banner home design 800x400

Να μην κλείσει η Β’ τάξη Λυκείου του ΕΠΑΛ Μεγαλόπολης ζητά ο Δήμαρχος

Ο Δήμαρχος Μεγαλόπολης Κωνσταντίνος Μιχόπουλος απαίτησε την ανάκληση της απόφασης του Υπουργού Παιδείας

Ο Δήμαρχος Μεγαλόπολης Κωνσταντίνος Μιχόπουλος, μετά την εξουσιοδότηση που έλαβε με την σχετική ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, επικοινώνησε με τον Υπουργό Παιδείας Κυριάκο Πιερρακάκη και απαίτησε την ανάκληση της απόφασης για το κλείσιμο τμημάτων Β΄ Τάξης Λυκείου στο ΕΠΑΛ Μεγαλόπολης, με την εκδοθείσα υπ΄ Αρ. Πρωτ.: 97390/Y2/30-08-2024 απόφαση.

Με την επικοινωνία του αυτή ο Δήμαρχος Μεγαλόπολης εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά του και τη διαμαρτυρία του Δ.Σ. αλλά και όλης της πόλης, την στιγμή μάλιστα που οι δημότες του δήμου ζουν τις τραγικές συνέπειες της απολιγνιτοποίησης. Αναμένεται η απάντηση του Υπουργού.

Ακολουθεί η σχετική οομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. Μεγαλόπολης:

“ΖΗΤΑΜΕ την άμεση έγκριση λειτουργίας των ολιγομελών τμημάτων των τριών Τομέων Β΄ τάξης Λυκείου στο ΕΠΑΛ Μεγαλόπολης, ήτοι:
Τομέας Πληροφορικής
Τομέας Υγείας – Πρόνοιας – Ευεξίας
Τομέας Διοίκησης – Οικονομίας

Η μη έγκριση των ως άνω αναφερόμενων ολιγομελών τμημάτων Τομέων Β΄ Τάξης στο ΕΠΑΛ Μεγαλόπολης επιφέρει καίριο πλήγμα στο μέλλον των μαθητών, αφού υποχρεώνει τους μαθητές μας που έχουν επιλέξει τους τομείς αυτούς να μετακινηθούν σε μεγάλες χιλιομετρικές αποστάσεις, σε άλλα ΕΠΑΛ όμορων περιοχών – (με την πιο κοντινή σε απόσταση 35 χιλιομέτρων) – όπου αυτοί οι τομείς λειτουργούν ή και να εγκαταλείψουν την επιλογή τους στον Τομέα
χάνοντας μία μαθητική χρονιά, στην ύπαρξη της σχολικής μονάδας, αλλά και στην τοπική κοινωνία της μεταλιγνιτικής εποχής.

Αναμφισβήτητα, ανοίγει το δρόμο σε νέα πλεονάσματα, σε υπεραριθμίες και μετακινήσεις εκπαιδευτικών, σε δραστική μείωση προσλήψεων αναπληρωτών εκπαιδευτικών, οδηγεί σε συρρίκνωση των σχολείων και ανοίγει το δρόμο για καταργήσεις και συγχωνεύσεις.

ΕΚΦΡΑΖΟΥΜΕ την έντονη δυσαρέσκειά μας και τη διαμαρτυρία μας με αφορμή την ανησυχία που έχει δημιουργηθεί στην τοπική κοινωνία, από τη μη έγκριση της λειτουργίας των ολιγομελών τμημάτων Τομέων Β΄ Τάξης Λυκείου στο ΕΠΑΛ Μεγαλόπολης με την εκδοθείσα υπ΄ Αρ. Πρωτ.: 97390/Y2/30-08-2024 Απόφαση της Υφυπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού (ΑΔΑ: ΠΕΓΚ46ΝΚΠΔ-ΨΨ1).

Η Υπουργική αυτή απόφαση του ΥΠΑΙΘΑ που καταργεί τομείς και αναγκάζει μαθητές της πόλης της Μεγαλόπολης να μετακινούνται σε άλλες πόλεις ή και νομούς δημιουργεί νέα κοινωνική αναστάτωση, επιφέρει πρόσθετες οικονομικές επιβαρύνσεις στις οικογένειες, μείωση θέσεων εργασίας στην περιοχή, που βρίσκεται σε δεινή ήδη θέση και πλήττεται από την πρόωση και βίαιη απολιγνιτοποίηση που έχει δημιουργήσει τεράστια κοινωνικά και οικονομικά ζητήματα, γιγαντώνει τα ανεπούλωτα προβλήματα, υποβαθμίζει και αποδυναμώνει κάθε προσπάθεια ανάπτυξης της πόλης μας και της
ευρύτερης περιοχής.

ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΟΥΜΕ ότι από τους έξι καταργούμενους Τομείς στην Αρκαδία οι τρεις Τομείς είναι στην πληττόμενη από τη μεταλιγνιτική εποχή πόλη της Μεγαλόπολης. Ιδιαιτέρως ΣΗΜΕΙΩΝΕΤΑΙ – και πρέπει να εξετασθεί και να αντιμετωπισθεί ειδικώς – ότι ο καταργούμενος στο ΕΠΑΛ Μεγαλόπολης σύγχρονος και πρότυπα εξοπλισμένος Τομέας ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ είναι ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ στην Αρκαδία!

ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ η Πολιτεία να ενσκήψει με ιδιαιτερότητα και να εξετάσει κατ΄ εξαίρεση το πρόβλημα λαμβανομένων υπόψη των ειδικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή μας, οφειλομένων στις ραγδαίες και τρομακτικές επιπτώσεις της βίαιης απολιγνιτοποίησης, τις άτακτες μετακινήσεις του εργατικού δυναμικού και των οικογενειών τους, για αναζήτηση νέων θέσεων εργασίας, με αποτέλεσμα την απρόβλεπτη μείωση του πληθυσμού που έχει ως
αποτέλεσμα και τη δραματική μείωση του αριθμού των μαθητών στη
Μεγαλόπολη.

Η κατάργηση των Τομέων και η μείωση των επιλογών σπουδών στην υφιστάμενη σχολική μονάδα ΕΠΑΛ Μεγαλόπολης επιτείνει τα τραγικά αποτελέσματα της απολιγνιτοποίησης επιφέροντας τιμωρία και δημιουργώντας πρόσθετα προβλήματα και επιβαρύνσεις στον εναπομείναντα πληθυσμό.

ΚΑΛΟΥΜΕ το ΥΠΑΙΘΑ να δώσει τη δυνατότητα να λειτουργήσουν οι Τομείς, γιατί η κατ΄ εξαίρεση έγκριση και λειτουργία των Τομέων, για τη Μεγαλόπολη, δεν είναι εξαίρεση αλλά ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ απέναντί της. ΑΜΕΣΑ πρέπει να ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα και να δοθεί η δυνατότητα επιλογής, καθόσον οι εγγραφές των μαθητών συνεχίζονται, και να επανεξετασθεί ο τρόπος των νέων δεδομένων θετικά.

ΔΙΑΜΗΝΥΟΥΜΕ την απογοήτευσή μας και την πικρία μας, εκφράζοντας τη μέγιστη αντίδρασή μας και διατηρώντας τις επιφυλάξεις μας, για τον αποκλεισμό, την ευθεία επίθεση στα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών και τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών, την προσπάθεια υποβάθμισης, τον εμπαιγμό των συμφερόντων της πολύπαθους περιοχής μας, καταγγέλλοντας
την μη έγκριση των ολιγομελών τμημάτων Τομέων Β΄ Τάξης Λυκείου στο ΕΠΑΛ Μεγαλόπολης.

Η ίδια η Πολιτεία με την πράξη της αυτή επιβεβαιώνει τη μειονεκτική θέση στην οποία ήδη βρίσκεται η πόλη της Μεγαλόπολης και την ωθεί σε φθίνουσα πορεία αγνοώντας τις σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομική και κοινωνική ζωή των λιγνιτικών περιοχών, από κοινού με το βεβιασμένο χαρακτήρα της απολιγνιτοποίησης, αφήνοντας πολλάκις και προσαυξητικά να αιωρείται κάθε προσπάθεια αποκατάστασης του βιοτικού επιπέδου και υποστήριξης για την κοινωνική και οικονομική αναβάθμιση της περιοχής, ως υποσχέσεις, σε άγραφα χαρτιά.

Το βασικό ζητούμενο να αντιμετωπισθούν τα συσσωρευμένα προβλήματα, να αποτραπεί η ερήμωση της περιοχής, να δοθεί η ευκαιρία που αξίζει για την πόλη της Μεγαλόπολης, να αντιμετωπισθεί η ανεργία, να στηριχθεί η τοπική οικονομία, να εξασφαλισθεί η οικονομική αναβάθμιση της περιοχής.

ΚΑΛΟΥΜΕ το ΥΠΑΙΘΑ και όλους τους ιθύνοντες να αντιληφθούν τη ζημιά που προκαλούν, επιφέροντας μια ακόμη σοβαρή αναστάτωση στην κοινωνία της λιγνιτικής πόλης της Μεγαλόπολης, που επί σειρά δεκαετιών στήριξε ενεργειακά τη χώρα μας και σήμερα δοκιμάζεται από τα τραγικά αποτελέσματα της απολιγνιτοποίησης με την απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας.

ΚΑΙ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ να κάνουν αποδεκτές τις προτάσεις μας, να πάρουν πίσω αυτή την απαράδεκτη απόφαση παύσης τμημάτων και κατάργησης των τριών Τομέων Β΄ Τάξης στο ΕΠΑΛ Μεγαλόπολης, συμβάλλοντας άμεσα θετικά και έμπρακτα στην υποστήριξη της τοπικής κοινωνίας, στην ισορροπημένη και αλληλοϋποστηριζόμενη ανάπτυξη όλης της περιοχής”.

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Exit mobile version