banner home design 800x400

Λαϊκή Συσπείρωση: Να εξασφαλίσουν εστίες σε όλους τους φοιτητές

Η έλλειψη φοιτητικών εστιών στην Περιφέρεια Πελοποννήσου δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα στέγασης για τους 3.361 νέους φοιτητές του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου

Να εξασφαλίσουν εστίες σε όλους τους φοιτητές ζητά από την Κυβέρνηση, την Περιφέρεια Πελοποννήσου και τη Διοίκηση Πανεπιστημίου Πελοποννήσου η Λαϊκή Συσπείρωση.

Η έλλειψη φοιτητικών εστιών στην Περιφέρεια Πελοποννήσου δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα στέγασης για τους 3.361 νέους φοιτητές του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, ιδιαίτερα για εκείνους από εργατικές και λαϊκές οικογένειες. Όπως αναφέρουν οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Νίκος Κουτουμάνος και Γιάννης Κελλάρης οι υπάρχουσες εστίες, μόνο στην Καλαμάτα, με ελάχιστες κλίνες, δεν επαρκούν.

Ζητούν από την κυβέρνηση, την περιφέρεια και το πανεπιστήμιο να κατασκευάσουν άμεσα νέες εστίες σε όλες τις πόλεις χωρίς επιβαρύνσεις, ενώ προσωρινά προτείνουν τη μίσθωση κλειστών ξενοδοχείων. Επίσης, ζητούν την κατάργηση της πληρωμής ενοικίου στις υπάρχουσες εστίες.

Αναλυτικά, η Λαϊκή Συσπείρωση αναφέρει:

Κυβέρνηση – Περιφέρεια – Διοίκηση Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, να εξασφαλίσουν εστίες σε όλους τους φοιτητές.

Να ανοίξουν κλειστά ξενοδοχεία για να στεγαστούν άμεσα οι φοιτητές.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των Πανελλαδικών εξετάσεων του 2024, στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου οι επιτυχόντες για το ακαδημαϊκό έτος 2024-2025 είναι συνολικά 3.361 νέοι φοιτητές και φοιτήτριες. Από αυτούς 2.810 κατανέμονται στην Περιφέρεια Πελοποννήσου (Καλαμάτα 1.246, Τρίπολη 586, Σπάρτη 480, Κόρινθος 282, Ναύπλιο 216) και οι υπόλοιποι στις σχολές της Πάτρας.

Για χιλιάδες εργατικές – λαϊκές οικογένειες μαζί με τη χαρά της επιτυχίας που τα παιδιά τους πέρασαν σε κάποια σχολή, προστίθεται ένα ακόμα μεγάλο πρόβλημα, αυτό της εύρεσης στέγης, αφού αυτή αποτελεί για πολλούς δυσβάσταχτο έως και απαγορευτικό για την διαμονή τους κόστος, στην πόλη που σπουδάζουν.

Μαζί με αυτούς που ήδη φοιτούν, εκπαιδευτικούς και άλλους νεοδιόριστους, νέα ζευγάρια που αναζητούν κατοικία κλπ η κατάσταση γίνεται αφόρητη.

Είναι γνωστό ότι στην Πελοπόννησο λειτουργεί φοιτητική εστία μόνο στην Καλαμάτα ενώ οι κλίνες που παρέχονται είναι ελάχιστες (περίπου 200) μπροστά στον αριθμό των φοιτητών.

Οι ευθύνες για αυτή την κατάσταση αφορούν διαχρονικά όλες τις κυβερνήσεις και φυσικά και την σημερινή, αλλά και την Περιφέρεια Πελοποννήσου, όπως και τις Διοικήσεις του Πανεπιστημίου, γιατί δεν προχώρησαν επί χρόνια στην κατασκευή φοιτητικών εστιών, που να καλύπτουν δωρεάν τις μεγάλες ανάγκες στέγασης χιλιάδων φοιτητών – σπουδαστών, παιδιών λαϊκών οικογενειών.

Σε κάθε πόλη που υπάρχει σχολή πρέπει να υπάρχουν και φοιτητικές εστίες που να καλύπτουν τις ανάγκες και στην Πελοπόννησο και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Ζητάμε από τους αρμόδιους, να προχωρήσουν άμεσα στην κατασκευή φοιτητικών εστιών, σε όλες τις πόλεις της Πελοποννήσου ανάλογα με τις ανάγκες, χωρίς ΣΔΙΤ και χαράτσια, ώστε να δοθεί λύση στο σοβαρότατο πρόβλημα της δωρεάν στέγασης χιλιάδων φοιτητών.

Μέχρι να κατασκευαστούν οι νέες εστίες, να προχωρήσουν στη μίσθωση κλειστών ξενοδοχείων και άλλων κατάλληλων που υπάρχουν σε όλες τις πόλεις για την προσωρινή αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος των χιλιάδων φοιτητών που δεν μπορούν να πληρώνουν ενοίκιο.

Εδώ και τώρα να καταργηθεί η πληρωμή ενοικίου στις φοιτητικές εστίες της Καλαμάτας”.

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Exit mobile version