banner home design 800x400

banner home design 1170 x 320

Η Καλαμάτα θα τιμήσει τον Σταύρο Ξαρχάκο

Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα υπέρ της απονομής του Μεταλλίου Τιμής και Ευποιίας

|

Χρόνος ανάγνωσης

2 λεπτά

|

0 Σχόλια στο Η Καλαμάτα θα τιμήσει τον Σταύρο Ξαρχάκο
Σταύρος Ξαρχάκος

Το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας, κατά την συνεδρίαση του, αποφάσισε ομόφωνα υπέρ της απονομής του Μεταλλίου Τιμής και Ευποιίας του Δήμου Καλαμάτας στο μουσικοσυνθέτη και μαέστρο Σταύρο Ξαρχάκο.

Αναλυτικά, σύμφωνα με την εισήγηση, «το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας, με την αναγγελία από το δήμαρχο ότι ο μουσικοσυνθέτης και μαέστρος Σταύρος Ξαρχάκος θα επισκεφτεί την πόλη μας και θα παρουσιάσει συναυλία στο πλαίσιο της τελετής των εγκαινίων του Ανοιχτού Θεάτρου Καλαμάτας, αποφάσισε ομόφωνα όπως απονεμηθεί η Τιμητική Διάκριση του Μεταλλίου Τιμής και Ευποιίας του Δήμου της Καλαμάτας στο μουσικοσυνθέτη και μαέστρο Σταύρο Ξαρχάκο ως ένδειξη βαθύτατης τιμής προς το πρόσωπό του για την προσφορά του στην Τέχνη και τον Πολιτισμό από το σύνολο των συνδημοτών μας».

Δηλώσεις

Αναφερόμενος στον Σταύρο Ξαρχάκο, ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος σημείωσε: «Η προσφορά του στον ελληνικό πολιτισμό είναι ανεκτίμητη. Έχει συμβάλει σημαντικά στη διάδοση της ελληνικής μουσικής στο εξωτερικό, προβάλλοντας με το δικό του τρόπο τη μοναδική μας παράδοση και την ιδιαίτερη μουσική ταυτότητα της Ελλάδας.

Επιπλέον, δεν πρέπει να παραλείψουμε το ήθος του ως καλλιτέχνη και ανθρώπου. Ο Σταύρος Ξαρχάκος, παρά τη διεθνή του αναγνώριση, παραμένει σεμνός και αφοσιωμένος στην τέχνη του. Πάντα αναζητά το αυθεντικό και το ουσιαστικό, διατηρώντας τις αξίες που αποτελούν τον πυρήνα της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Γι’ αυτούς τους λόγους προτείνουμε να απονείμουμε στον Σταύρο Ξαρχάκο το μετάλλιο τιμής και ευποιίας, ως ένδειξη ευγνωμοσύνης για την ανεκτίμητη προσφορά του στη μουσική και τον πολιτισμό μας».

Από την πλευρά της μείζονος μειοψηφίας, ο δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Σωφρονάς αναφέρθηκε με θερμά λόγια στο έργο του μουσικοσυνθέτη, υποστηρίζοντας ότι συνέβαλε τα μέγιστα στη διάδοση του ελληνικού πολιτισμού μέσα από τα τραγούδια και τις συνθέσεις του.

Με πολύ ζεστό τρόπο μίλησε για το μεγάλο Έλληνα μουσικοσυνθέτη και ο επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης”, Δημήτρης Οικονομάκος.

Ας μην ξεχνάμε ότι το ΚΚΕ τίμησε το έργο του Σταύρου Ξαρχάκου με συναυλία στην οποία παρευρέθη και ο ίδιος.

Τέλος, ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Καλαμάτας, Παναγιώτης Λύρας, χαρακτήρισε “μακαρία” τη στιγμή της απόφασης.

Το έργο του

Το έργο του Σταύρου Ξαρχάκου σφράγισε την ελληνική μουσική αντλώντας από το ανεξάντλητο κοίτασμα της παράδοσής μας, από το λαϊκό και το ρεμπέτικο τραγούδι, τους ύμνους της εκκλησίας, τις οπερέτες και τις καντάδες, αλλά και από τη δυτική συμφωνική μουσική και την όπερα.

Τα τραγούδια του βρίσκονται στα χείλη κάθε Έλληνα. Αναφέρουμε μόνο δύο έργα-σταθμούς στη μακρά σταδιοδρομία του: τόνωσε το δημοκρατικό αίσθημα του λαού μας με τη μουσική του για το “Μεγάλο μας τσίρκο”, τη θρυλική παράσταση των Καρέζη-Καζάκου σε κείμενο του Ιάκωβου Καμπανέλλη μεσούσης της δικτατορίας, με τραγούδια που έγιναν σύμβολο του αγώνα κατά της χούντας, και επανεπεξεργάστηκε μουσικά το ρεμπέτικο τραγούδι, αποδίδοντας εκπληκτικά το ήθος του στη μουσική για την ταινία “Ρεμπέτικο” του Κώστα Φέρρη.

Ταυτόχρονα όμως, ως ενεργός πολίτης, πρόσφερε από δημόσιες θέσεις, διατηρώντας πάντοτε την ανεξαρτησία της σκέψης του και την αυτονομία των επιλογών του.

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

my school my choice (2)
newsletter banner anagnostis