banner home design 800x400

banner home design 1170 x 320

Εργασιακός Μεσαίωνας στη ΔΕΥΑΝ – Διαμαρτύρονται οι εργαζόμενοι και καταγγέλουν

Έντονες διαστάσεις λαμβάνει η διαμαρτυρία του Σωματείου Εργαζομένων της Δ.Ε.Υ.Α.Ν. μετά το σοβαρό περιστατικό λιποθυμίας υπαλλήλου
ΔΕΥΑΝ

Έντονες διαστάσεις λαμβάνει η διαμαρτυρία του Σωματείου Εργαζομένων της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Ναυπλίου μετά το σοβαρό περιστατικό λιποθυμίας υπαλλήλου στο χώρο εργασίας του, που μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο Ναυπλίου.

Ο υπάλληλος, ύστερα από διαπληκτισμό με τον πρόεδρο της Δ.Ε.Υ.Α.Ν., Σωκράτη Δωρή, ζήτησε άδεια, κάτι που προκάλεσε το επεισόδιο, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα την επιδείνωση της υγείας του. Το Σωματείο Εργαζομένων, αμέσως μετά, πραγματοποίησε στάση εργασίας, κλείνοντας την υπηρεσία και διαμαρτυρόμενο για τη συνεχιζόμενη κακομεταχείριση από τη διοίκηση.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Σωματείου, το περιστατικό αυτό δεν είναι μεμονωμένο, αλλά μέρος μιας μακροχρόνιας κατάστασης όπου οι εργαζόμενοι υπόκεινται σε εξύβριση, απειλές και προσβολές από τον πρόεδρο της Δ.Ε.Υ.Α.Ν. Οι συμπεριφορές αυτές περιλαμβάνουν φραστικές επιθέσεις μπροστά σε δημότες, καθώς και προσβλητικές δηλώσεις που αμφισβητούν την επαγγελματική αξιοπιστία των εργαζομένων, συμπεριλαμβανομένων και ΑμεΑ. Ο πρόεδρος, σύμφωνα με το Σωματείο, συχνά χρησιμοποιεί φράσεις όπως «αν δεν μπορείτε, φύγετε», δημιουργώντας ένα περιβάλλον εργασιακού πειθαναγκασμού.

Τσακώθηκαν για την άδεια

Το περιστατικό που προκάλεσε την έντονη αντίδραση των εργαζομένων ήταν ένας διαπληκτισμός για αίτηση άδειας. Ο πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α.Ν., σε ανακοίνωσή του, χαρακτήρισε το περιστατικό «λυπηρό και ατυχές», ενώ αναγνώρισε ότι κακώς παρεκτράπηκε. Παράλληλα, όμως, τόνισε ότι για την ομαλή λειτουργία της επιχείρησης, είναι απαραίτητη η αυστηρή τήρηση των κανόνων, ακόμα και στον προγραμματισμό αδειών.

Από την άλλη, οι εργαζόμενοι επισημαίνουν ότι η συμπεριφορά του προέδρου υπερβαίνει τα όρια της αυστηρής διοίκησης και οδηγεί σε ένα περιβάλλον φόβου και ανασφάλειας, υπονομεύοντας την εργασιακή ειρήνη. Το Σωματείο ζητά άμεση παρέμβαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την αποκατάσταση της ομαλότητας και την εξάλειψη τέτοιων πρακτικών, που θυμίζουν «εργασιακό Μεσαίωνα».

Εργαζόμενοι ΔΕΥΑΝ: Εξύβριση και απειλές από τον Πρόεδρο

Αναλυτικά, η ανακοίνωση των Εργαζομένων της ΔΕΥΑΝ αναφέρει:

“Σε συνέχεια της χθεσινής ανακοίνωσής μας, ως Σωματείο Εργαζομένων Δ.Ε.Υ.Α.Ν. , και κατόπιν της έκτακτης Γενικής συνέλευσης που πραγματοποιήθηκε σήμερα στα γραφεία μας, 13 Σεπτεμβρίου 2024 και ώρα 08:30 , ο Πρόεδρος του Δ.Σ. και ο συνάδελφος που βίωσε το γεγονός ενημέρωσαν το σύνολο των εργαζομένων για το θλιβερό περιστατικό που έλαβε χώρα στα γραφεία της Δ.Ε.Υ.Α.Ν. , εχθές την 12η Σεπτεμβρίου 2024. Το γεγονός αυτό δεν αποτελεί μεμονωμένο περιστατικό, αλλά τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι σε μια σειρά παρόμοιων καταστάσεων , που σχεδόν καθημερινά εκτυλίσσονται στον εργασιακό χώρο με υπαιτιότητα του Προέδρου της Δ.Ε.Υ.Α.Ν.

Αυτά τα περιστατικά περιλαμβάνουν εξύβριση, απειλές προς την εργασιακή σχέση των εργαζομένων ( με εκφράσεις όπως «παραιτηθείτε αν δεν μπορείτε», «όποιος δεν μπορεί ας πάει σπίτι του», «αν δε σας αρέσει να φύγετε, κ.λπ.) , μη σεβόμενος ότι αυτά τα περιστατικά λαμβάνουν χώρα σε δημόσια θέα, μπροστά σε δημότες, και ότι και ενίοτε απευθύνεται σε εργαζομένους ΑμεΑ. Δεν είναι, δε, λίγες οι περιπτώσεις που εκφράστηκε απαξιωτικά εναντίον των εργαζομένων , δηλώνοντάς τους ευθαρσώς ότι δεν έχει καμία εμπιστοσύνη στο πρόσωπό τους.

Η συμπεριφορά αυτή κινείται στα όρια του πειθαναγκασμού των συναδέλφων, αντίκειται στο γράμμα και στο πνεύμα των σχετικών νομοθετικών και κλαδικών ρυθμίσεων και θα πρέπει να σταματήσει. Κατόπιν των ανωτέρω, έχει ήδη διαταραχθεί η εύρυθμη λειτουργία της επιχείρησης και απαιτούνται άμεσες ενέργειες προς την επαναφορά της ομαλότητας και της εργασιακής ειρήνης. Εκφράζουμε τη δυσαρέσκειά μας και διαμαρτυρόμαστε έντονα, ζητώντας, σεβόμενοι τους θεσμούς, την άμεση παρέμβαση του Δημοτικού Συμβουλίου , ώστε να εξαλειφθούν τέτοιες συμπεριφορές, που μας παραπέμπουν σε εργασιακό Μεσαίωνα”.

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

my school my choice (2)
newsletter banner anagnostis