banner home design 800x400

Κεντρικός δρόμος στο Ναύπλιο παραμένει βυθισμένος στο σκοτάδι, με τους πεζούς να φωτίζουν με φακούς. Το Παλαμήδι φέγγει από πάνω, αλλά η περιοχή ανήκει στο σκοτάδι της αδιαφορίας

Στην καρδιά του Ναυπλίου, ο δρόμος που οδηγεί στην Ακροναυπλία από την Αρβανιτιά μέχρι το Nafplia Pallas θυμίζει σκηνές από κινηματογραφικό θρίλερ. Περπατώντας αυτόν τον δρόμο, πρέπει κανείς να έχει την όραση μιας γάτας ή να εξοπλιστεί με φακό για να φτάσει στον προορισμό του. Το Παλαμήδι από πάνω λάμπει εντυπωσιακά, φανερώνοντας το παράδοξο: ένας από τους πιο ιστορικούς και τουριστικά δημοφιλείς προορισμούς της πόλης παραμένει βυθισμένος στο σκοτάδι.

Κάτοικοι και επισκέπτες καταγγέλλουν ότι το φως απουσιάζει σχεδόν παντελώς. Στις φωτογραφίες του anagnosris φαίνονται πολίτες να περπατούν με φακούς στα χέρια, λες και βρισκόμαστε σε κάποιο απομονωμένο μονοπάτι στο βουνό. Μερικοί από αυτούς κατευθύνονταν χθες βράδυ προς συναυλία που πραγματοποιούνταν στην Ακροναυπλία, αλλά το σκοτάδι τους έκανε να νιώθουν αποκομμένοι από κάθε μορφή πολιτισμού.

Ποιός ευθύνεται;

Το συγκεκριμένο τμήμα του δρόμου φέρεται να ανήκει στο ΤΑΙΠΕΔ και στην δικαιοδοσία του Ξενία. Όμως, αυτό ακόμα και αν συμβαίνει, δεν αποτελεί καμία δικαιολογία. Ο φωτισμός στους δημόσιους χώρους δεν είναι απλώς θέμα άνεσης· είναι θέμα ασφάλειας και βασικής ποιότητας ζωής. Η αδυναμία των αρμόδιων αρχών να εξασφαλίσουν βασικές υποδομές, όπως ο φωτισμός αναδεικνύει ένα τεράστιο και σημαντικό πρόβλημα.

Περί τουρισμού και δημόσιας ασφάλειας 

Ναύπλιο, ένα όνομα που γεμίζει περηφάνεια τους κατοίκους της πόλης αυτής και συναρπάζει τους επισκέπτες της. Πώς είναι δυνατόν ένας τόσο προβεβλημένος τουριστικός προορισμός, με την ακρόπολη του Παλαμηδίου να δεσπόζει, να παρουσιάζει τέτοιες ελλείψεις σε βασικές υποδομές; Ο δρόμος που οδηγεί στην Ακροναυπλία είναι απαραίτητος τόσο για τους κατοίκους, όσο και για τους τουρίστες. Και όμως, παραμένει παρατημένος, θέτοντας σε κίνδυνο τη δημόσια ασφάλεια.

Ας μην γελιόμαστε: το Ναύπλιο δεν μπορεί να στηριχθεί μόνο στην ομορφιά του Παλαμηδίου και στις γραφικές του γωνιές. Χρειάζεται επίσης να παρέχει ένα βασικό επίπεδο ασφάλειας και άνεσης στους πολίτες του και στους επισκέπτες του. Η έλλειψη φωτισμού δεν είναι απλώς ένα αισθητικό πρόβλημα – είναι μια επικίνδυνη παραμέληση που μπορεί να οδηγήσει σε ατυχήματα ή ακόμη και σε εγκληματικότητα.

Λύσεις εδώ και τώρα

Οι αρμόδιες αρχές, είτε πρόκειται για το ΤΑΙΠΕΔ, είτε για τον Δήμο Ναυπλίου, οφείλουν να αναλάβουν άμεσα δράση. Ο φωτισμός του δρόμου δεν μπορεί να περιμένει άλλες διαδικαστικές καθυστερήσεις. Η λύση είναι απλή και σαφής: τοποθέτηση φαναριών και αποκατάσταση των κατεστραμμένων λαμπτήρων. Ας μην κρυβόμαστε πίσω από δικαιολογίες. Ο δημόσιος φωτισμός στο Ναύπλιο, όπως και σε οποιοδήποτε άλλο πολιτισμένο μέρος, είναι βασικό δικαίωμα των πολιτών.

Σε μια εποχή που το Ναύπλιο διεκδικεί τον τίτλο του κορυφαίου τουριστικού προορισμού, η αδιαφορία για τον φωτισμό ενός τόσο βασικού δρόμου υπονομεύει κάθε προσπάθεια προόδου. Οι κάτοικοι και οι επισκέπτες αξίζουν τα καλύτερα.

Άκης Γκάτζιος

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Exit mobile version