home design 800Χ400

home design 1170x320

 vasilopoulos banner2

Νέο Τελεφερίκ στη Μονεμβασία: Καθολική πρόσβαση και πολιτιστική αναβάθμιση στην Άνω Πόλη

Το έργο στοχεύει στη βελτίωση της πρόσβασης των εμποδιζόμενων ατόμων και των ατόμων με αναπηρία (ΑμεΑ)
monemvasia

Προχωρά το νέο τελεφερίκ στη Μονεμβασία, γνωστή για τη μοναδική πολιτιστική και ιστορική της κληρονομιά, η οποία εισέρχεται σε μια νέα εποχή προσβασιμότητας και αναβάθμισης των υποδομών της, χάρη στο σημαντικό έργο που υλοποιεί το Υπουργείο Πολιτισμού σε συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου και τον Δήμο Μονεμβασίας.

Με συνολικό προϋπολογισμό 6.800.360 ευρώ, το έργο χρηματοδοτείται από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και στοχεύει στη βελτίωση της πρόσβασης των εμποδιζόμενων ατόμων και των ατόμων με αναπηρία (ΑμεΑ) στην Άνω Πόλη της Μονεμβασίας.

Το Όραμα της Προσβασιμότητας για Όλους

Με βασικό γνώμονα την ισότιμη πρόσβαση στον πολιτισμό, το Υπουργείο Πολιτισμού, υπό την ηγεσία της Υπουργού Λίνας Μενδώνη, δίνει προτεραιότητα στη βελτίωση των υποδομών της Άνω Πόλης. Στόχος του έργου είναι η διαμόρφωση ενός δικτύου περιηγήσεων που θα επιτρέπει την ανεμπόδιστη πρόσβαση στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μνημεία, διασφαλίζοντας παράλληλα τη διατήρηση της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής.

Μία από τις σημαντικότερες παρεμβάσεις είναι η εγκατάσταση εναέριου αναβατορίου, το οποίο θα συνδέει την Κάτω Πόλη με την Άνω Πόλη, επιτρέποντας την πρόσβαση ακόμη και σε άτομα με κινητικές δυσκολίες. Η εγκεκριμένη από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων διασφαλίζει ότι το έργο θα υλοποιηθεί με σεβασμό στο φυσικό και αρχαιολογικό περιβάλλον της προστατευόμενης περιοχής NATURA 2000.

Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, δήλωσε: «Η Άνω Πόλη είναι ένας ανοικτός αρχαιολογικός χώρος, στην οποία εντάσσονται οικοδομικά κατάλοιπα κατοικιών, δημοσίων κτηρίων, ναών, λουτρών, μονοπατιών, τα περισσότερα από τα οποία βρίσκονται σε ερειπιώδη κατάσταση. Στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007–2013, πραγματοποιήθηκαν στην Άνω Πόλη, εκτός από την αποκατάσταση του περιώνυμου βυζαντινού Ναού της Αγίας Σοφίας, εργασίες ανάδειξης της ευρύτερης περιοχής του αλλά και της κεντρικής πύλης, περιλαμβάνοντας δύο οικίες και δίκτυο δρόμων καλντεριμιών. Πρόκειται για μία ενδιαφέρουσα μνημειακή ενότητα, η οποία ενοποιείται με την Κάτω Πόλη με το έργο της διαμόρφωσης του δικτύου των διαδρομών και της σύνδεσής της με το αναβατόριο, προσφέροντας στον επισκέπτη τη δυνατότητα ανάγνωσης της οργάνωσης και λειτουργίας της πόλης-κάστρου, ως ενιαίου συνόλου. Στόχος μας είναι η αναβάθμιση της ποιότητας και της ασφάλειας της περιήγησης στον αρχαιολογικό χώρο και η δημιουργία των απαραίτητων χώρων στάσης και ανάπαυλας για τους επισκέπτες. Η κυκλοφορία στην Άνω Πόλη οργανώνεται με σύγχρονο τρόπο που επιτρέπει ανεμπόδιστη περιήγηση για όλους. Ο πολιτισμός, ως κοινωνικό αγαθό, οφείλει να είναι προσβάσιμος σε όλους, είτε πρόκειται για ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας είτε για εμποδιζόμενα άτομα είτε ΑμεΑ, ώστε να  καθίστανται ισότιμοι κοινωνοί του πολιτιστικού αγαθού. Αυτό αποτελεί προτεραιότητά μας. Οι αναγκαίες επεμβάσεις προσεγγίζονται στη βάση μιας βιώσιμης στρατηγικής για την ανάπτυξη του μνημειακού και οικιστικού συνόλου καθώς, σύμφωνα και με τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, από τη λειτουργία του έργου αναμένονται σημαντικά οφέλη, όπως τόνωση της απασχόλησης, ενίσχυση της τοπικής οικονομίας, διευκόλυνση του αναστηλωτικού έργου στην Άνω Πόλη και διαχείριση των έκτακτων αναγκών».

Δίκτυο Διαδρομών και Αναβάθμιση Υποδομών

Το έργο περιλαμβάνει τη δημιουργία τριών βασικών διαδρομών που θα επιτρέπουν την περιήγηση των επισκεπτών στην Άνω Πόλη. Κάθε διαδρομή έχει σχεδιαστεί με γνώμονα την ασφάλεια και την άνεση των επισκεπτών, ενώ θα περιλαμβάνει και σημεία στάσης και ενημέρωσης. Η διαδρομή Α’, που ξεκινά από την «Τάπια Κρητικού» και καταλήγει στον Ναό της Αγίας Σοφίας, αποτελεί τον κύριο άξονα κυκλοφορίας και θα ενισχυθεί με την προσθήκη του αναβατορίου, επιτρέποντας την απρόσκοπτη μετακίνηση από την Κάτω Πόλη στην Άνω Πόλη.

Επιπλέον, η διαδρομή Γ’ θα προσφέρει μοναδικές θέες της Κάτω Πόλης και του ευρύτερου τοπίου, ενώ θα περιλαμβάνει σημεία ανάπαυσης και καθιστικά για τους επισκέπτες. Παράλληλα, οι εργασίες αποκατάστασης θα επικεντρωθούν στην ασφάλεια των επισκεπτών και στη συντήρηση των ιστορικών κτηρίων και μονοπατιών της Άνω Πόλης.

Σχόλια

georgopoulos ebea

vasilopoulos banner

banner Μπικάκης

evaggelinou ebea

karaboulis 350 copy
newsletter banner anagnostis