home design 800x400

home design 1170Χ320

Σάλος στο Ναύπλιο με τα πρόστιμα σε μουσικούς του δρόμου – Αδιευκρίνιστο το νομικό πλαίσιο

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η επιβολή προστίμων ύψους 6.000 ευρώ σε δύο μουσικούς του δρόμου στο Ναύπλιο.
Λιμενικό Ναύπλιο μουσικός του δρόμου

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η επιβολή προστίμων ύψους 6.000 ευρώ σε δύο μουσικούς του δρόμου στο Ναύπλιο.

Όπως αναφέρει και η δημοσιογράφος Ναταλί Χατζηαντωνίου στο efsyn.gr, oι μουσικοί, Σιντορέλα Οσμάνι και Ιωακείμ Ασλανίδης, που με τις υπαίθριες εμφανίσεις τους είχαν δημιουργήσει μια μοναδική πολιτιστική ατμόσφαιρα στο λιμάνι του Ναυπλίου, βρέθηκαν αντιμέτωποι με πρόστιμα για «φωνασκία» και «διατάραξη κοινής ησυχίας», παρά τις προσπάθειές τους να είναι καθ’ όλα νόμιμοι. Το περιστατικό έφερε στο προσκήνιο την ασάφεια του νομικού πλαισίου που διέπει τους πλανόδιους μουσικούς.

Ο Κώστας Καράπαυλος, ο οποίος έχει εκφραστεί πολλές φορές υπέρ των μουσικών του δρόμου, δήλωνε τον Ιούλιο, μετά από σχετικό ρεπορτάζ του anagnostis πως «η μουσική στον δρόμο είναι μια ευλογία για το Ναύπλιο», τονίζοντας ότι η πόλη είναι τυχερή που φιλοξενεί τέτοιες δραστηριότητες. Ο ίδιος, μάλιστα, τόνιζε πως «μετά την κατάργηση του νόμου περί επαιτείας, ο πολιτισμός του δρόμου έχει ουσιαστικά νομιμοποιηθεί».

Συγκεκριμένα, στο άρθρο αναφέρονται τα εξής: «Μουσικός του δρόμου» σημαίνει μουσικός (συχνά με σπουδές) που τραγουδά υπαίθρια, αντιμετωπίζοντας κινδύνους και απρόβλεπτα, με κίνητρο κυρίως το πάθος του για τη μουσική και πολύ δευτερευόντως τα χρήματα που εκ των πραγμάτων είναι.. «εποχικά» και λίγα. Για δύο τέτοιους μουσικούς μιλάμε λοιπόν, την κιθαρίστα και τραγουδίστρια Σιντορέλα Οσμάνι και τον επίσης κιθαρίστα, συνθέτη, παραγωγό και ενορχηστρωτή Ιωακείμ Ασλανίδη. Οι δυο τους, ντουέτο ή και κατά μόνας, γυρίζουν -ειδικά τα καλοκαίρια- και τραγουδούν στον δρόμο, παράλληλα με τις άλλες τους ασχολίες. Αυτό έκαναν και φέτος στο λιμάνι του Ναυπλίου όπου η πόλη προσφέρεται, η νέα Δημοτική Αρχή και δη ο νέος αντιδήμαρχος Πολιτισμού Κώστας Καράπαυλος είναι αναφανδόν υπέρ τέτοιων υπαίθριων εκδηλώσεων και η αστυνομία ανεκτική. Το Λιμενικό όμως;

Απαρχαιωμένος νόμος

Προεξάρχοντος του λιμενάρχη και του υπολιμενάρχη που επικαλέστηκαν, ψευδώς κατά τα φαινόμενα, την αρμόδια εισαγγελική αρχή, οι δύο μουσικοί «έφαγαν», βάσει απαρχαιωμένου άρθρου του Γενικού Κανονισμού Λιμένος Ναυπλίου, 6 πρόστιμα συνολικού ύψους 6.000 ευρώ (3.000 ευρώ έκαστος) για «φωνασκία στο λιμάνι», «διατάραξη κοινής ησυχίας» (αν και έπαιζαν σε ώρες εκτός του επιβεβλημένου ωραρίου) και «υποτροπή» – χωρίς να έχει προηγηθεί προειδοποίηση.

Ανάλογο πρόστιμο συνολικού ύψους 3.000 ευρώ, με το ίδιο σκεπτικό, έχει επιβληθεί σε ακόμα έναν μουσικό που τραγουδούσε στο λιμάνι. Τα πρόστιμα τους κοινοποιήθηκαν μόλις το περασμένο Σάββατο, εξοργίζοντας ακόμα κι αυτόν τον αντιδήμαρχο Πολιτισμού. Κι όμως οι Οσμάνι και Ασλανίδης προσπάθησαν να είναι καθ’ όλα νόμιμοι. Μέχρι αίτηση για την ετήσια ενοικίαση του τετραγωνικού στο οποίο τραγουδούν είχαν φροντίσει να καταθέσουν στο Λιμενικό Ταμείο Ναυπλίου (προβλέπεται έναντι συμβολικού ποσού ετησίως).

Και στον εισαγγελέα Ναυπλίου είχαν πάει αυτοβούλως να ρωτήσουν εάν διαπράττουν κάποιο ποινικό αδίκημα. Κι εκείνος τους διαβεβαίωσε ότι δεν υφίσταται τέτοιο θέμα καθώς -ευτυχώς- το 2018 καταργήθηκε ο κατάπτυστος νόμος που καταδίκαζε τους μουσικούς του δρόμου ως «επαίτες». Ναι, αλλά ως… φωνασκούντες στο λιμάνι; Οι δύο μουσικοί λογάριασαν χωρίς τις λιμενικές αρχές του Ναυπλίου που διαμηνύουν μάλιστα -σύμφωνα με τις πηγές μας- πως αν οι δύο διαμαρτυρηθούν ή «υποτροπιάσουν», θα τους καταδικάσουν επιπλέον και για «απείθεια»!

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Η αλβανικής καταγωγής Σιντορέλα Οσμάνι όπως και ο Ιωακείμ Ασλανίδης είναι συνειδητοί μουσικοί του δρόμου. Εκείνη από υπαίθριες συναυλίες ξεκίνησε κι εκεί επέστρεψε και μετά τη συμμετοχή της σε τηλεοπτικό-μουσικό ριάλιτι (το Rising Star, όπου ήταν μέλος της ομάδας του Κώστα Μακεδόνα). Εκτοτε συμμετέχει σε διάφορες μουσικές εκδηλώσεις ανά την Ελλάδα, όμως πάντα γυρίζει στις συναυλίες του δρόμου είτε μόνη, είτε με τον Ασλανίδη, που και αυτός, παράλληλα με όλες τις άλλες εργασίες του, ακολουθεί σταθερά και το επάγγελμα του μουσικού του δρόμου. Το κοινό τους ρεπερτόριο κινείται μεταξύ πιο ελαφρών λαϊκών και έντεχνων ελληνικών τραγουδιών, αλλά και αγγλόφωνων και ισπανόφωνων.

Αυτό κάνουν στις υπαίθριες εμφανίσεις τους τα τελευταία τρία χρόνια (και) στο λιμάνι του Ναυπλίου, όπου ποτέ δεν αντιμετώπισαν πρόβλημα μέχρι… «Φέτος που μας έδιωχναν οι λιμενικές αρχές», λέει η Σιντορέλα. «Φεύγαμε κι εμείς για να μη μας πάνε αυτόφωρο. Κι επιστρέφαμε την επομένη. Κάποια στιγμή όμως πήγαμε στο Λιμενικό Ταμείο, ζητήσαμε πληροφορίες για να βγάλουμε άδεια ενοικίασης, κάναμε ό,τι έπρεπε και λάβαμε τη σχετική, γραπτή βεβαίωση ότι έχουμε κάνει αίτηση. Υστερα πήγαμε να δούμε και τον εισαγγελέα, που μας διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει ποινικό αδίκημα. Συνεχίσαμε λοιπόν να παίζουμε. Κάναμε τη δουλειά μας, ο δήμος ήταν φιλικός, ο κόσμος διασκέδαζε κι εμείς βγάζαμε ένα μεροκάματο. Αλλά οι λιμενικές αρχές ξαναήρθαν, απειλώντας μας και δίνοντάς μας κλήσεις».

Οι κλήσεις έπεφταν βροχή κι έτσι, συνεχίζει η ίδια, «πήγαμε στο Λιμεναρχείο και ζητήσαμε να μας πληροφορήσουν το πρόστιμο για κάθε κλήση, νομίζοντας ότι θα είναι κάνα 40άρι ευρώ που θα μπορέσουμε να το πληρώσουμε. Αρνήθηκαν να μας πουν…». Τελικά το περασμένο Σάββατο τους επιδόθηκε επισήμως παραπάνω από ένα πρόστιμο: τα πρόστιμα ήταν 6 (3 και 3 για καθέναν τους) για ανάλογο αριθμό κλήσεων, αλλά το ποσό δεν ήταν ένα 40άρι για κάθε κλήση, αλλά 6.000 ευρώ συνολικά. Είχε προηγηθεί, τέλη Ιουλίου, η συνεδρίαση όπου αποφασίστηκε η επιβολή προστίμου. Εκεί τόσο ο λιμενάρχης όσο και ο υπολιμενάρχης μιλούσαν, σύμφωνα με πληροφορίες, για «ποινικό αδίκημα» και επικαλούνταν την εισαγγελική αρχή. Οταν σε επόμενη συνεδρίαση, τους μεταφέρθηκε επισήμως η θέση του εισαγγελέα, οι ίδιοι επέμειναν και αποφασίστηκε τελικά να απευθύνουν σχετικό ερώτημα στον αρμόδιο υπουργό Ναυτιλίας. Το θέμα τελικά πάγωσε γιατί η τουριστική σεζόν έληγε και όλοι νόμισαν ότι κάπου εκεί θα έληγε και το ζήτημα. Ομως όχι. Ακολούθησαν τα πρόστιμα…

Ασαφές νομικό πλαίσιο

«Σε όλο τον κόσμο παίζουν μουσικοί στον δρόμο. Είναι κομμάτι μιας πολιτιστικής παράδοσης. Κι εμείς την υποστηρίζουμε όπως υποστηρίζουμε τον πολιτισμό του Ναυπλίου, αλλά και τον πολιτισμό στις πλατείες και στους δρόμους», τονίζει ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Κ. Καράπαυλος. «Επειδή είμαι και νομικός», προσθέτει, «γνωρίζω καλά ότι το ’18 καταργήθηκε το απαράδεκτο “περί επαιτείας”. Το νομικό πλαίσιο παραμένει ωστόσο ασαφές ως προς τους μουσικούς του δρόμου και οφείλει να ρυθμιστεί ώστε να μην είναι στη διακριτική ευχέρεια καθενός που δεν του αρέσει η μουσική να καταγγέλλει αυτού του είδους τους καλλιτέχνες». Αλλωστε και σε σχετικό του ποστ παρέπεμπε όσους δεν γνωρίζουν: «Ψάξτε στο Youtube το βίντεο των U2 που παίζουν μουσική ινκόγκνιτο στο μετρό της Νέας Υόρκης».

Αν το νομικό πλαίσιο είναι το ένα ζήτημα, το άλλο είναι βέβαια το ουσιαστικό ερώτημα με το οποίο κλείνει η Σιντορέλα το τηλεφώνημα: «Εμείς πού θα βρούμε τόσα λεφτά;».

Σχόλια

Ένα σχόλιο

  1. Εν Ναυπλιω

    Στην Ερμου της Αθηνας, τον εμπορικοτερο δρομο της χωρας, μια χαρα παιζουν οι πλανοδιοι μουσικοι συμβαλοντας στην ατμοσφαιρα. Στο εν λογω τμημα πρεπει να υπαρχει παντου ατμοσφαιρα συντεταγμενου λιμανιου, που επιδιωκει και ο κανονισμος του?
    Πρεπει να ξαναδει η πολη και το υπουργειο τα ακριβη ορια του λιμανιου, εν’ οψη μαλιστα του Π.Ε.Α.Λ. Να σκεφτουμε αν θα πρεπει ολο το διαθεσιμο πλατος της περιοχης να δινει προτεραιοτητα στα σποραδικα πλωτα ή θα ειναι καλυτερα να μοιραστει ο χωρος, δινοντας ενα κομματι σε προτεραιοτητα “Ερμου”, περατζαδα, βολτα και αναψυχη επισκεπτων, που ειναι και πιο σαφης διαχειριστικα και πιο ασφαλης λειτουργικα? Ετσι και ο καθενας θα ξερει σαφως οτι βρισκεται εδω και περιμενουμε να συμπεριφερεται ετσι, εκει και να προσεχει εκεινα.

ΕΥΧΕΣ ΕΟΡΤΩΝ

poulas banner 2024
doris banner efxes2024
newsletter banner anagnostis