home design 800x400

home design 1170Χ320

Τα Αρβανίτικα στις Λίμνες Αργολίδας μέσα από το ντοκιμαντέρ μιας μαθήτριας

Η μαθήτρια της Γ’ Λυκείου Λαμπρινή Παπαχριστοδούλου εξερευνά την ιστορία και την εξέλιξη μιας σπάνιας γλώσσας που απειλείται με εξαφάνιση
Αρβανίτικα στις Λίμνες

Η Λαμπρινή Παπαχριστοδούλου, μια νεαρή δημιουργός, παρουσιάζει το νέο της ντοκιμαντέρ που καταπιάνεται με την Αρβανίτικη διάλεκτο, μια σπάνια γλώσσα που ακόμα μιλιέται στις Λίμνες Αργολίδας, αν και απειλείται με εξαφάνιση. Μέσα από το έργο της, η Παπαχριστοδούλου, η οποία είναι μαθήτρια της Γ’ Λυκείου στην Αθήνα, επισημαίνει τη σπουδαιότητα της διατήρησης αυτής της γλώσσας, τονίζοντας πως η επιβίωσή της είναι κρίσιμη για την πολιτιστική μας κληρονομιά.

Κατανοώντας την αναγκαιότητα της διαφύλαξης αυτής της προφορικής παράδοσης, η ίδια δημιούργησε ένα ντοκιμαντέρ που εξετάζει την προέλευση και εξέλιξη της γλώσσας στις Λίμνες. Σκοπός του ντοκιμαντέρ είναι η καταγραφή των προσωπικών αφηγήσεων της τελευταίας γενιάς που έχει την Αρβανίτικη ως μητρική γλώσσα.

Μέσα από αυτές τις μαρτυρίες, αποδίδεται η ουσία και η σημασία της στη νεοελληνική ιστορία. Δεδομένης της απουσίας γραπτής αλφαβήτου, η επιβίωση της γλώσσας εξαρτάται από τη διατήρηση αυτών των ιστοριών. Η κα Παπαχριστοδούλου προσδοκά να αναδείξει την ιδιαιτερότητα των Αρβανιτοχωριών και να ενημερώσει το ευρύ κοινό για την πλούσια ιστορία και κουλτούρα τους μέσα από το ντοκιμαντέρ της.

Σχόλια

2 απαντήσεις

  1. Βίλμα Σινάνη

    Πολύ ωραία αυτά που λέτε .. Αλλά δεν μας τονίζεται απο που είναι η καταγωγή τους .. Τι είναι οι Αρβανίτες ; Αν θέλετε να είστε αμερόληπτη και να λέτε την αλήθεια .. Ευχαριστώ

  2. ΑΥΛΟΣ ΚΡΙΤΗΣ.

    Μητρική γλώσσα είναι αυτή που μαθαίνεις από την μάνα σου όταν σε θηλάζει.
    Αν η μάνα σου είναι Τουρκάλα και σε μαθαίνει τουρκικά είναι Ελληνίδα?
    Το 1833 οι κατοικούντες στο νέο κράτος πολιτογραφήθηκαν Έλληνες.
    Οι δηλώσαντες Έλληνες με μητρική την ελληνική 510.000 σε σύνολο 630.000.
    ΑΡΧΕΙΑ ΠΑΛΙΑΣ ΒΟΥΛΗΣ .

ΕΥΧΕΣ ΕΟΡΤΩΝ

poulas banner 2024
doris banner efxes2024
newsletter banner anagnostis