banner home design 800x400

Γονείς αντιμέτωποι με νέες καθυστερήσεις στους Παιδικούς Σταθμούς Ναυπλίου – Κάλεσμα σε διαμαρτυρία

Ακόμα μια νέα χρονιά «ξεκινάει» με τους βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς του δήμου Ναυπλίου να μην ανοίγουν στην ώρα τους, αναφέρει μεταξύ άλλων ο Σύλλογος Γονέων Βρεφικών Παιδικών Σταθμών Ναυπλίου.

Ακόμα μια νέα χρονιά «ξεκινάει» με τους βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς του δήμου Ναυπλίου να μην ανοίγουν στην ώρα τους για όλα τα βρέφη και νήπια, παρόλες τις προφορικές μεν, δεσμεύσεις των υπευθύνων του δήμου, τονίζει ο Σύλλογος Γονέων Βρεφικών Παιδικών Σταθμών Ναυπλίου.

Όπως αναφέρει ο Σύλλογος, “ο κανονισμός για όλους τους βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς της χώρας δεν αφήνει «παραθυράκια» στην ημερομηνία έναρξης, αλλά προβλέπει το ενιαίο άνοιγμα τους την 1η του Σεπτέμβρη, εκτός βέβαια αν είναι Σαββατοκύριακο όπως φέτος, όπου μεταφέρεται μια δυο μέρες μετά.

Ωστόσο και φέτος, εμείς οι γονείς, πρέπει για άλλη μια χρονιά να εξασφαλίσουμε μπόλικη υπομονή μαζί με άδεια από την δουλειά μας, για την αβέβαιη αυτή κατάσταση που επικρατεί, καθώς πολλοί δεν γνωρίζουν πότε και για πόση ώρα θα πάνε τα παιδιά τους σχολείο.

Υπάρχει η σταδιακή προσέλευση προσαρμογής που είναι κατανοητή την πρώτη βδομάδα, αλλά δεν μπορεί να καλούνται κάποιοι γονείς να πάνε τα παιδιά τους 10 και 11 του μήνα. Δέκα μέρες μετά δηλαδή το νόμιμο άνοιγμα.

Σε κάθε έναν απόεμάς έχει γίνει εβδομαδιαίος άθλος το αδιέξοδο ποιος θα φροντίσει τα παιδιά μας για να πάμε στις δουλειές μας. Ο οικογενειακός προγραμματισμός δεν μπορεί να αντέξει μια τέτοια κατάσταση όταν ήδη πολλοί γονείς δουλεύαν και τον Αύγουστο με αποτέλεσμα να πληρώνουν ιδιωτικά ΚΔΑΠ, φύλαξη κλπ γιατί δεν είχαν που να αφήσουν τα παιδιά τους.

Επίσης, πληροφορηθήκαμε ότι υπάρχει ένας απαράδεκτος διαχωρισμός παιδιών (με ΕΣΠΑ και χωρίς) που δημιουργεί μεγαλύτερη ανασφάλεια στους γονείς, καθώς αφήνει να εννοηθεί ότι πιθανά παιδιά χωρίς κουπόνι ΕΣΠΑ να μείνουν εκτός σταθμών. Αντίστοιχα, δημιουργεί ερωτηματικά, μήπως αυτή η τόσο μακρόσυρτη διαδικασία προσαρμογής οφείλεται στο γεγονός ότι δεν υπάρχει το απαιτούμενο προσωπικό για να καλύψει τις ανάγκες των σταθμών;

Ζητάμε από την «άφαντη» δημοτική αρχή, με την οποία προσπαθούμενα επικοινωνήσουμε χωρίς επιτυχία, να ληφθούν άμεσα τα απαραίτητα μέτρα για την ομαλή λειτουργία όλων των παιδικών σταθμών του Δήμου Ναυπλίου. Να μεριμνήσει άμεσα ούτως ώστε όλα τα παιδιά να ξεκινήσουν την προσαρμογή αυτή την βδομάδα, αλλιώς να αποζημιώσει τους γονείς που χάνουν μεροκάματα και δαπανούν χρήματα για να βρουν λύσεις της τελευταίας στιγμής.

Φαίνεται ότι η δημοτική αρχή είναι ικανή να κάνει μόνο σχέδια επί χάρτου, χωρίς όμως στην ουσία να ικανοποιεί τις ανάγκες των παιδιών μας, αφού βγάζει ανακοινώσεις που δεν μπορεί να τηρήσει (βλ. ανακοίνωση για άνοιγμα παιδικών σταθμών στις 3/9).

Μόνιμο αίτημα του συλλόγου μας αποτελεί η δωρεάν καθολική πρόσβαση όλων των βρεφών και νηπίων στις δημόσιες δομές προσχολικής αγωγής με την αναγκαία κρατική χρηματοδότηση. Είναι αδιανόητο σήμερα στον 21ο αιώνα το δικαίωμα κάθε παιδιού στην προσχολική αγωγή να λογαριάζεται με βάση την τσέπη της κάθε οικογένειας.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

  • Κανένα παιδί εκτός παιδικών σταθμών!
  • Να γίνουν άμεσα οι αναγκαίες προσλήψεις σε παιδαγωγικό και βοηθητικό προσωπικό.
  • Να διαμορφωθούν κατάλληλοι χώροι στους ήδη υπάρχοντες παιδικούς σταθμούς και να αξιοποιηθούν χώροι και κτίρια που υπάγονται στην ιδιοκτησία του δήμου για την ανέγερση σύγχρονων παιδικών σταθμών.
  • Να καταργηθούν τα απαράδεκτα τροφεία.
  • Να γίνουν προσλήψεις παιδιάτρων, ο 1 δεν επαρκεί να καλύψει όλες τις ανάγκες.
  • Να διασφαλιστεί ότι κάθε παιδί θα έχει τη δυνατότητα της μεσημεριανής ανάπαυσης, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, είτε είναι ο γονέας εργαζόμενος είτε όχι.
  • Κανένας γονιός με εισόδημα έως 25.000 ευρώ να μην κληθεί ξανά να πληρώσει. Εδώ και τώρα να επιστραφεί όλο το ποσό σε όσες οικογένειες έχουν πληρώσει.
  • Τώρα να εξασφαλιστούν βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί, με δωρεάν σύγχρονες υλικοτεχνικές υποδομές, κτιριακή επάρκεια, ασφάλεια και καταλληλόλητα, με δωρεάν παροχή ποιοτικής επαρκούς και κατάλληλης για τα παιδιά τροφής, χωρίς τροφεία, στελεχωμένοι με επαρκές, σταθερό και μόνιμο προσωπικό με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Καλούμε όλους τους γονείς να συμμετάσχουν ανεξάρτητα αν έχουν ΕΣΠΑ ή όχι, την Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου, στις 10.00 έξω από το Δημαρχείο, σε παράσταση διαμαρτυρίας.

Κανένας γονιός μόνος του! Όλοι μαζί να κάνουμε τον Σύλλογό μας πιο μαζικό, πιο δυνατό, να παλέψουμε, να διεκδικήσουμε παιδικούς σταθμούς που θα καλύπτουν τις ανάγκες των παιδιών μας για ολόπλευρη και αναβαθμισμένη Προσχολική Αγωγή”.

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Exit mobile version