banner home design 800x400

Ερμιονίδα: Μπλόκο στο νέο λατομείο εξόρυξης μαρμάρου στο Λουκαΐτι

Το Δημοτικό Συμβούλιο Ερμιονίδας απέρριψε τη νέα μελέτη για εξόρυξη μαρμάρου στο Λουκαΐτι

Στις 19 Σεπτεμβρίου, το Δημοτικό Συμβούλιο Ερμιονίδας αποφάσισε κατά πλειοψηφία να απορρίψει τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την εκμετάλλευση ενός νέου λατομείου εξόρυξης μαρμάρου, στη θέση «Πλάσα» του οικισμού Λουκαϊτίου.

Η απόφαση αυτή συνάδει με την πάγια αντίθεση της Δημοτικής Αρχής στην ίδρυση και επέκταση λατομικών επιχειρήσεων στην περιοχή, όπως τόνισε ο Δήμαρχος Ερμιονίδας, Γιάννης Γεωργόπουλος.

Ανεξέλεγκτη λειτουργία

Ο Δήμαρχος υπογράμμισε ότι η λειτουργία των υφιστάμενων λατομείων στην περιοχή είναι ανεξέλεγκτη, με εμφανή την έλλειψη αποκατάστασης των περιβαλλοντικών ζημιών που έχουν προκαλέσει στο βουνό των Διδύμων.

Παράλληλα, εξέφρασε αμφιβολίες για τη νομιμότητα των αδειών λειτουργίας τους, επισημαίνοντας ότι οι αρμόδιες αρχές, όπως η Περιφέρεια Πελοποννήσου και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, έχουν ήδη ενημερωθεί.

Κινητοποίηση των κατοίκων

Η αρνητική αυτή στάση δεν είναι καινούρια, καθώς οι κάτοικοι του Λουκαϊτίου, δύο χρόνια πριν, συγκέντρωσαν υπογραφές, απαιτώντας έλεγχο των αδειών των λατομείων. Αυτό οδήγησε το Δήμο να προσλάβει δικηγόρο για να εξετάσει τη νομιμότητα των δραστηριοτήτων των εταιρειών αυτών.

Ως αποτέλεσμα, ελεγκτές από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου έχουν διενεργήσει ελέγχους στα λατομεία, με το πόρισμα να αναμένεται.

Διαφωνίες στο Δημοτικό Συμβούλιο

Ενώ η πλειοψηφία των δημοτικών συμβούλων ψήφισε υπέρ της εισήγησης του Δημάρχου, ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης, Γιάννης Μαργέτας, εξέφρασε διαφορετική άποψη, προτείνοντας την αναβολή της συζήτησης και την παρουσία εκπροσώπων της λατομικής εταιρείας για ενημέρωση.

Ωστόσο, η πρόταση αυτή δεν συγκέντρωσε στήριξη, καθώς και οι ίδιοι οι σύμβουλοι της παράταξής του, πλην του Παναγιώτη Αγρίμη, ψήφισαν υπέρ της θέσης του Δημάρχου.

Το μέλλον των λατομείων

Η νέα απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου αντανακλά τις διαρκείς ανησυχίες για την προστασία του περιβάλλοντος και τη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής.

Οι μελλοντικές εξελίξεις θα εξαρτηθούν από τα πορίσματα των ελέγχων που πραγματοποιήθηκαν, αλλά και από την πίεση που ασκείται τόσο από τη Δημοτική Αρχή όσο και από την τοπική κοινωνία.

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Exit mobile version