banner home design 800x400

banner home design 1170 x 320

Κοινοβουλευτική παρέμβαση για τη μαύρη κορινθιακή σταφίδα

Δραστική μείωση του ορίου συνδεδεμένης ενίσχυσης ζητά ο βουλευτής Μεσσηνίας Περικλής Μαντάς.
Σταφίδα κατεστραμμένη

Σε κοινοβουλευτική παρέμβαση για τη στήριξη των Ελλήνων παραγωγών μαύρης κορινθιακής σταφίδας προχώρησε ο βουλευτής Μεσσηνίας, Περικλής Μαντάς, ζητώντας τη δραστική μείωση του ορίου των 150 κιλών ανά στρέμμα για την παροχή της συνδεδεμένης ενίσχυσης.

Η παρέμβαση έρχεται σε μια χρονική στιγμή που η αγροτική παραγωγή της χώρας έχει δεχθεί αλλεπάλληλα πλήγματα λόγω της κλιματικής κρίσης και των έντονων καιρικών φαινομένων.

Δυσμενείς συνθήκες

Η φετινή παραγωγή της μαύρης κορινθιακής σταφίδας έχει πληγεί σε μεγάλο βαθμό από τις παρατεταμένες υψηλές θερμοκρασίες και τον καύσωνα, με αποτέλεσμα να μειωθούν δραστικά οι παραγόμενες ποσότητες.

Σύμφωνα με τα δεδομένα που έχουν στη διάθεσή τους οι παραγωγοί και οι αγροτικοί συνεταιρισμοί, οι ζημιές είναι πρωτοφανείς, ενώ επιπλέον προβλήματα προκύπτουν από τις καταστροφές που προκαλούν αγριόχοιροι και άλλα ζώα στις καλλιέργειες. Αυτές οι ζημιές δεν καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ, επιδεινώνοντας περαιτέρω την οικονομική κατάσταση των παραγωγών.

Αναγκαία η αναπροσαρμογή στη Συνδεδεμένη Ενίσχυση

Ο βουλευτής Περικλής Μαντάς κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας ότι το ισχύον όριο των 150 κιλών ξηρού προϊόντος ανά στρέμμα για τη χορήγηση της συνδεδεμένης ενίσχυσης είναι σχεδόν αδύνατον να επιτευχθεί φέτος, ειδικά σε περιοχές όπως η Μεσσηνία.

Η απώλεια της ενίσχυσης θα αποτελέσει σοβαρό πλήγμα για πολλούς αγρότες, καθιστώντας επιτακτική την ανάγκη αναπροσαρμογής του θεσμικού πλαισίου ώστε να διασφαλιστεί η οικονομική στήριξη των αγροτών.

Έκκληση σε Τσιάρα

Με την ερώτησή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Κωνσταντίνο Τσιάρα, ο κ. Μαντάς ζητά την άμεση αναθεώρηση του ορίου των 150 κιλών ανά στρέμμα για τη φετινή περίοδο, επισημαίνοντας ότι η συνδεδεμένη ενίσχυση είναι ένα κρίσιμο βοήθημα για τους αγρότες, ιδιαίτερα υπό τις παρούσες δύσκολες συνθήκες.

Η άμεση προσαρμογή των κριτηρίων χορήγησης είναι απαραίτητη για να διασφαλιστεί ότι οι παραγωγοί της μαύρης κορινθιακής σταφίδας δεν θα μείνουν χωρίς την αναγκαία ενίσχυση.

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

my school my choice (2)
riviera banner
newsletter banner anagnostis