banner home design 800x400

Τα Αρβανίτικα στις Λίμνες Αργολίδας μέσα από το ντοκιμαντέρ μιας μαθήτριας

Η μαθήτρια της Γ’ Λυκείου Λαμπρινή Παπαχριστοδούλου εξερευνά την ιστορία και την εξέλιξη μιας σπάνιας γλώσσας που απειλείται με εξαφάνιση

Η Λαμπρινή Παπαχριστοδούλου, μια νεαρή δημιουργός, παρουσιάζει το νέο της ντοκιμαντέρ που καταπιάνεται με την Αρβανίτικη διάλεκτο, μια σπάνια γλώσσα που ακόμα μιλιέται στις Λίμνες Αργολίδας, αν και απειλείται με εξαφάνιση. Μέσα από το έργο της, η Παπαχριστοδούλου, η οποία είναι μαθήτρια της Γ’ Λυκείου στην Αθήνα, επισημαίνει τη σπουδαιότητα της διατήρησης αυτής της γλώσσας, τονίζοντας πως η επιβίωσή της είναι κρίσιμη για την πολιτιστική μας κληρονομιά.

Κατανοώντας την αναγκαιότητα της διαφύλαξης αυτής της προφορικής παράδοσης, η ίδια δημιούργησε ένα ντοκιμαντέρ που εξετάζει την προέλευση και εξέλιξη της γλώσσας στις Λίμνες. Σκοπός του ντοκιμαντέρ είναι η καταγραφή των προσωπικών αφηγήσεων της τελευταίας γενιάς που έχει την Αρβανίτικη ως μητρική γλώσσα.

Μέσα από αυτές τις μαρτυρίες, αποδίδεται η ουσία και η σημασία της στη νεοελληνική ιστορία. Δεδομένης της απουσίας γραπτής αλφαβήτου, η επιβίωση της γλώσσας εξαρτάται από τη διατήρηση αυτών των ιστοριών. Η κα Παπαχριστοδούλου προσδοκά να αναδείξει την ιδιαιτερότητα των Αρβανιτοχωριών και να ενημερώσει το ευρύ κοινό για την πλούσια ιστορία και κουλτούρα τους μέσα από το ντοκιμαντέρ της.

Σχόλια

Ένα σχόλιο

  1. Βίλμα Σινάνη

    Πολύ ωραία αυτά που λέτε .. Αλλά δεν μας τονίζεται απο που είναι η καταγωγή τους .. Τι είναι οι Αρβανίτες ; Αν θέλετε να είστε αμερόληπτη και να λέτε την αλήθεια .. Ευχαριστώ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Exit mobile version