banner home design 800x400

Ναύπλιο: Τσουχτερά πρόστιμα 6.000 ευρώ σε μουσικούς του δρόμου

6 κλήσεις σε μουσικούς του δρόμου που έπαιζαν το καλοκαίρι

Το Λιμενικό Σώμα του Ναυπλίου επέβαλε συνολικά πρόστιμα ύψους 6.000 ευρώ σε δύο μουσικούς του δρόμου, μετά από έξι κλήσεις που τους δόθηκαν το καλοκαίρι. Οι μουσικοί αυτοί είχαν καταφέρει να δημιουργήσουν μια ιδιαίτερη πολιτιστική ατμόσφαιρα, παίζοντας ντουέτο στην παραλία του Ναυπλίου, προσφέροντας ψυχαγωγία τόσο στους κατοίκους όσο και στους επισκέπτες της Αργολικής πρωτεύουσας.

Η είδηση, που δημοσιοποιήθηκε από τον αντιδήμαρχο Πολιτισμού, Αθλητισμού και Τουρισμού του Δήμου Ναυπλιέων, Κώστα Καράπαυλο, έφερε στο προσκήνιο την ασάφεια των κανονισμών που αφορούν τους πλανόδιους μουσικούς, που είναι υπό διωγμό στο Ναύπλιο. Το καθεστώς υπό το οποίο δραστηριοποιούνται αυτοί οι καλλιτέχνες παραμένει σε μεγάλο βαθμό ασαφές, καθώς δεν υπάρχει ένα σαφώς καθορισμένο πλαίσιο για την οριοθέτηση της δράσης τους.

Η θέση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τους μουσικούς του δρόμου

Ο Κώστας Καράπαυλος, ο οποίος έχει εκφραστεί πολλές φορές υπέρ των μουσικών του δρόμου, δήλωνε τον Ιούλιο, μετά από σχετικό ρεπορτάζ του anagnostis πως «η μουσική στον δρόμο είναι μια ευλογία για το Ναύπλιο», τονίζοντας ότι η πόλη είναι τυχερή που φιλοξενεί τέτοιες δραστηριότητες. Ο ίδιος, μάλιστα, τόνιζε πως «μετά την κατάργηση του νόμου περί επαιτείας, ο πολιτισμός του δρόμου έχει ουσιαστικά νομιμοποιηθεί».

Ωστόσο, το Λιμενικό Ναυπλίου φαίνεται να έχει διαφορετική άποψη, επικαλούμενο διατάξεις που απαγορεύουν τη δραστηριότητα των μουσικών σε δημόσιους χώρους. Παρά τη θετική στάση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι ασάφειες στους κανονισμούς και η έλλειψη συγκεκριμένου νομικού πλαισίου για την προστασία των μουσικών του δρόμου παραμένουν.

Ανάγκη για κεντρική ρύθμιση και υποστήριξη του πολιτισμού του δρόμου

Ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού υπογραμμίζει την ανάγκη για σαφή κανονιστικά πλαίσια από το κεντρικό κράτος, ώστε να διευκολυνθεί η δράση των μουσικών και άλλων καλλιτεχνών του δρόμου. «Η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα σταθεί στο πλευρό των μουσικών, αλλά και το κεντρικό κράτος πρέπει να ορίσει ένα πλαίσιο για την ελεύθερη πρόσβαση στον πολιτισμό».

Τα ζητήματα που αφορούν τη χρήση κοινόχρηστων χώρων και την ελεύθερη πολιτιστική έκφραση παραμένουν ανοιχτά. Ωστόσο, η διαβούλευση μεταξύ Τοπικής Αυτοδιοίκησης και κεντρικών αρχών μπορεί να συμβάλει στην επίλυσή τους, επιτρέποντας στους μουσικούς του δρόμου να συνεχίσουν να προσφέρουν μια ξεχωριστή πολιτιστική νότα στην πόλη.

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Exit mobile version