banner home design 800x400

Φοροαπαλαγή και επιδότηση για να νοικιαστούν κλειστά σπίτια

Εξετάζεται απαλλαγή από φόρο εισοδήματος για να ανοίξουν και να ανακαινιστούν κλειστά διαμερίσματα, υπό την προϋπόθεση ότι θα διατεθούν για μακροχρόνια μίσθωση

Ένα νέο μέτρο που στοχεύει στην αύξηση της προσφοράς ακινήτων στην αγορά ενοικίασης και τη μείωση των τιμών στα ενοίκια εξετάζεται να ανακοινωθεί στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ). Το μέτρο αφορά την απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος για ιδιοκτήτες που έχουν κλειστά διαμερίσματα και προτίθενται να τα διαθέσουν για μακροχρόνια μίσθωση.

Η απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος θα ισχύει για περιορισμένο χρονικό διάστημα, από 2 έως 3 χρόνια, και θα δίνεται υπό την προϋπόθεση ότι οι ιδιοκτήτες θα ανακαινίσουν και θα ανοίξουν τα κλειστά διαμερίσματά τους στην αγορά. Το πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Ενοικιάζω» θα συμπληρώνει το νέο μέτρο με επιδότηση για την ανακαίνιση των ακινήτων, δίνοντας ακόμα ένα κίνητρο στους ιδιοκτήτες.

Σύμφωνα με τις ισχύουσες φορολογικές διατάξεις, το εισόδημα από ενοίκια φορολογείται με συντελεστές 15% έως 45%, ανάλογα με το ύψος του ετήσιου εισοδήματος. Η φορολογική ελάφρυνση θα επιτρέψει στους ιδιοκτήτες να αποφύγουν την επιβάρυνση αυτή για τα χρόνια που θα διαθέσουν τα διαμερίσματα για μακροχρόνια μίσθωση, συμβάλλοντας έτσι στην αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης.

Στατιστικά, τα ετήσια εισοδήματα από ενοίκια στην Ελλάδα ανέρχονται σε περίπου 6,5 δισ. ευρώ, με το 80% των φορολογουμένων να δηλώνει εισόδημα από ενοίκια που δεν ξεπερνά τα 5.000 ευρώ. Το νέο μέτρο φιλοδοξεί να δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες για τη μείωση της πίεσης στην αγορά ακινήτων, αυξάνοντας την προσφορά κατοικιών.

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Exit mobile version