banner home design 800x400

Συμφώνησαν Δήμος Νότιας Κυνουρίας και Αναπτυξιακή Πάρνωνα

Σε υπογραφή τριετούς Προγραμματικής Σύμβασης με τον Αναπτυξιακό Οργανισμό Πάρνωνα A.E. προχώρησε ο Δήμος Νότιας Κυνουρίας.

Προγραμματική Σύμβαση με αντικείμενο την Τεχνική, Διοικητική Υποστήριξη του Δήμου Νότιας Κυνουρίας διάρκειας 3 ετών από την υπογραφή της υπέγραψε σήμερα στο Λεωνίδιο ο Δήμαρχος Νότιας Κυνουρίας, κος Μανώλης Δολιανίτης και ο Διευθύνων Σύμβουλος του Αναπτυξιακού Οργανισμού Πάρνωνα Α.Ε., κος Μαρίνης Μπερέτσος.

Αντικείμενο της Σύμβασης αποτελεί η συνεργασία των συμβαλλόμενων μερών, προκειμένου να υποστηριχθεί ο Δήμος Νότιας Κυνουρίας με σκοπό την εκπόνηση τεχνικών μελετών και επίβλεψη έργων, προμηθειών και υπηρεσιών καθώς και η εξυπηρέτηση αναγκών του Δήμου σε τεχνικά και διοικητικά θέματα που άπτονται της λειτουργίας τεχνικής υπηρεσίας.

Μέσω της παραπάνω σύμβασης το σύνολο των έργων του τεχνικού προγράμματος του Δήμου που αφορά την τακτική χρηματοδότησή του αλλά και τα ενταγμένα έργα σε προγράμματα ΕΣΠΑ, ΠΑΑ, Ελλάδα 2.0, Φιλόδημος, Αντώνης Τρίτσης, Πράσινο Ταμείο και άλλα μπαίνουν σε προγραμματισμό με σκοπό την άρτια, έντεχνη και έγκαιρη υλοποίησή τους ώστε να αποδοθούν στους κατοίκους αλλά και στην οικονομία της περιοχής.

Η παραπάνω συνεργασία είναι μονόδρομος για τον Δήμο δήλωσε ο Δήμαρχος Νότιας Κυνουρίας, κος Μανώλης Δολιανίτης, καθότι το αυτοτελές Τμήμα Τεχνικών Υπηρεσιών, μετά την αποχώρηση λόγω συνταξιοδότησης της μοναδικής έμπειρης υπαλλήλου και Προϊσταμένης του, έχει μηδενική στελέχωση και ο Δήμος δεν θα μπορούσε να υλοποιήσει κανένα έργο αλλά ούτε να ανταποκριθεί στην καθημερινότητα μιας αναπτυσσόμενης περιοχής.

Δυστυχώς, νέοι μηχανικοί που προσλαμβάνονται στο Δήμο αξιοποιώντας την υπάρχουσα νομοθεσία μετά την παρουσίασή τους μετακινούνται σε άλλες περιοχές.

Μέσω της παραπάνω σύμβασης τίθενται στην υπηρεσία του Δήμου και της Δημοτικής αρχής δεκάδες έμπειροι Μηχανικοί αλλά και άλλες ειδικότητες που απασχολούνται στην Αναπτυξιακή Εταιρεία.

Ο Αναπτυξιακός Οργανισμός Πάρνωνα αποτελεί μια Αναθέτουσα Αρχή, την οποία συνέστησαν πολλοί ΟΤΑ της Ανατολικής Πελοποννήσου προκειμένου να υποστηρίξει τις υπηρεσίες τους, όπου αυτό χρειάζεται,  ώστε να μπορέσουν οι Δήμοι να ανταποκριθούν στον αναπτυξιακό και διαχειριστικό ρόλο τους. Δεν είναι Εταιρείες Συμβούλων, ούτε Μελετητικές Εταιρείες, αλλά Οργανισμοί Δημοσίου Δικαίου κατά την Κοινοτική ορολογία οργανωμένες με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια εκείνα της Ανωνύμου Εταιρείας και αποτελούν σύμφωνα με τον Νόμο Φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Οι Προγραμματικές Συμβάσεις δεν αποτελούν απευθείας αναθέσεις, όπως πολλές φορές λανθασμένα λέγεται και γράφεται αλλά εργαλεία οριζόντιας συνεργασίας Αναθετουσών Αρχών που περιγράφονται στην εθνική και κοινοτική νομοθεσία δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Αναπτυξιακής Εταιρείας, κος Μαρίνης Μπερέτσος.

Παρόμοιες συμβάσεις πολυετούς προγραμματισμού έχουν υπογραφεί και υλοποιούνται με μια σειρά Δήμους μετόχους της Εταιρείας μας στην Ανατολική Πελοπόννησο, όπως: οι Δήμοι Μονεμβασίας, Ευρώτα, Ανατολικής Μάνης, Βόρειας Κυνουρίας, Σπάρτης ενώ βρίσκονται σε διαδικασία προετοιμασίας και άλλοι Δήμοι.

Ταυτόχρονα προγραμματικές συμβάσεις για συγκεκριμένα έργα υλοποιούνται με την Περιφέρεια Πελοποννήσου, άλλους Δήμους της Περιφέρειας Πελοποννήσου, όπως: της Τρίπολης, της Μεγαλόπολης, της Νεμέας, της Επιδαύρου, της Ερμιονίδας, της Ελαφονήσου αλλά και του Δήμου Ζαχάρως στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος.  

Η Πολυετής συνεργασία με τους ΟΤΑ μέσω των Προγραμματικών Συμβάσεων δίνει τη δυνατότητα στον Αναπτυξιακό Οργανισμό να κάνει πολύ καλό προγραμματισμό των οικονομικών του πόρων και να στελεχώσει κατάλληλα τις υπηρεσίες του με τακτικό και έκτακτο προσωπικό υψηλού επιπέδου για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του αλλά και να εξασφαλίσει τη βιωσιμότητά του υπογραμμίζει ο Γενικός Διευθυντής Αναπτυξιακής Προοπτικής ΟΤΑ κος Παναγιώτης Μουζακιώτης, Τοπογράφος Μηχανικός με έδρα στην Τρίπολη, ενώ η Διευθύντρια Τεχνικών Υπηρεσιών της Εταιρείας, κα Μαρίνα Τριτάκη, Πολιτικός Μηχανικός με έδρα στο Λεωνίδιο ανέφερε ότι η δωδεκαετής εμπειρία λειτουργίας της Τεχνικής Υπηρεσίας και το portfolio των έργων που σχεδίασε, μελέτησε, δημοπράτησε και υλοποίησε έγκαιρα και έντεχνα η Υπηρεσία μας, σε αριθμό, προϋπολογισμούς και εύρος αντικειμένων αποτελούν εγγύηση για κάθε συνεχιζόμενη και νέα συνεργασία.

Ταυτόχρονα με την παραπάνω συνεργασία μπαίνει σε λειτουργία και το κτίριο του Παλαιού Γυμνασίου στο Λεωνίδιο, το οποίο θα λειτουργήσει ως Κέντρο Διαχείρισης του Αποθέματος Βιόσφαιρας Ανατολικής Πελοποννήσου μέσω του γραφείου MAB Office, που έχει αναλάβει η Τεχνική Υπηρεσία του Αναπτυξιακού Οργανισμού Πάρνωνα αλλά και ως χώρος εκπαιδευτικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων σύμφωνα με τους όρους της απόφασης χρηματοδότησης της αναπαλαίωσής του από το ΕΣΠΑ / Ανταγωνιστικότητα.  

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Exit mobile version