banner home design 800x400

Ανεξέλεγκτη η φωτιά στο Ξυλόκαστρο – Νεκροί 2 εθελοντές πυροσβέστες

Το πρωί της Δευτέρας, δύο εθελοντές πυροσβέστες ηλικίας 35 και 40 ετών βρέθηκαν απανθρακωμένοι σε μαντρί κοντά στο χωριό Άνω Πιτσά, κοντά στο Ελληνικό.

Η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε στο Ξυλόκαστρο συνεχίζει να μαίνεται ανεξέλεγκτη, με το μέτωπο της φωτιάς να έχει φτάσει τα 30 χιλιόμετρα, προκαλώντας καταστροφές και τραγωδίες. Το πρωί της Δευτέρας, δύο εθελοντές πυροσβέστες ηλικίας 35 και 40 ετών βρέθηκαν απανθρακωμένοι σε μαντρί κοντά στο χωριό Άνω Πιτσά, κοντά στο Ελληνικό.

Οι δύο άνδρες, που αγνοούνταν από την Κυριακή, είχαν σπεύσει με τα μηχανάκια τους για να καθοδηγήσουν τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής σε δύσβατα μονοπάτια, ώστε να βοηθήσουν στη μάχη κατά της φωτιάς.

Η είδηση της απώλειας των δύο εθελοντών πυροσβεστών συγκλόνισε την τοπική κοινωνία. Οι δύο άνδρες από το χωριό Άνω Πιτσά άφησαν την τελευταία τους πνοή προσπαθώντας να βοηθήσουν τους συναδέλφους τους στην πυρόσβεση.

Η εξέλιξη της φωτιάς

Η πυρκαγιά ξέσπασε σε δασική περιοχή την Κυριακή το πρωί και γρήγορα επεκτάθηκε λόγω των ισχυρών ανέμων, οι οποίοι έφταναν τα 8 μποφόρ. Οι φλόγες πέρασαν από οικισμούς, καίγοντας σπίτια, ενώ κατά τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας στάλθηκαν μηνύματα εκκένωσης μέσω του 112 στους κατοίκους των περιοχών Πύργος και Άνω Λουτρά. Στο σημείο επιχειρούν 350 πυροσβέστες με 15 ομάδες δασοκομάντος, 110 οχήματα, καθώς και εναέρια μέσα, εθελοντές και μηχανήματα έργου.

Οι κάτοικοι συνεχίζουν να δίνουν μάχη

Παρά τις δύσκολες συνθήκες, οι κάτοικοι των χωριών, μαζί με εθελοντές και δυνάμεις της τοπικής αυτοδιοίκησης, δίνουν και αυτοί τη μάχη τους για να προστατεύσουν τις περιουσίες τους και το φυσικό περιβάλλον. Ο δήμαρχος Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης έκανε έκκληση προς τους πολίτες που διαθέτουν βυτία νερού και ραντιστικά οχήματα να συνδράμουν στις προσπάθειες, ειδικά στην περιοχή της Καλλιθέας που βρίσκεται υπό άμεσο κίνδυνο.

Ο ρόλος του ανέμου

Ο δυνατός άνεμος αποτελεί τον μεγαλύτερο εχθρό των πυροσβεστικών δυνάμεων, καθώς δυσχεραίνει τις προσπάθειες κατάσβεσης και διασπείρει τις φλόγες σε απρόσιτα σημεία. Τα δύσβατα φαράγγια της περιοχής καθιστούν ακόμη πιο επικίνδυνο το έργο των πυροσβεστών.

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Exit mobile version