banner home design 800x400

Αλιεία: Πελοπόννησος σε ύφεση, αλλά ο Αργοσαρωνικός ανεβάζει ρυθμούς

Μειώσεις στην αλιευτική παραγωγή της Πελοποννήσου. Διατηρούνται σημαντικές ποσότητες στον Αργοσαρωνικό Κόλπο

Τα πρόσφατα στοιχεία που δημοσίευσε η ΕΛΣΤΑΤ για τη θαλάσσια αλιεία το 2023 φέρνουν στο προσκήνιο την Πελοπόννησο και τον Αργοσαρωνικό, με σημαντική συμμετοχή στην αλιευτική παραγωγή της χώρας, παρά τις συνολικές μειώσεις σε εθνικό επίπεδο.

Ειδικά για την Πελοπόννησο, παρατηρείται μειωμένη αλιευτική δραστηριότητα, με τον Κυπαρισσιακό και Μεσσηνιακό Κόλπο να καταγράφουν μόλις 236,4 τόνους, ενώ ο Λακωνικός Κόλπος συνέβαλε με 245 τόνους.

Παρά τη μείωση στην Πελοπόννησο, η περιοχή του Αργοσαρωνικού παραμένει ισχυρή, καταγράφοντας 5.733,9 τόνους αλιευμάτων, που αντιστοιχούν στο 9,3% της συνολικής εθνικής αλιευτικής παραγωγής. Συνολικά, η χώρα κατέγραψε 61.679 τόνους αλιευμάτων, σημειώνοντας μείωση 5,2% σε σχέση με το 2022.

Οι ποσότητες αυτές περιλαμβάνουν κυρίως ψάρια, με το 82% των αλιευμάτων να αφορά ιχθύες, όπως η σαρδέλα και ο γαύρος, που αποτελούν σταθερές αξίες για την ελληνική αλιεία.

Σημαντικές είναι και οι ποσότητες των μαλακοστράκων και κεφαλόποδων που αλιεύτηκαν στις περιοχές του Αργοσαρωνικού.

Συμερασματικά, παρά την πτώση των συνολικών ποσοτήτων αλιευμάτων στην Πελοπόννησο, ο Αργοσαρωνικός παραμένει ζωτικής σημασίας για την αλιευτική παραγωγή, διατηρώντας τη θέση του ως μια από τις πιο παραγωγικές αλιευτικές ζώνες της Ελλάδας​

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Exit mobile version