banner home design 800x400

ΑΑΔΕ: Γιγαντιαίο κύκλωμα εικονικών τιμολογίων ελαιολάδου – Πάνω από 80 εκατ. ευρώ σε πλασματικές συναλλαγές

Η ΑΑΔΕ ξεσκεπάζει εκτεταμένο δίκτυο φοροδιαφυγής με εμπλοκή 30 επιχειρήσεων και σοβαρές ποινικές συνέπειες για τους υπεύθυνους.

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) διερευνά ένα εκτεταμένο δίκτυο πλασματικών συναλλαγών που αφορούν εικονικά τιμολόγια ελαιολάδου, συνολικής αξίας άνω των 80 εκατ. ευρώ μετά από καταγγελία πολίτη. Η έρευνα εστιάζει σε συναλλαγές μεταξύ πραγματικών επιχειρήσεων και εταιρειών-κελύφων, ενώ στο κύκλωμα φέρεται να εμπλέκονται πάνω από 30 επιχειρήσεις.

Οι έλεγχοι διεξάγονται με τη χρήση των δεδομένων του myDATA, καθώς και τραπεζικών λογαριασμών και κατασχεμένων αρχείων. Έχει ήδη διαπιστωθεί ότι τουλάχιστον 14 από τις εμπλεκόμενες επιχειρήσεις δημιουργήθηκαν αποκλειστικά για την έκδοση και λήψη εικονικών τιμολογίων, με στόχο την επιστροφή ΦΠΑ και την κάλυψη αγορών χωρίς νόμιμα φορολογικά στοιχεία.

Μία από τις εταιρείες που ελέγχονται, με έναρξη εργασιών το 2021, δεν είχε υποβάλει δηλώσεις ΦΠΑ και φορολογίας εισοδήματος, ούτε φαίνεται να είχε πραγματοποιήσει αγορές ή πωλήσεις. Ωστόσο, μέσω του myDATA και των τραπεζικών λογαριασμών της, αποκαλύφθηκε η έκδοση 15 εικονικών τιμολογίων προς άλλη επιχείρηση, συνολικής αξίας 200.000 ευρώ.

Η έρευνα αποκάλυψε ότι τα τιμολόγια αυτά εξοφλήθηκαν κυρίως μέσω e-banking, ενώ άλλα πληρώθηκαν με επιταγές, που εισπράχθηκαν από άτομα χωρίς καμία σύνδεση με την επιχείρηση. Μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί πάνω από 1.700 εικονικά τιμολόγια, συνολικής αξίας άνω των 80 εκατ. ευρώ, με τέσσερις εκδότες να ευθύνονται για 1.632 τιμολόγια, αξίας 33,17 εκατ. ευρώ.

Η έρευνα συνεχίζεται, και πέρα από τα φορολογικά πρόστιμα, οι εμπλεκόμενοι ενδέχεται να αντιμετωπίσουν και ποινικές διώξεις για φοροδιαφυγή.

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχόλια

Exit mobile version