banner home design 800x400

«Ο ρυπαίνων πληρώνει» στο Δήμο Ναυπλιέων

Ο Δήμος Ναυπλιέων συμμετέχει, ως πιλοτικός Δήμος, στην υλοποίηση ενός καινοτόμου συστήματος ανταποδοτικής διαχείρισης απορριμμάτων

|

Χρόνος ανάγνωσης

1 λεπτό

|

0 Σχόλια στο «Ο ρυπαίνων πληρώνει» στο Δήμο Ναυπλιέων

Ο Δήμος Ναυπλιέων συμμετέχει, ως πιλοτικός Δήμος, στην υλοποίηση ενός καινοτόμου συστήματος ανταποδοτικής διαχείρισης απορριμμάτων, το οποίο τιτλοφορείται “Ανάπτυξη Καινοτόμου Συστήματος για την εφαρμογή της Ανταποδοτικότητας στη Διαχείριση Απορριμμάτων με βάση την Αρχή ο Ρυπαίνων Πληρώνει (The Polluter Pays principle (PPP)) – Ολοκληρωμένο Σύστημα Ανταποδοτικής Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΣΑΔΑ) “.

Πρόκειται για μια πρόταση στο πλαίσιο του «Ερευνώ-Καινοτομώ» του ΕΣΠΑ, από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, την UniSystems και την Brighten.

Το πρωτοπόρο αυτό σύστημα, για την Ελλάδα και πραγματικά καινοτόμο σε επίπεδο ΕΕ., βασίζεται στην αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει» και είναι μία από τις βασικές αρχές στις οποίες θεμελιώνεται η περιβαλλοντική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ). Βάσει της αρχής αυτής, οι ρυπαίνοντες επωμίζονται το κόστος της ρύπανσης που προκαλούν, περιλαμβανομένου του κόστους των μέτρων που λαμβάνονται για την πρόληψη, τον έλεγχο και την αποκατάσταση της ρύπανσης, καθώς και του κόστους που αυτή συνεπάγεται για την κοινωνία. 

Οι ρυπαίνοντες έχουν κίνητρο να αποφεύγουν την πρόκληση περιβαλλοντικών ζημιών και είναι υπόλογοι για τη ρύπανση που προκαλούν. Το κόστος της αποκατάστασης καλύπτεται επίσης από τους ρυπαίνοντες και όχι από τους φορολογούμενους.

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Exit mobile version