banner home design 800x400

Μεγάλη έλλειψη εργατών γης στην Αργολίδα – Πλησιάζει η ελαιοκομική περίοδος

Η μεγάλη έλλειψη εργατών γης απειλεί να αναστείλει τις καλλιεργητικές διαδικασίες, δημιουργώντας ανησυχία για την επερχόμενη συγκομιδή της ελιάς.

Οι αγρότες της Αργολίδας βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα σοβαρό πρόβλημα καθώς πλησιάζει η νέα ελαιοκομική περίοδος, τη μεγάλη έλλειψη εργατών γης που απειλεί να αναστείλει τις καλλιεργητικές διαδικασίες, δημιουργώντας ανησυχία για την επερχόμενη συγκομιδή της ελιάς.

Η Αργολίδα, που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την παραγωγή ελαιολάδου, δεν διαθέτει επαρκές εργατικό δυναμικό για τη συγκομιδή, με αποτέλεσμα οι αγρότες να ανησυχούν τόσο για τη μείωση της παραγωγής όσο και για την αύξηση του κόστους.

Παρά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής και τη δημιουργία διμερών συμφωνιών με χώρες όπως το Μπαγκλαντές και η Αίγυπτος για την παροχή εργατικών χεριών, τα αποτελέσματα δεν είναι τα αναμενόμενα. Επιπλέον, η χρονοβόρα γραφειοκρατία στις διαδικασίες πρόσληψης αλλοδαπών εργατών επιδεινώνει το πρόβλημα, καθιστώντας δύσκολη τη γρήγορη κάλυψη των αναγκών σε εργάτες γης.

Οι αγρότες βρίσκονται σε αδιέξοδο, καθώς η έλλειψη εργατών οδηγεί σε αύξηση των ημερομισθίων, τα οποία πέρυσι ξεπέρασαν τα 60 ευρώ σε πολλές περιοχές. Με το κόστος παραγωγής να ανεβαίνει και την έλλειψη εργατικού δυναμικού να δυσχεραίνει την έγκαιρη συγκομιδή, η οικονομική βιωσιμότητα των αγροτών απειλείται άμεσα.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο βουλευτής Αργολίδας Ανδρέας Πουλάς κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή, ζητώντας από την κυβέρνηση άμεσες ενέργειες για την αντιμετώπιση της έλλειψης εργατών γης. Στην ερώτησή του, ο βουλευτής τονίζει ότι οι διμερείς συμφωνίες που έχουν υπογραφεί δεν έχουν φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα, ενώ οι συμφωνίες με άλλες χώρες όπως η Αρμενία, η Ινδία και η Μολδαβία δεν φαίνεται να προχωρούν.

Ο κ. Πουλάς καλεί τους αρμόδιους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μετανάστευσης και Ασύλου, και Εσωτερικών να προβούν άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες για την εξάλειψη της γραφειοκρατίας και τη διευκόλυνση των διαδικασιών πρόσληψης, ώστε να διασφαλιστεί ότι οι αγρότες της Αργολίδας θα μπορέσουν να ολοκληρώσουν τη συγκομιδή τους εγκαίρως και χωρίς επιπλέον οικονομικά βάρη.

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Exit mobile version