banner home design 800x400

Νίκας: Για το ατύχημα στο Πολυλίμνιο

Άρθρο του Παναγιώτη Νίκα

|

Χρόνος ανάγνωσης

3 λεπτά

|

0 Σχόλια στο Νίκας: Για το ατύχημα στο Πολυλίμνιο

Το περίφημο Πολυλίμνιο, με τον εντυπωσιακό καταρράκτη των 25 μέτρων, τις μικρολίμνες, την οργιώδη βλάστηση και την παραδεισένια ομορφιά, βρίσκεται στο κέντρο περίπου της Μεσσηνίας και απέχει 34 χιλιόμετρα από την Καλαμάτα, στο δρόμο για την Πύλο.

Κάθε χρόνο και σε όλες τις εποχές, πολλές δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, από διάφορες χώρες, επισκέπτονται το Πολυλίμνιο (όπως και τη Νέδα), το εξερευνούν και το χαίρονται, χωρίς δυστυχώς να υποψιάζονται τους κινδύνους και τις παγίδες που αυτό κρύβει, αφού δεν υπάρχει η στοιχειώδης ενημέρωση και προστασία, από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και το Δασαρχείο, που έχουν τυπικά την ευθύνη.

΄Ετσι, τον Αύγουστο του 2016, 24χρονη φοιτήτρια από την Πάτρα έχασε τη ζωή της από πτώση βράχων και εντελώς πρόσφατα (7/9/24) δύο Γερμανοί επισκέπτες τραυματίσθηκαν σοβαρά και μεταφέρθηκαν για νοσηλεία σε νοσοκομείο των Αθηνών. Επιπλέον, συχνοί είναι οι μικροτραυματισμοί επισκεπτών, η απώλεια προσανατολισμού και άλλα ανάλογα, απαράδεκτα και προσβλητικά για την χώρα μας και τους θεσμούς της.

Η ντροπιαστική αυτή κατάσταση οδήγησε την προηγούμενη περιφερειακή αρχή να αναλάβει την πρωτοβουλία και να τοποθετήσει 4 φύλακες (2 για το Πολυλίμνιο και 2 για τη Νέδα ), από το Μάη μέχρι τον Οκτώβρη, με την επιλογή των προσώπων να γίνεται από τους κοινοτάρχες των όμορων κοινοτήτων. Τα καθήκοντά τους ήταν η εποπτεία του χώρου, η πληροφόρηση, η βοήθεια προς τους επισκέπτες, η καθαριότητα και οι μικροεπισκευές, πάντοτε με τη βοήθεια των κοινοταρχών και την καθοδήγηση του συντονιστή της πολιτικής προστασίας και δασολόγου, του κ. Β Χαντζή.

Επιπλέον, και για το Πολυλίμνο, ανατέθηκε μελέτη, η οποία και παραδόθηκε στην Περιφέρεια (ΕΚΠΑ, Γεωλογική σχολή, καθηγητής κ. Λέκκας),ενώ για τη Νέδα δεν προχώρησε κάτι ανάλογο, λόγω της μη ανταπόκρισης της περιφέρειας Δ. Ελλάδος στην πρόταση για σύναψη προγραμματικής.

Το ανεξήγητο και αξιοπερίεργο είναι ότι το 2024 για το Πολυλίμνιο και τη Νέδα δεν προχώρησε η επαναλαμβανόμενη διαδικασία των 4 προσλήψεων φυλάκων με σύμβαση ορισμένου χρόνου, παρά το γεγονός ότι υπήρχε πρόβλεψη της δαπάνης στον ψηφισμένο προϋπολογισμό του 2024, εγκεκριμένο φυσικά από το παρατηρητήριο, το ΥΠ.ΕΣ και την Αποκεντρωμένη, κατά τα προβλεπόμενα.

Πολλά και βασανιστικά είναι τα ερωτήματα, για τον κάθε πολίτη, που αγαπά τον τόπο και τη χώρα, που προβληματίζεται για το μέλλον, που δεν παρασύρεται από την ωραιοποίηση καταστάσεων, την προπαγάνδα, την κούφια ρητορεία και την ανευθυνότητα, κυρίαρχα φαινόμενα στην πολιτική μας ζωή.

Αλήθεια, ποιός αποφάσισε και γιατί δεν υλοποιήθηκε ο ψηφισμένος και εγκεκριμένος προϋπολογισμός για το 2024 της Περιφέρειας, στο μέρος που αφορά στο Πολυλίμνιο και τη Νέδα;

Γιατί δεν εισακούσθηκε η έγκαιρη διαμαρτυρία των πολιτιστικών συλλόγων της περιοχής για την ανυπαρξία προσωπικού φύλαξης το 2024, όπως συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια;

Γιατί το Υπουργείο Περιβάλλοντος αδιαφορεί και δεν αξιοποιεί δικούς του πόρους (που λιμνάζουν στην Περιφέρεια), για την υποστήριξη εξαιρετικών περιβαλλοντολογικά περιοχών, όπως η Νέδα και το Πολυλίμνιο;

Δε νομίζω πως θα υπάρξει ενδιαφέρον ή απάντηση ή πολύ περισσότερο έκφραση συγγνώμης προς τους επισκέπτες που τραυματίσθηκαν ή έχασαν τον προσανατολισμό τους και ταλαιπωρήθηκαν ή ενοχλήθηκαν από τα σκουπίδια. Υπάρχει άλλωστε και η πινακίδα στην είσοδο του Πολυλίμνιου,τοποθετημένη από το ανευθυνουπεύθυνο κράτος μας, με την επισήμανση ότι “Μπαίνετε με δική σας ευθύνη”. Τόσο καλά !!!

Συμπερασματικά, η ελπίδα για ανάπτυξη, πρόοδο και αποτροπή γεγονότων που μας ντροπιάζουν και μας δυσφημούν ως χώρα, όπως αυτά που συνέβησαν στο Πολυλίμνιο, μόνο από σοβαρό και οργανωμένο κράτος, αλλά και ισχυρούς αυτοδιοικητικούς θεσμούς, είναι δυνατόν να υπάρξουν, πάντοτε όμως με το συνεχές ενδιαφέρον και τη συνδρομή ενεργών πολιτών και κοινωνικών φορέων. Μπορούμε να ελπίζουμε;

Παναγιώτης Νίκας.

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Exit mobile version