home design 800Χ400

Έρχονται συγχωνεύσεις ΔΕΥΑ και δημιουργία μιας εταιρείας ανά νομό

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος προτείνει νομοσχέδιο που θα αλλάξει τον τρόπο λειτουργίας των δημοτικών επιχειρήσεων ύδρευσης και αποχέτευσης, με στόχο την αποτελεσματικότητα και την οικονομική βιωσιμότητα.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος προωθεί ένα φιλόδοξο σχέδιο νόμου, το οποίο στοχεύει στην αναδιάρθρωση των δημοτικών επιχειρήσεων ύδρευσης και αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) σε ολόκληρη την Ελλάδα. Σύμφωνα με το σχέδιο, οι ΔΕΥΑ κάθε νομού θα συγχωνευθούν σε μία ενιαία εταιρεία, με στόχο την καλύτερη διαχείριση των υδάτινων πόρων και την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών στους πολίτες. Επιπλέον, το νέο νομοσχέδιο προβλέπει τη δυνατότητα συγχωνεύσεων και σε επίπεδο όμορων νομών, δημιουργώντας μεγαλύτερα και πιο ισχυρά σχήματα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Γιώργου Λιάλιου στην «Καθημερινή», νέες εταιρείες που θα προκύψουν από αυτές τις συγχωνεύσεις θα είναι «καθαρές» από χρέη, ενώ τα υφιστάμενα χρέη των ΔΕΥΑ θα αποπληρωθούν από τους δήμους σε 30 άτοκες δόσεις. Στόχος είναι να διασφαλιστεί η οικονομική βιωσιμότητα των νέων σχημάτων και να ενισχυθεί η λειτουργικότητά τους.

Ένα σημαντικό στοιχείο του νομοσχεδίου είναι ότι οι νέες εταιρείες θα διατηρήσουν το προσωπικό των υφιστάμενων ΔΕΥΑ, ενώ η νομική μορφή τους δεν έχει ακόμη καθοριστεί, με το πιο πιθανό σενάριο να προβλέπει τη μετατροπή τους σε ανώνυμες εταιρείες, όπως η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ. Η τοπική αυτοδιοίκηση θα διαδραματίζει ρόλο στον νέο φορέα, με συμμετοχή που θα καθορίζεται αναλογικά με τον πληθυσμό κάθε δήμου.

Παράλληλα, το σχέδιο νόμου προβλέπει ειδικές ρυθμίσεις για τις μικρότερες και μεσαίες νησιωτικές περιοχές, όπου θα ενεργοποιηθεί η ΕΥΔΑΠ Νήσων, ένας συμβουλευτικός φορέας που παραμένει ανενεργός εδώ και 15 χρόνια. Αυτός ο φορέας θα προσφέρει υποστήριξη στις τοπικές κοινωνίες για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων τους.

Τέλος, ο νέος νόμος ενισχύει τη θέση των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στην Περιφέρεια Αττικής και στη Θεσσαλονίκη, αντίστοιχα. Οι δύο εταιρείες θα αναλάβουν την πλήρη διαχείριση του δικτύου ύδρευσης και αποχέτευσης στις αντίστοιχες περιοχές, με δυνατότητα ανάληψης και του δικτύου ομβρίων υδάτων, κάτι που ωστόσο δεν έχει ακόμη επισήμως αποφασιστεί.

Το νέο αυτό πλαίσιο έχει προκαλέσει έντονες συζητήσεις στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), και αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση μέσα στο φθινόπωρο, προκειμένου να ληφθούν υπόψη οι απόψεις όλων των εμπλεκομένων μερών πριν από την οριστική ψήφισή του.

Σχόλια

Exit mobile version