banner home design 800x400

Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών: Φτάνει πια με τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας

«Δόγμα» πλασμένο από απάνθρωπες συνθήκες εργασίας!

Η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών (Ε.Α.Κ.Π.) εκφράζει τα συλλυπητήριά της για τον θάνατο του συναδέλφου τους, Ανδρέα Ανδρεάδη, ο οποίος έχασε τη ζωή του σε τροχαίο ατύχημα στις 29 Αυγούστου 2024. Το ατύχημα σημειώθηκε καθώς ο συνάδελφος πήγαινε να αναλάβει υπηρεσία μετά από ελάχιστη ξεκούραση (μόλις 2,5 ώρες) από την προηγούμενη 24ωρη βάρδια. Η Ε.Α.Κ.Π. επισημαίνει ότι ο θάνατος αυτός φανερώνει τις ακραίες και επικίνδυνες συνθήκες εργασίας που βιώνουν οι πυροσβέστες, οι οποίοι υποφέρουν από σωματική και ψυχολογική εξάντληση λόγω υπερβολικής εργασίας, επιφυλακών και πολυήμερων μετακινήσεων σε συμβάντα.

Η ανακοίνωση της Ε.Α.Κ.Π. κατηγορεί τις κυβερνήσεις διαχρονικά για την εφαρμογή αντεργατικών πολιτικών στο Πυροσβεστικό Σώμα, που οδηγούν σε πολλούς τραυματισμούς και ακόμη και θανάτους. Τονίζεται ότι η έλλειψη ελέγχων στους χώρους εργασίας έχει επιδεινώσει την κατάσταση, ενώ ο θάνατος του συναδέλφου αποκαλύπτει την άμεση ανάγκη για εφαρμογή των διατάξεων περί υγιεινής και ασφάλειας.

Ιδιαίτερη κριτική ασκείται στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου και στις διοικήσεις των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών, οι οποίες ακολουθούν ένα «νέο δόγμα» για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών, με αποτέλεσμα την εξάντληση του προσωπικού. Η Ε.Α.Κ.Π. υπογραμμίζει ότι η προσπάθεια να αυξηθεί η δυναμικότητα του Σώματος με συνεχείς επιφυλακές αγνοεί τα όρια αντοχής των πυροσβεστών και τις ανθρώπινες ανάγκες τους, όπως αποδείχθηκε από τον θάνατο του Ανδρεάδη.

Σε αυτήν την τραγική κατάσταση, η Ε.Α.Κ.Π. απαιτεί άμεσα μέτρα για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας των πυροσβεστών. Συγκεκριμένα, ζητούν:

  1. Αναγνώριση του επαγγέλματος των πυροσβεστών ως Βαρύ, Ανθυγιεινό και Επικίνδυνο.
  2. Θέσπιση κανονισμών για την υγιεινή και ασφάλεια στους χώρους εργασίας και στα συμβάντα.
  3. Καθιέρωση 35ώρου, πενθήμερου ωραρίου εργασίας.
  4. Κατάργηση των καταχρηστικών επιφυλακών που επιβαρύνουν τους πυροσβέστες με υπερβολική εργασία.
  5. Αποζημίωση για την υπερεργασία και καταβολή των οφειλόμενων ρεπό.
  6. Σταθερές και μόνιμες σχέσεις εργασίας για τους συμβασιούχους πυροσβέστες, ώστε να εξαλειφθεί η διαρκής ανασφάλεια που βιώνουν.

Η Ε.Α.Κ.Π. καλεί τους πυροσβέστες να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να αντιδράσουν δυναμικά, απορρίπτοντας όσους τους εμπαίζουν και διεκδικώντας καλύτερες και ασφαλέστερες συνθήκες εργασίας. Τονίζουν ότι οι πυροσβέστες αξίζουν να επιστρέφουν στις οικογένειές τους υγιείς και να απολαμβάνουν τα δικαιώματα που τους αξίζουν ως εργαζόμενοι σε ένα από τα πιο επικίνδυνα επαγγέλματα.

Η ανακοίνωση της Ε.Α.Κ.Π.: «Δόγμα»  πλασμένο από απάνθρωπες συνθήκες εργασίας!

Αναλυτικά, η ανακοίνωση της Ε.Α.Κ.Π. αναφέρει τα εξής:

‘Αρχικά θα θέλαμε, ως Ε.Α.Κ.Π., να εκφράσουμε τα θερμά και ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος συναδέλφου μας, Ανδρέα Ανδρεάδη, ο οποίος έχασε άδικα τη ζωή του στις 29 Αυγούστου 2024.

Λόγω των δεκάδων τροχαίων και όχι μόνο, ατυχημάτων, με τραυματισμούς συναδέλφων και υλικές ζημιές πυροσβεστικών οχημάτων, που συνέβησαν και τη φετινή αντιπυρική περίοδο, με ανακοίνωσή μας, στις 3 Αυγούστου 2024 κάναμε λόγο για την εφαρμογή των διατάξεων του νόμου περί υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας του Πυροσβεστικού Σώματος. Πριν προλάβει ακόμη να στεγνώσει το μελάνι της ανακοίνωσης, ήρθε και η απώλεια μιας ανθρώπινης ζωής.

Ο συνάδελφος, Ανδρέας Ανδρεάδης, έχασε η ζωή του σε ένα τροχαίο ατύχημα που συνέβη πηγαίνοντας να αναλάβει υπηρεσία, αφού, όπως καταγγέλλουν οι υπόλοιποι συνάδελφοί του,   είχε ξεκουραστεί μόλις 2,5 ώρες από την προηγούμενη 24ώρη υπηρεσία που είχε εκτελέσει.

Οι πολυήμερες μετακινήσεις σε συμβάντα, η εντατικοποίηση της υπερεργασίας και οι συνεχείς επιφυλακές ακόμη και σε συμβάντα με μικρή έκταση ή με βάση τον δείκτη επικινδυνότητας, δημιουργούν εκτός από σωματική κόπωση και μεγάλη ψυχολογική πίεση σε όλους τους συναδέλφους, με αποτέλεσμα αρκετούς τραυματισμούς πυροσβεστών ακόμα και τον θάνατο, όπως στην περίπτωση του άτυχου συναδέλφου!

Οι αντεργατικές πολιτικές που εφαρμόζονται από την σημερινή κυβέρνηση και διαχρονικά απ’ όλες τις κυβερνήσεις, στους εργαζόμενους στο Π.Σ. αλλά και σε όλους τους άλλους εργαζόμενους, έχουν οδηγήσει σε δεκάδες τραυματισμούς πυροσβεστών την φετινή αντιπυρική περίοδο!

Σε αυτήν την αρνητική κατάσταση μερίδιο ευθύνης έχουν και οι διοικήσεις εκείνες που μετατρέπονται σε πειθήνια όργανα επιβολής αυτών των πολιτικών!

Ο θάνατος του συναδέλφου μας έρχεται να καταδείξει για άλλη μια φορά τις αντίξοες και απάνθρωπες συνθήκες που εργάζονται οι πυροσβέστες καθώς και την αναγκαιότητα υλοποίησης των διαχρονικών αιτημάτων που καταθέτει η Ε.Α.Κ.Π. στην φυσική και πολιτική ηγεσία και διεκδικεί με τους αγώνες της.

Η απώλεια μιας ανθρώπινης ζωής δεν μπορεί να συγκριθεί με τα στρέμματα δάσους που σώθηκαν, ούτε με τα εύσημα που θα πάρουν κάποιοι επειδή εφάρμοσαν το «περιβόητο δόγμα» αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών με κάθε κόστος, ούτε με την αύξηση της δημοτικότητας του κυρίου Υπουργού επειδή τα «κατάφερε» καλά την αντιπυρική περίοδο.

Ο κύριος Υπουργός «απαίτησε» από τη φυσική μας ηγεσία να εφαρμόσει  «το νέο δόγμα» για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών και οι υπηρεσιακοί προϊστάμενοι  Πυροσβεστικών Υπηρεσιών και Περιφερειών, ακόμα και παρανομώντας αρκετές φορές το εφαρμόζουν.

 Ένα δόγμα που μόνο με το θαύμα της Κανά μπορεί να συγκριθεί αφού ντε και καλά η κυβέρνηση προσπαθεί  να διπλασιάσει και να τριπλασιάσει τις μάχιμες δυνάμεις θέτοντας το σύνολο της δύναμης του Π.Σ. σε γενική επιφυλακή, αγνοώντας ότι οι πυροσβέστες δεν είναι μηχανές, αλλά είναι άνθρωποι και έχουν όρια, όπως αυτά που δυστυχώς ξεπέρασε ο άτυχος συνάδελφος μας!

Στην βάση αυτής της τραγικής κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στο εργασιακό μας περιβάλλον, επιβάλλεται:

  • Άμεση αναγνώριση του επαγγέλματός μας ως Βαρύ – Ανθυγιεινό και Επικίνδυνο με ότι αυτό συνεπάγεται για τα ασφαλιστικά – συνταξιοδοτικά και οικονομικά μας δικαιώματα.
  • Εδώ και τώρα θέσπιση κανονιστικών διατάξεων για την υγιεινή και ασφάλεια για τους χώρους εργασίας και για τα συμβάντα.
  • Άμεση θέσπιση ωραρίου εργασίας το 35ωρο – πενθήμερο.
  • Να σταματήσουν οι καταχρηστικές επιφυλακές για προληπτικούς λόγους  που οδηγούν στην εκτός ανθρώπινων ορίων εξαντλητική υπερεργασία των πυροσβεστών και να καταργηθούν όλες οι αντεργατικές διατάξεις του Εσωτερικού Κανονισμού και του Νόμου 4662/2020 για τις επιφυλακές.
  • Θέσπιση αποζημίωσης της υπερεργασίας όπως πληρώνονται οι υπόλοιποι δημόσιοι υπάλληλοι και πληρωμή όλων των οφειλόμενων ρεπό.
  • Σταθερές και μόνιμες σχέσεις εργασίας για όλες τις κατηγορίες των συμβασιούχων πυροσβεστών, για να εξαλειφθεί αυτή η διαρκή και μόνιμη ανασφάλεια που ροκανίζει τα ψυχικά αποθέματα χιλιάδων πυροσβεστών που εργάζονται σκληρά για την πυροπροστασία της χώρας!

Είναι καιρός εμείς οι πυροσβέστες να ορθώσουμε το ανάστημά μας και να φωνάξουμε «ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ»! Οι πυροσβέστες σύσσωμοι να γυρίσουμε την πλάτη στους συνδικαλιστές που χρόνια τώρα μας εμπαίζουν, να συσπειρωθούμε με την Ε.Α.Κ.Π. και να βγούμε στο δρόμο του οργανωμένου αγώνα!

Γιατί θέλουμε καλύτερες και ασφαλείς συνθήκες εργασίας, γιατί θέλουμε να γυρίζουμε από την υπηρεσία μας πίσω στις οικογένειές μας υγιείς, γιατί θέλουμε να ζήσουμε όλα όσα μας αξίζουν!

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Exit mobile version