home design 800Χ400

Λαϊκή Συσπείρωση για τη φωτιά στη Motor Oil: Τεράστιοι οι κίνδυνοι

Τεράστιοι οι κίνδυνοι για εργαζόμενους και κατοίκους, από την έλλειψη ολοκληρωμένων σχεδίων αντιμετώπισης βιομηχανικών ατυχημάτων μεγάλης έκτασης, σε μια περιοχή «πυριτιδαποθήκη»!

Το πρόσφατο βιομηχανικό ατύχημα στη «Motor Oil» στους Αγίους Θεοδώρους Κορινθίας ανέδειξε για άλλη μια φορά τους σοβαρούς κινδύνους που ελλοχεύουν σε περιοχές όπου λειτουργούν βιομηχανίες υψηλής επικινδυνότητας.

Όπως αναφέρει η Λαϊκή Συσπείρωση Πελοποννήσου, η έκρηξη και η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε στις 17 Σεπτεμβρίου 2024, θέτουν σε πρώτο πλάνο την ανάγκη λήψης άμεσων και αποτελεσματικών μέτρων για την προστασία των εργαζομένων και των κατοίκων της περιοχής. Παρά τις προειδοποιήσεις και τις καθυστερήσεις στην εφαρμογή του Σχεδίου Αντιμετώπισης Τεχνολογικών Ατυχημάτων Μεγάλης Έκτασης (ΣΑΤΑΜΕ), το περιστατικό αποδεικνύει ότι η ασφάλεια παραμένει σε κίνδυνο, και επιβάλλεται η άμεση ανάληψη δράσεων για να αποφευχθούν μελλοντικές καταστροφές.

Αναλυτικάμ η Λαϊκή Συσπείρωση αναφέρει:

“Με τον πιο δραματικό τρόπο επανήλθε για ακόμη μια φορά ο εφιάλτης ενός Βιομηχανικού Ατυχήματος Μεγάλης Έκτασης, από τις εκρήξεις και τη μεγάλη φωτιά που ξέσπασε την Τρίτη 17/9, στο διυλιστήριο της «Motor Oil» στους Αγίους Θεοδώρους Κορινθίας.

Εκατοντάδες εργαζόμενοι κινδύνευσαν και μαζί τους οι κάτοικοι μιας ολόκληρης περιοχής, με διάσπαρτα εργοστάσια και επιχειρήσεις, ενώ πολλοί εργαζόμενοι τραυματίες κατέληξαν σε νοσοκομεία και από καθαρή τύχη δεν είχαμε θύματα, αφού στο σημείο δούλευαν πολλοί εργαζόμενοι εργολαβικής εταιρείας.

Το γεγονός αυτό, πέρα από την ελλιπή τήρηση των μέτρων για την ασφάλεια των εργαζομένων, ανέδειξε ότι ο κίνδυνος να υπάρξει μεγάλο ατύχημα, με πυρκαγιές, εκρήξεις και εκτεταμένη ρύπανση από τοξικές ουσίες, δεν είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας και μάλιστα σε μια περιοχή που έχει μετατραπεί κυριολεκτικά σε «πυριτιδαποθήκη» με τη συσσώρευση πολλών βιομηχανιών υψηλής επικινδυνότητας!

Είναι χαρακτηριστικό ότι για τη συγκεκριμένη εγκατάσταση της Motor Oil που εντάσσεται στην οδηγία SEVESO III για τα βιομηχανικά ατυχήματα μεγάλης έκτασης, προβλέπεται η ύπαρξη του Ειδικού Σχεδίου Αντιμετώπισης Τεχνολογικών Ατυχημάτων Μεγάλης Έκτασης (ΣΑΤΑΜΕ). Με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων και περιφερειακών αρχών, η κατάρτιση αυτού του σχεδίου καθυστέρησε για χρόνια!

Το σχέδιο ΣΑΤΑΜΕ που καταρτίστηκε και παραδόθηκε το 2023, έχει σοβαρές ελλείψεις, αφού βασίζεται σε στοιχεία του εσωτερικού σχεδίου της motor-oil που έχει καταρτιστεί από το 2021, χωρίς να έχει δηλαδή επικαιροποιηθεί, παρά το γεγονός ότι από τότε έχει γίνει προσθήκη νέων μονάδων στην εγκατάσταση, οι οποίες δεν έχουν καν αποτυπωθεί στο σχέδιο.

Αυτού του είδους τα σχέδια, ακόμη και όταν υπάρχουν στα χαρτιά, δεν εξασφαλίζουν την αποτελεσματική προστασία των εργαζομένων και του πληθυσμού. Δεν περιλαμβάνουν ολοκληρωμένες εκτιμήσεις για το σύνολο των κινδύνων στην περιοχή, δεν εξασφαλίζουν την αποτελεσματική εφαρμογή των όποιων προβλέψεων, αφού ούτε επάρκεια προσωπικού και μέσων πολιτικής προστασίας υπάρχει, ούτε οι κατάλληλες οδεύσεις μαζικής διαφυγής, ενώ δεν εξασφαλίζεται η οργάνωση της εκκένωσης εργασιακών χώρων και κατοικημένων περιοχών με ασφάλεια.

Και μάλιστα όταν μιλάμε για μια περιοχή με πλήθος εγκαταστάσεων που διαχειρίζονται επικίνδυνες ουσίες, με μικρές αποστάσεις μεταξύ τους και κίνδυνο ατυχήματος «ντόμινο», κοντά στην εθνική οδό και τον οικιστικό ιστό, με κινδύνους και από φυσικές καταστροφές, όπως έχει δείξει η πείρα των τελευταίων χρόνων.

Η όποια ενημέρωση του πληθυσμού και των εργαζομένων κατά τη χθεσινή φωτιά, έγινε μέσω του 112, ενώ είναι ενδεικτική η μεγάλη σύγχυση που επικράτησε σε εργαζόμενους σε μεγάλες βιομηχανικές μονάδες που γειτνιάζουν με την Motor Oil, καθώς δεν ενημερώθηκαν επισήμως να εγκαταλείψουν τα εργοστάσια και δεν εξασφαλίστηκε η ασφαλής εκκένωσή τους. Για ώρες μετά τη φωτιά, δεν υπήρχε καν επίσημη ενημέρωση από την εταιρεία!

Είναι φανερό και από το ατύχημα αυτό, ότι μπροστά στα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, η ζωή και ασφάλεια των εργαζομένων και των κατοίκων των περιοχών αυτών μπαίνει σε δεύτερη μοίρα.

Απαιτούμε:

  • Να ληφθούν όλα τα αναγκαία τεχνικά και οργανωτικά μέτρα για την προστασία εργαζομένων και κατοίκων από βιομηχανικά ατυχήματα μεγάλης έκτασης, με ουσιαστικό κρατικό έλεγχο της εργοδοτικής ευθύνης.
  • Να πραγματοποιηθούν εκτιμήσεις επικινδυνότητας ανά περιοχή και ανάλογος σχεδιασμός πρόληψης και αντιμετώπισης, που να παίρνουν υπόψη το σύνολο των κινδύνων, με κριτήριο την προστασία του λαού και του περιβάλλοντος και όχι το κόστος – όφελος για το κεφάλαιο.
  • Να επικαιροποιηθεί άμεσα το όποιο σχέδιο έχει καταρτιστεί σήμερα, με βάση τις πραγματικές συνθήκες της εγκατάστασης, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις νέες προσθήκες και αλλαγές που έχουν γίνει μέχρι σήμερα. Να καταρτιστούν ολοκληρωμένα σχέδια που θα περιλαμβάνουν όλες τις εγκαταστάσεις της περιοχής.
  • Επαρκής εκπαίδευση των εμπλεκόμενων φορέων, τακτική ενημέρωση και εκπαίδευση των εργαζομένων και των κατοίκων. Να δοθεί προτεραιότητα στην ασφαλή εκκένωση εργαζομένων και κατοίκων, με τον καθορισμό οδών διαφυγής, ασφαλών χώρων για τη συγκέντρωση πληθυσμού κ.ά., στην περίπτωση ατυχήματος μεγάλης έκτασης.
  • Επαρκές, μόνιμο, κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό για την πυροσβεστική και συνολικά των υπηρεσιών πολιτικής προστασίας, με εξασφάλιση των μέτρων υγείας και ασφάλειάς τους.”

Σχόλια

Exit mobile version