banner home design 800x400

banner home design 1170 x 320

Βροντερό όχι στη σχεδιαζόμενη επέκταση της ΕΥΔΑΠ στην Κορινθία

Το Δημοτικό Συμβούλιο Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων εξέφρασε την αντίθεσή του σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
νερό χέρια

Η πρόθεση της Κυβέρνησης να επεκτείνει τις αρμοδιότητες της ΕΥΔΑΠ στους νομούς Κορινθίας, Βοιωτίας και Φωκίδας, με σκοπό την αντιμετώπιση της λειψυδρίας, έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, ιδιαίτερα στην περιοχή της Κορινθίας. Το Δημοτικό Συμβούλιο Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων εξέφρασε κάθετη αντίθεση στον κυβερνητικό σχεδιασμό, καθώς θεωρεί ότι ανοίγει το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση του νερού, με σοβαρές επιπτώσεις για τους πολίτες και την τοπική κοινωνία.

Το Λουτράκι, παγκοσμίως γνωστό για το φυσικό και ιαματικό του νερό, βλέπει την ιστορία και την παράδοσή του να απειλούνται από σχέδια που, σύμφωνα με το Δημοτικό Συμβούλιο, αποσκοπούν στην εμπορευματοποίηση ενός δημόσιου αγαθού. Σε πρόσφατη συνεδρίαση, το Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα να στηρίξει το ψήφισμα διαμαρτυρίας που εξέδωσε η ΔΕΥΑ Λουτρακίου – Αγίων Θεοδώρων, το οποίο καταδικάζει οποιαδήποτε απόπειρα ιδιωτικοποίησης του νερού.

«Το νερό είναι δημόσιο αγαθό»

Η παράταξη «ΝΕΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ» τονίζει πως το νερό πρέπει να παραμείνει υπό τον πλήρη έλεγχο του κράτους, υποστηρίζοντας ότι η ιδιωτικοποίηση του νερού δεν θα ωφελήσει τους πολίτες, όπως άλλες αποτυχημένες προσπάθειες ιδιωτικοποίησης παγκοσμίως (όπως στη Γαλλία και την Αργεντινή). Οι πολίτες ανησυχούν ότι η είσοδος ιδιωτών θα οδηγήσει σε αυξήσεις τιμών, ελλιπή συντήρηση των υποδομών και μειωμένη ποιότητα στις υπηρεσίες ύδρευσης.

Οι αντιδράσεις έχουν ενταθεί καθώς το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει ήδη αποφανθεί ότι το νερό δεν μπορεί να θεωρείται εμπορεύσιμο προϊόν, αλλά αποτελεί δημόσιο αγαθό. Οι τοπικές αρχές ζητούν από το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου να τοποθετηθεί άμεσα στο ζήτημα, ενώ καλούν τους βουλευτές και τους φορείς της περιοχής να πάρουν θέση για την υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα του νερού.

Ψήφισμα διαμαρτυρίας

Το Δημοτικό Συμβούλιο Λουτρακίου καλεί όλους τους τοπικούς άρχοντες και τους πολίτες να ενωθούν ενάντια στα σχέδια ιδιωτικοποίησης. Η ΔΕΥΑ Λουτρακίου έχει ήδη εκδώσει ψήφισμα διαμαρτυρίας, το οποίο ζητά από την κυβέρνηση να εγκαταλείψει τα σχέδια εμπορευματοποίησης του νερού, ενώ οι εργαζόμενοι στη ΔΕΥΑ παραμένουν στην πρώτη γραμμή του αγώνα.

Το ζήτημα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο, καθώς το Λουτράκι έχει συνδεθεί άρρηκτα με την ιστορία και τη φήμη του φυσικού μεταλλικού και ιαματικού νερού, ένα πλεονέκτημα που δεν επιθυμεί να χαθεί για χάρη του κέρδους.

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

my school my choice (2)
newsletter banner anagnostis