banner home design 800x400

Κεραυνός προκάλεσε τον πανικό στο Ναύπλιο: Τί κρύβεται πίσω από τον εκκωφαντικό ήχο

Ένα ισχυρό φυσικό φαινόμενο χτύπησε πολυκατοικία στην οδό Άργους, προκαλώντας ζημιές και αναστάτωση στους κατοίκους. Σήμερα έγινε γνωστή η αιτία του περιστατικού

Την Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2024, λίγο μετά το μεσημέρι, ένα ισχυρό μπουμπουνητό ακούστηκε ξαφνικά σε ολόκληρο το Ναύπλιο, προκαλώντας μεγάλη αναστάτωση. Κάτοικοι και επισκέπτες στους δρόμους, ενοικιαστές διαμερισμάτων, ακόμα και όσοι βρίσκονταν σε πιο απομακρυσμένες γειτονιές, κοιτούσαν ανήσυχοι τον ουρανό, προσπαθώντας να καταλάβουν τι είχε συμβεί. Σήμερα, Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου, αποκαλύπτεται ότι ο αιφνίδιος θόρυβος που τρόμαξε την πόλη προήλθε από έναν κεραυνό που έπεσε στην ταράτσα πολυκατοικίας στην οδό Άργους.

Το πιο εντυπωσιακό; Εκείνη την ώρα δεν έβρεχε. Όσοι άκουσαν τον εκκωφαντικό ήχο δεν μπορούσαν να φανταστούν ότι θα μπορούσε να ήταν κεραυνός, καθώς δεν υπήρχε καταιγίδα σε εξέλιξη. Ωστόσο, σύμφωνα με μαρτυρίες και το ρεπορτάζ του anagnostis.org, ο κεραυνός προκάλεσε σημαντικές ζημιές στην πολυκατοικία, αφού η ταράτσα δεν διέθετε αλεξικέραυνο, αφήνοντας την απροστάτευτη. Οι κάτοικοι της πολυκατοικίας, που αρχικά δεν ήξεραν τι ακριβώς είχε συμβεί, ανακάλυψαν πως ο κεραυνός προκάλεσε σοβαρές βλάβες στο κοινόχρηστο δίκτυο ηλεκτροδότησης, αφήνοντας τους ενοίκους χωρίς ρεύμα στους κοινόχρηστους χώρους για ώρες. Επιπλέον, το ασανσέρ υπέστη σοβαρή βλάβη και τέθηκε εκτός λειτουργίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ δεν υπήρχαν καταιγίδες τη στιγμή του περιστατικού, οι προηγούμενες μέρες είχαν φέρει βροχές στην περιοχή, πιθανόν δημιουργώντας τις κατάλληλες ηλεκτρικές συνθήκες για την εκδήλωση κεραυνών. Η απουσία αλεξικέραυνου στην ταράτσα της πολυκατοικίας αποδείχτηκε κρίσιμη, αφού η ενέργεια του κεραυνού εκτονώθηκε πάνω στο κτίριο, προκαλώντας τον τεράστιο θόρυβο που ακούστηκε σε όλη την πόλη.

Περίοικοι και περαστικοί περιέγραψαν τη στιγμή με λέξεις όπως “τρομακτική” και “εκκωφαντική”, με ορισμένους να πιστεύουν αρχικά ότι επρόκειτο για κάποια έκρηξη ή άλλη σοβαρή έκτακτη κατάσταση. Ο κεραυνός, που πέρασε σχεδόν απαρατήρητος λόγω της απουσίας βροχής, ήταν υπεύθυνος για την αναστάτωση που διήρκησε ώρες, μέχρι να αποκαλυφθεί η πραγματική του αιτία.

Παρά τις ζημιές στο δίκτυο ηλεκτροδότησης και το ασανσέρ, ευτυχώς δεν υπήρξαν τραυματισμοί, κάτι που καθησύχασε τους ενοίκους.

Ξηρή Καταιγίδα

Ξηρή καταιγίδα είναι καταιγίδα η οποία συνοδεύεται από αστραπές και βροντές με καθόλου ή ελάχιστη βροχή (0 έως 2.5 mm). Όλη η βροχή, ή η περισσότερη, εξατμίζεται προτού φτάσει στο έδαφος. Αυτό το φαινόμενο είναι συχνό κατά την μεταβατική περίοδο από χειμώνα σε καλοκαίρι, δηλαδή τους μήνες της άνοιξης και σπανιότερα το φθινόπωρο.

Οι ξηρές καταιγίδες εκδηλώνονται όταν επηρεαζόμαστε από ξηρές και σχετικά θερμές αέριες μάζες από την βόρειο Αφρική, όπου τα ποσοστά υγρασίας στην ατμόσφαιρα είναι περιορισμένα και ταυτόχρονα υπάρχει αρκετή αστάθεια για την εκδήλωση τους.

ΦΩΤΟ: Θάνος Κομνηνός – αρχείο

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Exit mobile version