banner home design 800x400

Βουνό τα σκουπίδια στα παλιά σφαγεία Ναυπλίου

Καταγγελία Μάκαρη σε εκπομπή του Σκαϊ- Τι απαντά ο Δήμος Ναυπλιέων

Βουνά απο σκουπίδια στα παλιά σφαγεία Ναυπλίου, παρουσιάστηκαν σήμερα στον Σκαϊ και στην εκπομπή Live You με τον Άρη Πορτοσάλτε και την Μαρία Αναστασοπούλου.

Ο δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης Κωνσταντίνος Μάκαρης μίλησε στην εκπομπή και εξήγησε ότι μετά από καταγγελίες των πολιτών για το παράνομο σημείο που πηγαίνουν τα σκουπίδια αποφάσισαν να δημοσιοποιήσουν το σημείο, ενώ έχει θέσει το πρόβλημα και στο δημοτικό συμβούλιο.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία με επίσημο έγγραφο της, που αναφέρθηκε στην εκπομπή, έχει δηλώσει πως ο χώρος δεν αποτελεί νόμιμα αδειοδοτημένη εγκατάσταση για έργα ή δραστηριότητες ” Συστημάτων Περιβαλλοντικών Υποδομών”, λόγω της γειτνίασης του χώρου με δασική έκταση ανατολικά, το Κατάστημα κράτησης Ναυπλίου νοτιοδυτικά και με εναέριες γραμμές ρευματοδότησης ΔΕΔΔΗΕ, η επικινδυνότητα πυρκαγιάς κρίνεται αυξημένη.

Άμεση ήταν η απάντηση της Αντιδημάρχου Καθαριότητας, Περιβάλλοντος και Πρασίνου του Δήμου Ναυπλιέων Ντινα Καραγιάννη η οποία δήλωσε ότι ο Δήμος Ναυπλιέων είναι γνώστης της κατάστασης και έχει δεσμευτεί ότι απο τις αρχές του νέου μήνα θα προχωρήσει στον πλήρη
καθαρισμό του συγκεκριμένου χώρου από όλα τα αντικείμενα, απορρίμματα, ογκώδη απόβλητα κ.λ.π. που υπάρχουν εκεί και την πλήρη και άμεση αποκατάσταση του.

Ακολουθεί η απάντηση της Αντιδημάρχου:

“Στα όσα ισχυρίστηκε το μεσημέρι  της Παρασκευής  (27/9) στον ΣΚΑΪ και στην εκπομπή Live You με τον Άρη Πορτοσάλτε και την Μαρία Αναστασοπούλου,ο Κωνσταντίνος Μάκαρης,  δηλαδή για την
καταγγελία λειτουργίας χωματερής με ογκώδη απορρίμματα δίπλα από τις φυλακές Ναυπλίου, απάντησε η δημοτική αρχή του Δήμου Ναυπλιέων 
Συγκεκριμένα στην απάντηση που εκδόθηκε αναφέρεται:

Θα θέλαμε να αναφέρουμε σχετικά με τον κύριο Μάκαρη, που φιλοξενήσατε στην εκπομπή σας, ότι για άλλη μια φορά αποδεικνύει με τις κινήσεις του ότι ενδιαφέρεται κυρίως για την διαφήμιση και προβολή του κι όχι για την επίλυση των θεμάτων για τα οποία προβαίνει σε καταγγελίες.

Ο κύριος αυτός λοιπόν, αν και Δημοτικός Σύμβουλος της Αντιπολίτευσης, πριν καν μπει στον κόπο να ενημερωθεί για τις ενέργειες που έχει κάνει ο Δήμαρχος και οι υπηρεσίες του Δήμου, σχετικά με τα θέματα για τα οποία αναφέρεται και ενώ είναι πολύ εύκολο να ενημερωθεί γιατί όλα είναι στην Διαύγεια, παρόλα αυτά, σήμερα μία μέρα μετά την ανάρτηση των προσκλήσεων σε αναδόχους που θα προχωρήσουν στον καθαρισμό της εν λόγω περιοχής, προτίμησε να εμφανιστεί στο κανάλι σας και να σας ενημερώσει επιλεκτικά για καταστάσεις που χρόνια γνωρίζουμε, και που εμείς ως νέα δημοτική αρχή έχουμε βάλει στόχο να διορθώσουμε παρόλες τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε και λόγω και της κακής διαχείρισης των προηγούμενων δημοτικών αρχών, όσο και της κακής οικονομικής κατάστασης που παραλάβαμε αλλά και της κακής αντιπολίτευσης του κυρίου Μάκαρη.

Παρόλα αυτά επειδή τα πράγματα δεν είναι πάντα όπως φαίνονται και εμείς ως δημοτική αρχή δεν έχουμε καμία διάθεση να ωραιοποιήσουμε καμία άσχημη κατάσταση, θα θέλαμε σας ενημερώσουμε για το θέμα που ασχολήθηκε η εκπομπή σας και τις ενέργειες που ο Δήμαρχος και οι υπηρεσίες του Δήμου έχουν προχωρήσει έτσι ώστε να δώσετε μια πλήρη ενημέρωση κι εσείς από την πλευρά σας στο τηλεοπτικό κοινό σας.

Σας ενημερώνουμε ότι στην συγκεκριμένη περιοχή, η οποία αποτελεί τμήμα ευρύτερου οικοπέδου, ιδιοκτησίας του Δήμου Ναυπλιέων και η οποία προορίζονταν για την «Δημιουργία Πράσινου Σημείου Δήμου Ναυπλιέων» έχει όντως γίνει συγκέντρωση φυτικών υπολειμμάτων και ογκωδών αποβλήτων, όπως γινόταν ως σήμερα, τα τελευταία 8 έτη (όπως φαίνεται σε συνημμένους ορθοφωτοχάρτες ετών 2017-2023) χωρίς να έχουν ληφθεί όλες οι απαιτούμενες αδειοδοτήσεις από την προηγούμενη δημοτική αρχή του κ.Κωστούρου, ο οποίος ενώ ξεκίνησε την διαδικασία για την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ το 2021 δεν μας ενημέρωσε ποτέ για την πορεία του.

Παρόλα αυτά η νέα δημοτική αρχή του κ. Δ.Ορφανού, μέσα από τις υπηρεσίες του δήμου, αυτή τη στιγμή έχει προχωρήσει στην διαδικασία λήψης μίας σειράς μέτρων προς την αντιμετώπιση, τον καθαρισμό και την αποκατάσταση των συγκεκριμένων χώρων
(πράσινου σημείου και άλλον σημείων εντός του Δήμου) που είχε γίνει αλόγιστη εναπόθεση τα οποία και σας παραθέτουμε:

α) Έχει προχωρήσει στην αναμόρφωση του προϋπολογισμού με την υπ. αριθμ. 184/2024 Απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου και στη συνέχεια συνέταξε 3 μελέτες για την «επεξεργασίας και διάθεσης μη επικίνδυνων στερεών αστικών απορριμμάτων και αποβλήτων» σε τρεις ενότητες του δήμου μας.

β) Έχει προχωρήσει άμεσα στις προσκλήσεις των αναδόχων με τα υπ.αριθμ. 24373/26-9-224, 24374/26-9-224 και 24375/26-9-224 έγγραφα, έτσι ώστε να υπογραφούν οι συμβάσεις και εν συνεχεία (εκτιμάται ότι η έναρξη των εργασιών θα γίνει την πρώτη εβδομάδα Οκτωβρίου 2024) να ξεκινήσουν οι εργασίες αποκομιδής και καθαρισμού όλων των χώρων εναπόθεσης ογκωδών με προτεραιότητα το «ΠΡΑΣΙΝΟ ΣΗΜΕΙΟ» του κ. Κωστούρου και
αλλού. Εκτός από τα ογκώδη έχουν προκύψει εναποθέσεις από κλαδιά και υπολείμματα που προέκυψαν και από την συντήρηση φυτικού κεφαλαίου του Δήμου και από την συντήρηση των ιδιωτικών κήπων και οικοπέδων, καθώς λόγω της εφαρμογής του νέου Νόμου Αντιπυρικής Προστασίας από το Υπουργείο Περιβάλλοντος το καλοκαίρι του 2024, παρήχθησαν τεράστιοι όγκοι από ογκώδη απορρίμματα (φυτικού κεφαλαίου) από τους καθαρισμούς των οικοπέδων των δημοτών μας, οι οποίοι επιβάρυναν τον δήμο Ναυπλιέων όπως και όλους τους Δήμους της χώρας, με επιπλέον εργασίες που δεν είχαν προβλεφθεί ώστε να αντιμετωπισθούν άμεσα και αποτελεσματικά κατά παράβαση του Κανονισμού Καθαριότητας αποτίθενται από τους ιδιώτες πέριξ των κάδων απορριμμάτων ή σε λοιπούς κοινόχρηστους χώρους.

γ) Έχει δρομολογήσει την αποκατάσταση και καθαρισμό του συγκεκριμένου χώρου και άλλων πιθανών θέσεων με παρόμοιο πρόβλημα, με «μίσθωση μηχανημάτων για την μετατόπιση αδρανών υλικών και διαμόρφωση των χώρων μετά την απομάκρυνση τους».

Επιπλέον θέλαμε να υπογραμμίσουμε πως η καθυστέρηση έναρξης των ανωτέρω εργασιών προέκυψε από την μη έγκαιρη έγκριση του προϋπολογισμού του έτους 2024 (εγκρίθηκε με την υπ. αριθμ. πρωτ. 50473/28-06-2024 Απόφαση έγκρισης της αποκεντρωμένης διοίκησης Πελοποννήσου Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων) (άλλο ένα κακό κληροδότημα της προηγούμενης δημοτικής αρχής «Κωστούρου), με αποτέλεσμα όλες οι συμβάσεις για εργασίες, έργα, προμήθειες, πληρωμές όπως και η αποκομιδή ογκωδών
να έχουν τόσο μεγάλη καθυστέρηση να εκτελεστούν.

Συμπερασματικά θα θέλαμε να επισημάνουμε πως ο Δήμος Ναυπλιέων είναι γνώστης της κατάστασης που υπάρχει στην συγκεκριμένη περιοχή, αντιλαμβάνεται την επικινδυνότητα της επιπλέον παραμονής στον χώρο των ογκωδών που έχουν συσσωρευτεί εκεί κατά την τελευταία οχταετία και έχει δεσμευτεί ότι:

α) Από τις αρχές Οκτωβρίου του 2024 (και αφού υπογραφούν οι συμβάσεις από αναδόχους που τηρούν όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις και διαθέτουν όλες τις νόμιμες πιστοποιήσεις και αδειοδοτήσεις) η Διεύθυνση Καθαριότητας θα προχωρήσει στον πλήρη καθαρισμό του συγκεκριμένου χώρου από όλα τα αντικείμενα, απορρίμματα, ογκώδη απόβλητα κ.λ.π. που υπάρχουν εκεί και την πλήρη και άμεση αποκατάσταση του.

β) Μετά την αποκατάσταση του χώρου στην πρότερη δυνατόν κατάστασή του, θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να μην αποκλίνει από την Περιβαλλοντική Νομοθεσία(προστασίας, επίβλεψης, ασφάλισης και αποκοπής της πρόσβασης στον χώρο και από ιδιώτες για την αποτροπή εκ νέου απόρριψης ογκωδών.)”

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Exit mobile version