banner home design 800x400

Συγκλονιστική συναυλία με τον Σταύρο Ξαρχάκο στο Ανοιχτό Θέατρο Καλαμάτας

Λαμπρή τελετή εγκαινίων το βράδυ της Παρασκευής – «Φωτεινός φάρος δημιουργίας, έμπνευσης και πολιτισμού»

Στο κατάμεστο από κόσμο Ανοιχτό Θέατρο Καλαμάτας, πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου η λαμπρή τελετή των εγκαινίων στο νέο πολιτιστικό στολίδι της πόλης.

Συγκλονιστική η συναυλία που ακολούθησε από τον μουσικοσυνθέτη και μαέστρο Σταύρο Ξαρχάκο, τον οποίο το κοινό της Καλαμάτας υποδέχθηκε με συγκίνηση και ενθουσιασμό εν μέσω χειροκροτημάτων. Στον σπουδαίο Έλληνα, Σταύρο Ξαρχάκο, επιδόθηκε το Μετάλλιο Τιμής και Ευποιίας του Δήμου Καλαμάτας σε συνέχεια ομόφωνης απόφασης  του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης.

Την Κυβέρνηση στην τελετή εγκαινίων του Ανοιχτού Θεάτρου Καλαμάτας εκπροσώπησε ο Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Βασίλης Σπανάκης.

«Φωτεινός φάρος δημιουργίας, έμπνευσης και πολιτισμού»

«Με χαρά και υπερηφάνεια, εγκαινιάζουμε σήμερα το Ανοιχτό Θέατρο Καλαμάτας, ένα πολιτιστικό στολίδι για την πόλη μας.  Ένα νέο χώρο πολιτισμού. Ένα χώρο που είμαστε βέβαιοι ότι η Τέχνη, η δημιουργία και η έκφραση θα ανθίσουν και θα εμπνεύσουν, προσφέροντας μοναδικές καλλιτεχνικές στιγμές σε κατοίκους και επισκέπτες», ανέφερε ο Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, επισημαίνοντας: «Το Ανοιχτό Θέατρο Καλαμάτας αναμφισβήτητα αποτελεί ένα κομβικό έργο για τον Πολιτισμό και την κοινωνική ζωή όχι μόνο της πόλης μας αλλά ευρύτερα για τη Νότια Πελοπόννησο. Η δημιουργία ενός πολιτιστικού χώρου, σημείου αναφοράς, όπως το Ανοιχτό Θέατρο, απαιτεί όραμα, αφοσίωση και συνεργασία, και σήμερα μπορούμε να είμαστε όλοι υπερήφανοι ότι ως πόλη, τα καταφέραμε».

Ο Δήμαρχος ευχαρίστησε όλους όσους εργάστηκαν σκληρά και συνέβαλαν στην υλοποίηση αυτού του μεγάλου έργου, τονίζοντας ότι «το Ανοιχτό Θέατρο Καλαμάτας αποτελεί την αρχή για όσα σχεδιάζουμε στην περιοχή, καθώς στόχος και όραμα της Δημοτικής Αρχής είναι η ανάδειξη του Περιβαλλοντικού Πάρκου του Νέδοντα. Ήδη δίπλα μας υλοποιείται το Υπαίθριο Πάρκο Ελιάς, ενώ με τη συνδρομή του Υφυπουργού Εσωτερικών κ. Σπανάκη, τον οποίο και ευχαριστώ δημόσια γι’ αυτό, δρομολογούνται οι διαδικασίες για τη σύνταξη των απαραίτητων μελετών με στόχο τη μεταφορά των δημοτικών συνεργείων από τον Νέδοντα και την ολιστική αξιοποίηση και ανάδειξη του Περιβαλλοντικού Πάρκου, μιας περιοχής ιδιαίτερου κάλλους που αποτελεί διαμάντι για την Καλαμάτα».

Καταλήγοντας ο κ. Βασιλόπουλος σημείωσε: «Σας ευχαριστούμε από καρδιάς για τη σημερινή συγκλονιστική σας παρουσία.  Ας αποτελέσει το Ανοιχτό Θέατρο Καλαμάτας ένα φωτεινό φάρο δημιουργίας, έμπνευσης και πολιτισμού, όπου η ανοιχτή του σκηνή θα συναντά τους ανοιχτούς ορίζοντες της Τέχνης. Καλή αρχή στο Ανοιχτό Θέατρο Καλαμάτας!».

Σε χαιρετισμό του, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Δημήτρης Πτωχός μίλησε με κολακευτικά λόγια για το Ανοιχτό Θέατρο, χαρακτηρίζοντάς το ως έναν υπέροχο χώρο δημιουργίας, πολιτισμού και τέχνης. «Ένα εκπληκτικό έργο, ένα εκπληκτικό θέατρο που μπορεί να βρει μιμητές και σε άλλους δήμους», ανέφερε ο κ. Πτωχός, επισημαίνοντας την αξία του.

Εκ μέρους της Κυβέρνησης, ο Υφυπουργός Εσωτερικών Βασίλης Σπανάκης εξέφρασε τη χαρά και τη συγκίνησή του για την παρουσία του στην Καλαμάτα και στα εγκαίνια ενός τόσο σημαντικού έργου, το οποίο «θα παραδώσουμε στις επόμενες γενιές». Ο κ. Σπανάκης συνεχάρη τον Δήμαρχο και έκανε αναφορά στα πολλά έργα που σχεδιάζονται για την περιοχή, επιβεβαιώνοντας τη συνεργασία που έχει ήδη αναπτυχθεί προκειμένου να υλοποιηθεί ο σχεδιασμός για το περιβαλλοντικό πάρκο στο Νέδοντα. «Να δούμε τον χώρο να επεκτείνεται και το όνειρο των Καλαματιανών να γίνεται πραγματικότητα», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Εν συνεχεία ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητρόπολης Μεσσηνίας Αρχιμανδρίτης Φίλιππος Χαμαργιάς, ο Δήμαρχος Καλαμάτας Αθανάσιος Βασιλόπουλος, ο Υφυπουργός Βασίλειος Σπανάκης, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας «Νέα Αριστερά» Αλέξης Χαρίτσης και οι Βουλευτές Μεσσηνίας Μίλτος Χρυσομάλλης και Περικλής Μαντάς, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Δημήτριος Πτωχός, ο Προϊστάμενος του ΥΜΕΠΕΡΑΑ Νικόλαος Μαμαλούγκας, ο Πρόεδρος των Κτηριακών Υποδομών Α.Ε. Τίμος Κατσίπος και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας Αναστάσιος Ηλιόπουλος, έκοψαν την κορδέλα των εγκαινίων.

Απονομή μεταλλίου στον Σταύρο Ξαρχάκο

Ακολούθησε η τελετή απονομής του Μεταλλίου Τιμής και Ευποιίας του Δήμου Καλαμάτας στον μουσικοσυνθέτη και μαέστρο Σταύρο Ξαρχάκο. Την απόφαση του Δ.Σ. ανέγνωσε ο Πρόεδρος του Σώματος Αναστάσιος Ηλιόπουλος, ο οποίος και επέδωσε το Ομόφωνο Ψήφισμα στον κ. Ξαρχάκο.

Στην προσφώνησή του ο Δήμαρχος Καλαμάτας ανέφερε: «Σήμερα είναι μια ξεχωριστή ημέρα για την πόλη μας. Ο Δήμος Καλαμάτας, με βαθιά ευγνωμοσύνη και θαυμασμό, αποδίδει για πρώτη φορά, το Μετάλλιο Τιμής και Ευποιίας σ’ έναν σπουδαίο Έλληνα. Έναν άνθρωπο που με τη δημιουργία του, το ήθος του και τη διαχρονική του προσφορά, αφήνει ανεξίτηλο το αποτύπωμά του στον πολιτιστικό χάρτη της Πατρίδας μας.

Με ιδιαίτερη τιμή και χαρά, τιμούμε τον Σταύρο Ξαρχάκο, έναν από τους σημαντικότερους συνθέτες της χώρας μας, έναν καλλιτέχνη που συμβάλει με το έργο του σε μια άλλου είδους παγκοσμιοποίηση της ελληνικής μουσικής. Ασυμβίβαστος, υπερασπίζεται με ήθος και ακεραιότητα τις αρχές του, μένοντας πιστός στις αξίες της τέχνης, της αλήθειας και της ελευθερίας της έκφρασης, δημιουργώντας με τις νότες του συναισθήματα που δύσκολα περιγράφονται με λόγια.

Αγαπητέ κύριε Ξαρχάκο, εκ μέρους όλων των Καλαματιανών, θα ήθελα να σας εκφράσω τις πιο θερμές μας ευχαριστίες. Η μουσική σας αποτελεί φάρο για τον πολιτισμό μας και πηγή έμπνευσης για όλους μας.  Η Καλαμάτα, ένας τόπος με βαθιά πολιτιστική παράδοση, νιώθει υπερηφάνεια που σας τιμά σήμερα. Σας ευχαριστούμε για την πλούσια κληρονομιά που αφήνετε στις επόμενες γενιές και σας ευχόμαστε από καρδιάς να συνεχίσετε με την ίδια δημιουργική δύναμη και ανησυχία να μας χαρίζετε συγκινήσεις και υπέροχες μουσικές στιγμές. Με μεγάλη τιμή και σεβασμό, σας αποδίδουμε το Μετάλλιο Τιμής και Ευποιίας του Δήμου Καλαμάτας».

Στη συνέχεια επιδόθηκαν από τον κ. Βασιλόπουλο τα συμβολικά ενθυμήματα. Το Μετάλλιο Τιμής και Ευποιίας του Δήμου Καλαμάτας, ως ένδειξη βαθύτατης τιμής προς το πρόσωπο του κ. Σταύρου Ξαρχάκου και για την προσφορά του στην Τέχνη και τον Πολιτισμό από το σύνολο των συνδημοτών μας και αντίγραφο της «Προειδοποιήσεως εις τας ευρωπαϊκάς αυλάς» του πρώτου επισήμου διπλωματικού κειμένου των επαναστατημένων Ελλήνων, που εκδόθηκε στην Καλαμάτα, στις 23 Μαρτίου 1821 και εμπεριέχει το μήνυμα της Επανάστασης και τα ιδανικά του Αγώνα.

Στην αντιφώνησή του, εμφανώς συγκινημένος ο κ. Σταύρος Ξαρχάκος ανέφερε: «η συγκίνηση περισσεύει. Είναι μεγάλη τιμή για μένα. Σας ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου. Η Καλαμάτα με τον τόσο πλούσιο πολιτισμό απέκτησε το θέατρο που έπρεπε». Ο σπουδαίος μουσικοσυνθέτης ευχήθηκε το Ανοιχτό Θέατρο Καλαμάτας να γίνει πόλος έλξης, προτρέποντας να γίνονται όχι μόνο διασκεδαστικές αλλά και ψυχαγωγικές παραστάσεις, με την επισήμανση ότι «χρωστάμε στους Καλαματιανούς τέτοιες παραστάσεις». Ιδιαίτερη η στιγμή της αναφοράς του στην καταγωγή του. «Αισθάνομαι περήφανος για την καταγωγή μου, από κει που ξεκίνησε η Επανάσταση του 1821», σημείωσε ο κ. Ξαρχάκος εν μέσω αποθέωσης από το κοινό.

Μαυγετική συναυλία

Η βραδιά ολοκληρώθηκε με μαγευτική συναυλία που περιλάμβανε αγαπημένα τραγούδια του Σταύρου Ξαρχάκου που όλοι έχουμε τραγουδήσει: «Ήτανε μια φορά», «Το δίχτυ», «Καίγομαι», «Πώς να σωπάσω μέσα μου», «Μάτια μπλε», «Χάθηκε το φεγγάρι», «Με τι καρδιά», «Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα», «Γεια σου χαρά σου Βενετιά», και πολλές ακόμα πασίγνωστες συνθέσεις του που τραγουδάμε καθημερινά και έχουν γεμίσει μουσική τις στιγμές της ζωής μας, έχοντας στο πλευρό του δύο σπουδαίους ερμηνευτές αξιώσεων που μπορούν να ερμηνεύσουν μοναδικά το απαιτητικό και ποικίλο ρεπερτόριό του, την Ηρώ Σαΐα και τον Ζαχαρία Καρούνη και διευθύνοντας ο ίδιος πολυμελή ορχήστρα κορυφαίων σολίστ.

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Exit mobile version