυσκολεύουν το έργο των πυροσβεστών.

«Η κατάσταση είναι σοβαρή» λέει ο Κικίλιας

«Η κατάσταση είναι σοβαρή και έχει μία κρισιμότητα» τόνισε ο Βασίλης Κικίλιας, προσθέτοντας πως «σε Σοφιανά και Σπατανέικα, Ξανθοχώρι, Ευρωστίνα και Μαύρο Όρος αντιμετωπίζονται τα μεγαλύτερα προβλήματα».

Την πρώτη ημέρα η περιοχή ήταν σε πορτοκαλί συναγερμό, σημείωσε ενώ επισήμανε ότι η πυρκαγιά έχει δημιουργήσει το δικό της μικροκλίμα. «Αντιμετωπίζουμε μια πολύ δύσκολη κατάσταση στην Κορινθία. Αυτή η πυρκαγιά έχει πολύ μεγάλες δυσκολίες, λόγω του ανάγλυφου, έχει πολύ μεγάλες χαράδρες και ρέματα και πολύ ψηλές κορυφές».

Ανέφερε ότι στην περιοχή «επιχειρούν 406 πυροσβέστες, 16 ομάδες δασοκομάντος, εναέρια μέσα, 13 ελικόπτερα και 8 αεροσκάφη», ενώ «το μεσημέρι αναμένονται ενισχύσεις από Ιταλία και Κροατία».

Επί τόπου είναι και η ηγεσία της Πυροσβεστικής, την οποία όπως είπε ο κ. Κικίλιας προβληματίζει η έναρξη της πυρκαγιάς, και ερευνώνται τα αίτια για την ολοκλήρωση του πορίσματος.

Παράλληλα, ο κ. Κικίλιας διαβεβαίωσε πως μόλις ολοκληρωθεί η κατάσβεση, θα ξεκινήσει η καταμέτρηση των ζημιών στα σπίτια και τις αγροτικές καλλιέργειες, τονίζοντας πως αποτελεί υποχρέωση της πολιτείας να μειώνει τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης.

Εκτεταμένες ζημιές σε σπίτια και καλλιέργειες

Ο δήμαρχος Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης, Βλάσης Τσιώτος, δήλωσε πως η φωτιά έχει προκαλέσει ανυπολόγιστες ζημιές σε καλλιέργειες, ενώ έχουν καεί και σπίτια, συμπεριλαμβανομένης της εκκλησίας του Αγίου Κωνσταντίνου στην περιοχή της Λυγιάς.

Οι αρχές αναμένουν να ολοκληρωθεί η κατάσβεση για να ξεκινήσει η καταγραφή των ζημιών στις πληγείσες περιοχές.

Εκκενώσεις και κυκλοφορία

Η φωτιά έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στους κατοίκους της περιοχής, με συνεχείς εκκενώσεις οικισμών όπως ο Πύργος, το Χελυδόρεο και η Άνω Καλλιθέα Ξυλοκάστρου.

Παράλληλα, ο αυτοκινητόδρομος Κορίνθου – Πατρών, ο οποίος είχε κλείσει τη Δευτέρα λόγω των πυρκαγιών, άνοιξε ξανά σήμερα το πρωί, αποκαθιστώντας την κυκλοφορία και στα δύο ρεύματα.

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

my school my choice (2)
newsletter banner anagnostis