banner home design 800x400

banner home design 1170 x 320

Διεκδικήσεις και αγώνας για την παιδεία – Κάλεσμα της Ένωσης Γονέων Ναυπλίου

Ποιες είναι οι διεκδικήσεις των Γονέων
mathites sxoleio

Μια νέα σχολική χρονιά ξεκίνησε και οι μαθητές και οι μαθήτριες επιστρέφουν στα σχολεία γεμάτοι όνειρα, αλλά και με έντονη αγωνία για το μέλλον τους. Οι γονείς, από την πλευρά τους, μοιράζονται τις ίδιες ανησυχίες, καθώς τα χρόνια προβλήματα της εκπαίδευσης παραμένουν άλυτα. Η Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Ναυπλίου, με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, απευθύνει κάλεσμα για μαζική συμμετοχή και διεκδίκηση, καθώς η κατάσταση των σχολείων συνεχίζει να επιδεινώνεται.

Υποχρηματοδότηση και Ευθύνες

Η υποχρηματοδότηση των σχολείων παραμένει ένα βασικό ζήτημα, με αποτέλεσμα οι γονείς να καλούνται συχνά να καλύψουν τις ανάγκες των σχολείων από την τσέπη τους. Παρά τις υποσχέσεις, η κυβέρνηση και οι τοπικές αρχές μεταθέτουν την ευθύνη για τη λειτουργία των σχολείων στους γονείς, αποφεύγοντας να αναλάβουν τις δικές τους υποχρεώσεις.

Τα προβλήματα παραμένουν, καθώς μετά το καλοκαίρι τα σχολεία άνοιξαν με τις ίδιες ελλείψεις και δυσκολίες. Το ζήτημα της χρηματοδότησης είναι κρίσιμο, καθώς οι γονείς πολλές φορές αναγκάζονται να συμβάλουν ακόμη και για τη συντήρηση των σχολικών κτιρίων, ενώ οι εκπαιδευτικοί ελλείψεις συνεχίζουν να επηρεάζουν τη διδασκαλία.

Αντιεκπαιδευτικοί Νόμοι και Κατηγοριοποίηση των Μαθητών

Σημαντικό πλήγμα για την εκπαίδευση αποτελούν οι αντιεκπαιδευτικοί νόμοι που στοχεύουν στη “οικονομική ανεξαρτησία” των σχολείων, καθιστώντας τα εξαρτημένα από χορηγίες και την οικονομική συνεισφορά των γονέων. Αυτή η εξέλιξη οδηγεί στη διάσπαση της ενιαίας παροχής γνώσης και στην κατηγοριοποίηση των μαθητών, βάσει της οικονομικής τους δυνατότητας. Ήδη έχουν παρατηρηθεί περιπτώσεις όπου ζητείται από τους Συλλόγους Γονέων να βρουν χορηγούς για βασικές ανάγκες των σχολείων, όπως το βάψιμο αιθουσών και η αγορά υλικοτεχνικής υποδομής.

Οι Διεκδικήσεις των Γονέων

Η Ένωση Γονέων Ναυπλίου καλεί τους γονείς να οργανωθούν και να απαιτήσουν δυναμικά την αναβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης. Οι βασικές διεκδικήσεις περιλαμβάνουν:

  • Αύξηση της χρηματοδότησης των Σχολικών Επιτροπών για την κάλυψη του αυξημένου κόστους λειτουργίας των σχολείων, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση των γονιών.
  • Μαζικούς διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών, ώστε να μην υπάρχουν ελλείψεις με την έναρξη της σχολικής χρονιάς.
  • Μόνιμο προσωπικό καθαριότητας και πλήρης κάλυψη όλων των σχολικών αναγκών σε φύλακες, σχολικούς ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς.
  • Κατάργηση της Τράπεζας Θεμάτων και της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, που εντείνουν την πίεση στους μαθητές και την ανισότητα στην πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Ένα Κάλεσμα για Συλλογική Δράση

Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, η Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Ναυπλίου καλεί τους γονείς να συμμετέχουν ενεργά στους Συλλόγους Γονέων και να ενώσουν τις δυνάμεις τους με τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές. Μέσα από συλλογική διεκδίκηση και αλληλεγγύη, οι γονείς μπορούν να πιέσουν για ένα σχολείο που θα καλύπτει τις ανάγκες όλων των παιδιών, προσφέροντας σύγχρονη και ποιοτική δημόσια εκπαίδευση.

Η φετινή χρονιά είναι καθοριστική, καθώς είναι και χρονιά αρχαιρεσιών στους Συλλόγους Γονέων. Η Ένωση καλεί τους γονείς να ενισχύσουν τους Συλλόγους με τη συμμετοχή τους, για να δυναμώσουν τη φωνή της διεκδίκησης.

Ο αγώνας για μια καλύτερη εκπαίδευση, χωρίς διακρίσεις και οικονομικούς φραγμούς, είναι συλλογικός και συνεχίζεται. Οι γονείς, οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί είναι αποφασισμένοι να μην υποχωρήσουν μπροστά στις δυσκολίες, απαιτώντας ένα σχολείο αντάξιο των αναγκών των παιδιών τους.

Το κάλεσμα της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων Ναυπλίου

Αναλυτικα, το Δ.Σ. της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων Ναυπλίου αναφέρει:

“Καλή σχολική χρονιά με μαζικούς διεκδικητικούς Συλλόγους Γονέων για τη μόρφωση και τη ζωή που έχουν ανάγκη τα παιδιά μας! 

Μια νέα σχολική χρονιά ξεκίνησε και οι μαθητές και οι μαθήτριες θα περάσουν για άλλη μία φορά την πόρτα του σχολείου γεμάτοι όνειρα, αλλά και αγωνίες. Εμείς, οι γονείς τους, τους καμαρώνουμε, αλλά ταυτόχρονα αγωνιούμε μαζί τους. 

Όπως φαίνεται και αυτή η σχολική χρονιά θα είναι μια δύσκολη χρονιά! 

Η υποχρηματοδότηση των σχολείων καλά κρατεί κι όλο μας ζητάνε να βάζουμε πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για να καλύψουμε τις σχολικές ανάγκες των παιδιών μας. 

Κι όλο η κυβέρνηση αλλά και ο Δήμος “πετάνε το μπαλάκι” στους γονείς και στην ατομική ευθύνη για να κρύψουν τις δικές τους ευθύνες για την ομαλή λειτουργία των σχολείων.

Πέρασε ένα ολόκληρο καλοκαίρι και δυστυχώς τα περισσότερα σχολεία του Δήμου μας άνοιξαν με τα ίδια προβλήματα που έκλεισαν… 

Για άλλη μια χρονιά βρισκόμαστε μπροστά σε μεγάλα εμπόδια, που κλιμακώνουν την επίθεση στις μορφωτικές ανάγκες των παιδιών μας. Έχουμε μπροστά μας την υλοποίηση των αντιεκπαιδευτικών νόμων που κάνουν το σχολείο “οικονομικά ανεξάρτητο” και πλήρως εξαρτημένο από την τσέπη των γονιών και τη μόρφωση αποσπασματική, διασπώντας τον ενιαίο χαρακτήρα της, κατηγοριοποιώντας ακόμα και τους ίδιους τους μαθητές. Ήδη ζητούν από συλλόγους γονέων να βρουν χορηγούς για ανάγκες του σχολείου που δε μπορεί να καλύψει ο Δήμος, από το βάψιμο αιθουσών μέχρι υλικοτεχνική υποδομή. 

Ο “κόφτης” στους διορισμούς είναι η ουσία του “ψηφιακού σχολείου” και των συμπτύξεων των τμημάτων. Έχουμε το παράδειγμα του 2ου Γυμνασίου Ναυπλίου όπου μειώθηκαν τα τμήματα της γ γυμνασίου, αλλά και μια σειρά τμήματα που λειτουργούν με 25 μαθητές. Έχουν κάνει τα παιδιά μας σαρδέλες για να μη διορίζουν εκπαιδευτικούς. Η χρονιά ξεκίνησε και ήδη υπάρχουν βασικές ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. 

Τώρα είναι ώρα εμείς οι γονείς μέσα από τους Συλλόγους Γονέων να προτάξουμε ακόμα πιο δυναμικά τις ανάγκες των παιδιών μας για σύγχρονη, ολόπλευρη, ενιαία δημόσια και αποκλειστικά δωρεάν μόρφωση. 

Διεκδικούμε με ευθύνη της κυβέρνησης και του Υπ. Παιδείας, των Περιφερειών και των δήμων:

 • Αύξηση στη χρηματοδότηση των Σχολικών Επιτροπών ώστε να αντιμετωπιστεί το αυξημένο κόστος λειτουργίας των σχολείων (θέρμανση, ρεύμα, ΔΕΚΟ, υλικοτεχνική υποδομή). Καμιά οικονομική επιβάρυνση των γονιών για τη λειτουργία των σχολείων.

 • Μαζικούς διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών. Κανένα εκπαιδευτικό κενό με το “πρώτο κουδούνι”. 

 • Εξασφάλιση μόνιμου προσωπικού καθαριότητας πλήρους εργασίας σε κάθε σχολείο. Εξασφάλιση όλου του απαραίτητου βοηθητικού σχολικού προσωπικού (φύλακες, σχολικοί τροχονόμοι, τραπεζοκόμοι, επιστάτες, κ.ά.).

 • Κανένα σχολείο χωρίς σχολικό ιατρό και νοσηλευτή, χωρίς σχολικό ψυχολόγο και κοινωνικό λειτουργό. 

 • Κανένας μαθητής χωρίς κάλυψη Παράλληλης Στήριξης.

 • Πρόγραμμα ενισχυτικής διδασκαλίας σε όλα τα σχολεία.

 • Μόνιμος δάσκαλος σε κάθε ολοήμερο τμήμα για την εξασφάλιση της σταθερής παιδαγωγικής σχέσης και μελέτης των μαθητών.

 • Δωρεάν προγράμματα αθλητικής και πολιτιστικής δράσης στα σχολεία τις απογευματινές ώρες. • Ανέγερση σύγχρονων νέων σχολείων. Μείωση των μαθητών στα τμήματα.

 • Κατάργηση τώρα κάθε τάξης που βρίσκεται σε λυόμενη αίθουσα.

 • Κατάργηση της Τράπεζας Θεμάτων και της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής. 

Διεκδικούμε και αγωνιζόμαστε μαζί με τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές, για το σχολείο των δικών μας αναγκών και όχι για το σχολείο της αυτοχρηματοδότησης και της αποσπασματικής γνώσης. 

Οργανώνουμε την αλληλεγγύη μας, ώστε κανένας μαθητής να μη στερηθεί τα απαραίτητα για τη σχολική φοίτηση. Μαζικοποιούμε τους Συλλόγους Γονέων, συμμετέχουμε μαζικά στις δράσεις τους.

Ειδικά φέτος που είναι χρονιά αρχαιρεσιών σε όλους τους Συλλόγους Γονέων, κάνουμε ακόμα πιο ισχυρή τη δύναμη που έχουμε εμείς οι γονείς – την οργάνωση και τη διεκδίκησή μας. 

Ενισχύουμε το διεκδικητικό περιεχόμενο της δράσης μας – δεν κάνουμε βήμα πίσω από τα όνειρα και τις ανάγκες των παιδιών μας”.

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

my school my choice (2)
newsletter banner anagnostis