banner home design 800x400

Εκδήλωση για τα 200 χρόνια από το θάνατο του Λόρδου Βύρωνα στην Τρίπολη

«Ξύπνα! Η Ελλάδα κάνει Νεύμα»

Ο Δήμος Τριπόλεως διοργανώνει μια βραδιά μουσικής μυσταγωγίας για τα 200 Χρόνια από τον Θάνατο του Λόρδου Βύρωνα. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Μαλλιαροπούλειο Δημοτικό Θέατρο Τρίπολης, στην Πλατεία Πετρινού, την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου στις 8:30 το απόγευμα. Η είσοδος για το κοινό θα είναι ελέυθερη.

Ακολουθεί το αναλυτικό πρόγραμμα:

Α’ Μέρος 

Θα προβληθεί η βραβευμένη  ταινία «Ο ΜΠΑΙΡΟΝ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ»  του σκηνοθέτη Στάθη Ρέππα διάρκειας 38’. Η ταινία συμμετείχε σε φεστιβάλ, στην Ελλάδα και το εξωτερικό. 

Στο 6ο Διεθνές Φεστιβάλ του Ναυπλίου απέσπασε το 1ο βραβείο. 

Η επιλογή της ταινίας από την COSMOTE TV να ενταχθεί στο πρόγραμμά της είναι σημαντική διάκριση και αξιολογικό κριτήριο για το περιεχόμενο και την αισθητική της ταινίας.

Στην ταινία περιλαμβάνεται  το ποίημα του Λόρδου Βύρωνα «κληρονομικοί δεσμώτες», όπου μελοποιήθηκε από την Πηγή Λυκούδη  σε «παγκόσμια πρώτη»

Στο Β’ Μέρος 

Η βραδιά θα συνεχιστεί  με  τον κύκλο τραγουδιών της συνθέτιδος Πηγής Λυκούδη «Ξύπνα! Η Ελλάδα κάνει Νεύμα» σε ποίηση Λόρδου Βύρωνα, σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση, καθώς και άλλων Ελλήνων ποιητών που το πάθος τους και ο αγώνας για την Ελλάδα έγραψε Ιστορία.

Μεταξύ αυτών οι Δ. Σολωμός Κ. Παλαμάς, Γ. Ρίτσος, Γ. Σεφέρης, Α. Σικελιανός κ. α.

Ένα οδοιπορικό ταξίδι με πλοηγό την μελοποιημένη ποίηση που υπόσχεται να μας αφυπνίσει για το έργο του μεγάλου Φιλέλληνα Λόρδου Βύρωνα διανθισμένη με απαγγελία ποιημάτων και κειμένων που αφορούν στους σημαντικότερους σταθμούς της ζωής του.

Τα τραγούδια ερμηνεύουν ο Δημήτρης Αϊβαλιώτης και η Γεωργία Αγγέλου 

Με την συνθέτρια στο πιάνο συμπράττουν οι μουσικοί:

Γάσπαρης Μαμμάς -κλαρινέτο, σαξόφωνο 

Δημήτρης Κοντονής -κιθάρες

[…Τι είναι τούτες οι τιμές κι η αναγνώριση που γίνηκαν ή θα γεννούν για μένα, πάρεξ ενός νεογέννητου λαού κραυγή;

Κι όμως γι’ αυτές, εγώ, θα αποστρεφόμουν κάθε στέμμα τιποτένιο-εκτός κι αν ήταν από δάφνη- κι όμως γι’ αυτές, εγώ, θα μπορούσα να πεθάνω…]

(Το ποίημα γράφτηκε το 1824 λίγο πριν από τον θάνατο του).

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Exit mobile version