banner home design 800x400

banner home design 1170 x 320

Ξεκινά η πειραματική δομή διδασκαλίας υφαντικής τέχνης στο Γεράκι

Δημήτρης Πτωχός: «Κεντρικός άξονας της στρατηγικής μας η προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς»
yfantiki texni gerakari lakonia

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Δημήτρης Πτωχός, υπέγραψε την Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου στο Γεράκι Λακωνίας την προγραμματική σύμβαση για την υλοποίηση της πράξης «Λειτουργία Πειραματικής Δομής Διδασκαλίας Υφαντικής Τέχνης».

Η σύμβαση αυτή, στην οποία συμβαλλόμενοι είναι ο Δήμος Ευρώτα και η Πάρνωνας Α.Ε., σηματοδοτεί την έναρξη ενός έργου που στοχεύει στη διάσωση και διάδοση της παραδοσιακής υφαντικής τέχνης του Γερακίου.

Το έργο προβλέπει τη λειτουργία της δομής για δύο έτη, κατά τα οποία θα πραγματοποιηθούν τρεις κύκλοι μαθημάτων συνολικής διάρκειας 120 ωρών έκαστος, με τη συμμετοχή εξειδικευμένων δασκάλων. Κατά τη διάρκεια του προγράμματος, θα χρησιμοποιηθεί ο παραδοσιακός εξοπλισμός υφαντικής που βρίσκεται στον δημοτικό ξενώνα του Γερακίου, ενώ οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να μάθουν την τέχνη του αργαλειού, που αποτελεί σημαντικό κομμάτι της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής.

Η χρηματοδότηση του έργου, ύψους 50.000,00 ευρώ, θα προέλθει από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, με στόχο την προμήθεια αναλωσίμων και τη διοργάνωση των μαθημάτων. Η δράση προβλέπει επίσης δράσεις προβολής και προώθησης, για την ευρύτερη διάδοση του έργου και την προσέλκυση ενδιαφερόμενων.

Ο Περιφερειάρχης τόνισε τη σημασία της υφαντικής τέχνης για τον τόπο και την οικονομία, καθώς αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της πολιτιστικής ταυτότητας του Γερακίου, η οποία με αυτό το έργο επιδιώκεται να παραμείνει ζωντανή και να προσφέρει ευκαιρίες στις επόμενες γενιές. «Με αυτή τη συνεργασία, διασώζουμε και αναδεικνύουμε μία τέχνη που συνδέεται άρρηκτα με την ιστορία του Γερακίου και ταυτόχρονα δίνουμε στους νέους μας την ευκαιρία να αποκτήσουν πολύτιμες δεξιότητες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το Γεράκι, με την μακραίωνη παράδοσή του στην υφαντική τέχνη, συνεχίζει να αναδεικνύει τις μοναδικές δημιουργίες του, που ξεχωρίζουν για τον ιδιαίτερο διάκοσμό τους και τα περίτεχνα σχέδια.

Την σύμβαση υπέγραψαν, επίσης, ο Μαρίνης Μπερέτσος, Γενικός Διευθυντής Αναπτυξιακής «Πάρνωνας», και ο Δήμαρχος Ευρώτα, Δήμος Βέρδος, παρουσία της Προέδρου του Πολιτιστικού Συλλόγου Γερονθρών, Ανθής Σαράντη, της δασκάλας στη δομή Υφαντικής, Χρυσούλας Σταματοπούλου, εκπροσώπων των τοπικών αρχών και της τοπικής κοινότητας. Τον Περιφερειάρχη συνόδευσαν ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Λακωνίας, Θεόδωρος Βερούτης, ο Αντιπεριφερειάρχης Χωρικού Σχεδιασμού και Διαχείρισης Ακίνητης Περιουσίας, Σπύρος Τζινιέρης, και ο Περιφερειακός Σύμβουλος, Σπύρος Τζινάκος.

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

my school my choice (2)
newsletter banner anagnostis