banner home design 800x400

Προσφυγή για μη τήρηση διαδικασιών στη συνεδρίαση λογοδοσίας του Δημοτικού Συμβουλίου Ερμιονίδας

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Ερμιονίδας, Γιάννης Μαργέτας, κατέθεσε επίσημη προσφυγή προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Ερμιονίδας, Γιάννης Μαργέτας, κατέθεσε επίσημη προσφυγή προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, καταγγέλλοντας τη μη εφαρμογή του νόμου κατά τη διάρκεια της 4ης Ειδικής Συνεδρίασης Λογοδοσίας που πραγματοποιήθηκε στις 4 Σεπτεμβρίου 2024.

Σύμφωνα με την προσφυγή, το Δημοτικό Συμβούλιο απέκλεισε την συζήτηση σημαντικού θέματος που αφορούσε τις Σχολικές Επιτροπές, το οποίο είχε προταθεί από τον Δημοτικό Σύμβουλο της αντιπολίτευσης, Παναγιώτη Αγρίμη. Η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου αρνήθηκε τη συζήτηση, επικαλούμενη προηγούμενη απόφαση του συμβουλίου, παρά το γεγονός ότι το θέμα είχε συμπεριληφθεί στην Ημερήσια Διάταξη, όπως απαιτεί ο νόμος.

Ο κ. Μαργέτας υποστηρίζει ότι η άρνηση της Προέδρου παραβιάζει ξεκάθαρα τη νομοθεσία που ορίζει τη διαδικασία της δημόσιας λογοδοσίας, κατά την οποία η Δημοτική Αρχή οφείλει να δίνει εξηγήσεις για το έργο της. Επιπλέον, τονίζει πως η απόφαση της Προέδρου αποτελεί εμπόδιο στη διαφάνεια και τη χρηστή διοίκηση, καθώς απέκλεισε τη συζήτηση ενός κρίσιμου θέματος που επηρεάζει την εκπαιδευτική κοινότητα της περιοχής.

Η προσφυγή του κ. Μαργέτα ζητά την παρέμβαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης για τη διερεύνηση της υπόθεσης και την αποκατάσταση της νομιμότητας, ενώ παράλληλα κοινοποιείται στον Δήμαρχο Ερμιονίδας και την Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου.

Αναλυτικά, η προσφυγή αναφέρει τα εξής:

Στις 4 Σεπτεμβρίου 2024, διεξήχθη από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ερμιονίδας η 4η Ειδική Συνεδρίαση Λογοδοσίας. Στο σχετικό νόμο αναφέρεται: «Στην Ημερήσια Διάταξη εγγράφονται υποχρεωτικά τα θέματα που επιθυμεί ο κάθε Δημοτικός Σύμβουλος, τα οποία αφορούν το έργο της Δημοτικής Αρχής, εφόσον έχουν κατατεθεί εγγράφως στο προεδρείο του Δημοτικού Συμβουλίου τρεις ημέρες πριν τη συνεδρίαση».

Έτσι και συνέβη με την Παράταξή μας. Οι Σύμβουλοί της έθεσαν επτά (7) από τα οκτώ (8) θέματα που τέθηκαν προς συζήτηση συνολικά στην εν λόγω λογοδοσία. Ένα (1) επιπλέον θέμα τέθηκε από την Πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Κοιλάδας. Στη συνεδρίαση αυτή βάσει του νόμου συζητούνται έως δέκα (10) θέματα.

Σε σχετικό e-mail που μας απέστειλε η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Ερμιονίδας την ίδια ημέρα , δηλαδή στις 4 Σεπτεμβρίου 2024, είχαν συμπεριληφθεί στην Ημερήσια Διάταξη και τα επτά (7) θέματα των Δημοτικών Συμβούλων της Παράταξής μας. Μεταξύ αυτών ήταν και το θέμα που έθεσε ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Αγρίμης Παναγιώτης : « Σχολικές Επιτροπές. Αυτοδίκαιη κατάργηση υφισταμένων, συγκρότηση νέων».

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, όταν ήλθε η σειρά να συζητηθεί το εν λόγω θέμα, συνάντησε την καθολική άρνηση της Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, με την αιτιολογία ότι έχει ληφθεί απόφαση από το Δημοτικό Συμβούλιο για το θέμα αυτό και τελικώς δεν συζητήθηκε.

Επειδή αυτή η  άρνηση της Προέδρου αποτελεί ξεκάθαρα μη εφαρμογή του νόμου,

Επειδή στη δημόσια λογοδοσία η Δημοτική Αρχή λογοδοτεί για το έργο και τη δράση της και ο Δημοτικός Σύμβουλος υποχρεούται να λειτουργεί με κριτήριο την ενίσχυση της διαφάνειας,

Επειδή στο πλαίσιο της χρηστής διοίκησης οι κανονισμοί λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου και της συνεδρίασης λογοδοσίας δεν επιδέχονται παρεκκλίσεις,

Επειδή με τη συγκεκριμένη παρέμβασή της η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβούλιου, απέτρεψε τη συζήτηση ενός σημαντικού θέματος που απασχολεί την εκπαιδευτική κοινότητα και όχι μόνο,

Παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες“.

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Exit mobile version