banner home design 800x400

Φοιτητική Στέγη: Απλησίαστα τα ενοίκια για πολλές οικογένειες

Αυξήσεις έως και 115,7% στα ενοίκια τα τελευταία 9 χρόνια – Ποια μέτρα θα ανακοινώσει ο Μητσοτάκης για την ανακούφιση της στεγαστικής κρίσης.

Η στεγαστική κρίση για φοιτητές στην Ελλάδα έχει φτάσει σε ανησυχητικά επίπεδα, καθώς οι τιμές των ενοικίων φοιτητικής στέγης έχουν εκτοξευθεί σε δυσθεώρητα ύψη. Η πρόσφατη έρευνα της Geoaxis Property & Valuation Services αποκαλύπτει ότι από το 2015 μέχρι το 2024, οι τιμές ενοικίων φοιτητικών διαμερισμάτων στις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας, όπως η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, η Πάτρα και το Ηράκλειο, έχουν αυξηθεί κατά 91,5% κατά μέσο όρο. Στην Αθήνα και την Πάτρα, οι αυξήσεις είναι ακόμα πιο απότομες, φτάνοντας το 115,7% και 112,5% αντίστοιχα.

Αυτή η άνοδος στις τιμές αποδίδεται κυρίως στη μεγάλη ζήτηση και στη συνεχιζόμενη μείωση της προσφοράς, με τον τουρισμό και τις βραχυχρόνιες μισθώσεις (π.χ., Airbnb) να επιδεινώνουν την κατάσταση. Στο Ναύπλιο, η κρίση επιδεινώνεται λόγω τουριστικού χαρακτήρα της πόλης, όπου τα περισσότερα διαμερίσματα κατευθύνονται προς τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, αφήνοντας ελάχιστες επιλογές για φοιτητές.

Η ανισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης έχει ενταθεί ιδιαίτερα από το 2021, καθώς η πανδημία ενίσχυσε τη ζήτηση για ενοικιαζόμενα διαμερίσματα, ενώ ταυτόχρονα η προσφορά μειώθηκε. Οι φοιτητικές εστίες και η συγκατοίκηση έχουν αναδειχθεί ως εναλλακτικές λύσεις, αλλά δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες.

Τα μέτρα που θα ανακοινώσει ο Μητσοτάκης

Η κυβέρνηση αναγνωρίζοντας το πρόβλημα ετοιμάζεται να ανακοινώσει στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) ένα πακέτο μέτρων με στόχο την ανακούφιση της στεγαστικής κρίσης.

Το πακέτο «Σπίτι για όλους» περιλαμβάνει:

  • το πρόγραμμα «Σπίτι μου 2» που θα επιδοτήσει με προνομιακά επιτόκια δανεισμού 30.000 ζευγάρια έως 50 ετών για να αγοράσουν πρώτη κατοικία,
  • φορολογικά κίνητρα για να ανοίξουν τα κλειστά διαμερίσματα σε συνδυασμό με προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης
  • το πρόγραμμα «Κοινωνική Αντιπαροχή» για πάνω από 2.500 κατοικίες σε πολίτες έως 39 ετών.
  • Αντικίνητρα για την βραχυχρόνια μίσθωση
  • Χαμηλότερα επιτόκια δανεισμού και άλλα προνόμια στους τρίτεκνους

Η στεγαστική κρίση απαιτεί άμεσες λύσεις, και οι νέες παρεμβάσεις της κυβέρνησης αποτελούν ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Ωστόσο, οι αυξήσεις στα ενοίκια και η έλλειψη διαθέσιμων φοιτητικών διαμερισμάτων συνεχίζουν να αποτελούν σοβαρό πρόβλημα για χιλιάδες οικογένειες στην Ελλάδα.

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Exit mobile version