banner home design 800x400

Ελαιόλαδο: Ποιες τάσεις θα καθορίσουν την τιμή στο ράφι

Στη Μεσσηνία περιμένουν να βρέξει – Ανθοφορία, καρπόδεση και… Ισπανία θα κρίνουν τις τιμές το 2025 – Οι ελαιοπαραγωγοί αντιμετωπίζουν ένα πολύπλοκο τοπίο.

Η φετινή ελαιοσυλλογή είναι εντελώς διαφορετική από την περσινή, με τους ελαιοπαραγωγούς από διάφορες περιοχές της χώρας να βλέπουν διαφορετικές συνθήκες στην παραγωγή και να αναμένουν σημαντική διακύμανση στις τιμές του ελαιολάδου.

Οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν πως οι βροχοπτώσεις, η ανθοφορία και η καρπόδεση διαμορφώνουν το σκηνικό για τις τελικές αποδόσεις.

Ζωτικής σημασίας οι βροχοπτώσεις στη Μεσσηνία

Στη Δυτική Μεσσηνία, οι παραγωγοί ελπίζουν σε μια καλή χρονιά, αν και η ξηρασία του καλοκαιριού δυσκολεύει την κατάσταση.

Ο πρόεδρος της ομάδας παραγωγών Νηλέας, Γιώργος Κόκκινος, αναφέρει, μιλώντας στην «Καθημερινή» πως οι περιορισμένες βροχοπτώσεις έχουν πλήξει την παραγωγή σε ορισμένες περιοχές. Σε μερικές περιοχές, η ζημιά μπορεί να φτάσει μέχρι και το 80%, με τις τελικές αποδόσεις να εκτιμώνται χαμηλότερες από τις αρχικές προβλέψεις.

Ανθοφορία και καρπόδεση θα καθορίσουν τις τιμές

Σύμφωνα με τον Μόσχο Κορασίδη από την Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ), η ανθοφορία και η καρπόδεση των ελαιοδέντρων φέτος είναι θετικές, όμως οι επόμενοι μήνες θα κρίνουν την τελική ποιότητα και την τιμή του ελαιολάδου.

Οι βροχοπτώσεις των φθινοπωρινών μηνών θα διαμορφώσουν το τελικό προϊόν, με τις τιμές να ξεκαθαρίζουν στα μέσα Οκτωβρίου.

Ο ρόλος της Ισπανίας

Η εξέλιξη της παραγωγής ελαιολάδου στην Ισπανία και την Ιταλία επηρεάζει άμεσα τις τιμές στην Ελλάδα. Η Ισπανία, που παράγει το 45% του παγκόσμιου ελαιολάδου, αναμένεται να αυξήσει σημαντικά την παραγωγή της, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω πτώση των τιμών.

Αναλυτές προβλέπουν παραγωγή που θα ξεπεράσει τον 1 εκατομμύριο τόνο, προκαλώντας υπερεπάρκεια στην αγορά.

Τι θα γίνει με την τιμή στο ράφι

Η τιμή του ελαιολάδου στο ράφι αναμένεται να πέσει σταδιακά, όμως ο καταναλωτής παραμένει επιφυλακτικός.

Σύμφωνα με τον Μανώλη Γιαννούλη, πρόεδρο της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ελαιολάδου, η μείωση της τιμής θα γίνει αισθητή σε περίπου δύο μήνες. Ωστόσο, η καταναλωτική συμπεριφορά δεν θα αλλάξει άμεσα, με τους καταναλωτές να συνεχίζουν να περιορίζουν την κατανάλωση.

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Exit mobile version