banner home design 800x400

banner home design 1170 x 320

Μαίνεται η φωτιά στο Ξυλόκαστρο: Ισχυροί άνεμοι, τρία μηνύματα 112

Επιχειρούν 255 πυροσβέστες, με 81 οχήματα και 9 ομάδες πεζοπόρων – Η πυρκαγιά καίει σε δύσβατο σημείο και κατευθύνεται προς τον οικισμό Πύργο.
Φωτιά πυρκαγιά φυσική καταστροφή

Ενισχύθηκαν ακόμη περισσότερο το απόγευμα οι πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν σε πυρκαγιά σε δασική έκταση στα Ροζενά στο Ξυλόκαστρο Κορινθίας.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της Πυροσβεστικής, η φωτιά κατευθύνεται προς τον οικισμό Πύργο και στη μεγάλη μάχη κατάσβεσης συμμετέχουν 255 πυροσβέστες, με 81 οχήματα και 9 ομάδες πεζοπόρων. Νωρίτερα εντός της ημέρας, 19 εναέρια μέσα, 6 ελικόπτερα και 13 αεροσκάφη έκαναν ρίψεις νερού, ωστόσο αυτά αποσύρθηκαν όταν έπεσε το φως της ημέρας.

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση της Πυροσβεστικής, έχουν προκληθεί ζημιές από την πυρκαγιά στην καμπίνα ενός πυροσβεστικού οχήματος.

Τρία μηνύματα 112

Τρία μηνύματα 112 απεστάλησαν στους κατοίκους. Το τρίτο μήνυμα 112 ήχησε προειδοποιώντας τους κατοίκους του Ελληνικού να απομακρυνθούν με κατεύθυνση προς Κάτω Πιτσά. Το δεύτερο μήνυμα 112 εστάλη, λίγο πριν τις 18:00, στους κατοίκους της περιοχής Πύργος Κορινθίας προκειμένου να απομακρυνθούν προς Ζάχολη λόγω της πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη. Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στην περιοχή Πύργος Κορινθίας απομακρυνθείτε προς Ζάχολη. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών».

Προειδοποιητικό μήνυμα μέσω του 112 εστάλη, λίγο νωρίτερα, σε όσους βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή Ροζενών Κορινθίας προκειμένου να παραμείνουν σε ετοιμότητα λόγω της πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη. Ειδικότερα το μήνυμα αναφέρει: «Δασική πυρκαγιά στην ευρύτερη περιοχή Ροζενών Κορινθίας. Παραμείνετε σε ετοιμότητα. Ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών».

Έκτακτη σύσκεψη

Συντονιστική σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στην Πολιτική Προστασία υπό τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια, με αντικείμενο την πυρκαγιά στα Ροζενά Κορινθίας.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν συναρμόδια υπουργεία, εκπρόσωποι των σωμάτων ασφαλείας, των ενόπλων δυνάμεων του ΕΚΑΒ καθώς και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς.

Ισχυροί άνεμοι, δύσκολη η κατάσβεση

Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, η ένταση των ανέμων που πνέουν στο σημείο έχει αυξηθεί, με τις ριπές του ανέμου να είναι πολύ ισχυρές. Επιπλέον, σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, το δύσβατο της περιοχής δεν διευκολύνει την προσέγγισή της από τις δυνάμεις, δυσχεραίνοντας το έργο της κατάσβεσης.

Η φωτιά εκδηλώθηκε γύρω στις 10:51 σε αγροτοδασική έκταση και στη συνέχεια επεκτάθηκε σε δασική έκταση.

10 χιλιόμετρα το μέτωπο

Ο δήμαρχος Ξυλοκάστρου, Βλάσης Τσιώτος, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του OPEN, ανέφερε για την κατάσταση στο μέτωπο της φωτιάς: «Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Το μέτωπο είναι μεγάλο και φτάνει τα 10 χιλιόμετρα. Σε λίγο θα σταματήσουν και τα εναέρια μέσα και η νύχτα θα είναι πολύ δύσκολη. Η φωτιά πέρασε από τον Πύργο και οι άνεμοι είναι ισχυροί. Αυτή τη στιγμή κατευθύνεται προς τα ανατολικά. Εκκενώθηκε το χωριό Ελληνικό».

Δήμος Ξυλοκάστρου: Έκκληση για βοήθεια προς τα χωριά της Ευρωστίνης

Εν τω μεταξύ εκδόθηκε έκτακτη ανακοίνωση του Δήμου Ξυλοκάστρου Ευρωστίνης όπου γίνεται έκκληση στους πολίτες
που διαθέτουν οχήματα με βυτία νερού και ραντιστικά να προστρέξουν σε βοήθεια προς τα χωριά της Ευρωστίνης και συγκεκριμένα προς το χωριό Καλλιθέα λόγω της πυρκαγιάς.

Λόγω της επικινδυνότητας της φωτιάς παρακαλούνται οι πολίτες να ακολουθούν αυστηρά τις οδηγίες της πυροσβεστικής υπηρεσίας.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, σε γενική επιφυλακή τέθηκε το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών σε Αττική, Στερεά Ελλάδα, Δυτική Ελλάδα και Πελοπόννησο.

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

my school my choice (2)
newsletter banner anagnostis