banner home design 800x400

banner home design 1170 x 320

Δραματική μείωση στην παραγωγή σύκου Καλαμάτας

Αγωνία των αγροτών για στήριξη από το ΥΠΑΑΤ
Σύκο σύκα

Σοβαρές ανησυχίες έχουν προκύψει για τη φετινή παραγωγή των σύκων Καλαμάτας, καθώς οι αγρότες της Μεσσηνίας αναφέρουν μείωση που αγγίζει το 70-80% σε σχέση με προηγούμενα έτη. Εκτός από τις ακραίες καιρικές συνθήκες και τις υψηλές θερμοκρασίες που επηρέασαν αρνητικά την καλλιέργεια, οι παραγωγοί επισημαίνουν και την έλλειψη έγκαιρης υποστήριξης από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ).

Η κατάσταση που περιγράφεται από τους παραγωγούς είναι ιδιαίτερα ζοφερή. Παρά την υψηλή ζήτηση που απολαμβάνουν τα αποξηραμένα σύκα Καλαμάτας, τόσο στην εγχώρια όσο και στη διεθνή αγορά, οι τοπικοί παραγωγοί αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στην κάλυψη των αναγκών τους σε υλικοτεχνική υποδομή, όπως η τυποποίηση των προϊόντων.

Η παραγωγή σύκων στην Καλαμάτα είναι μία από τις πλέον διακεκριμένες στη χώρα, με τα προϊόντα να χαρακτηρίζονται κορυφαίας ποιότητας και να έχουν υψηλή διατροφική αξία. Ωστόσο, η έλλειψη κατάλληλων υποδομών και επαρκούς στήριξης έχει οδηγήσει την τοπική κοινότητα συκοπαραγωγών σε δύσκολη θέση. Το ΥΠΑΑΤ κατηγορείται ότι δεν έχει λάβει τα αναγκαία μέτρα για τη στήριξη των αγροτών, οδηγώντας σε πτώση της παραγωγής και πιθανή ζημία για την τοπική οικονομία.

Ο βουλευτής Παράσχος Παπαδάκης φέρνει το θέμα στη Βουλή, ερωτώντας τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης πώς σκοπεύει να υποστηρίξει τους παραγωγούς, τους τυποποιητές και τους εξαγωγείς σύκων Καλαμάτας. Ο κ. Παπαδάκης ζητά συγκεκριμένα μέτρα για την ενίσχυση της παραγωγής και την τόνωση της ανταγωνιστικότητας των τοπικών προϊόντων στις διεθνείς αγορές.

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

my school my choice (2)
newsletter banner anagnostis