banner home design 800x400

Κανάκια: Η ήσυχη πλευρά της Σαλαμίνας

Η παραλία Κανάκια είναι γνωστή για τα πεντακάθαρα νερά της και την ήρεμη ατμόσφαιρα, κάνοντας την ιδανική για οικογένειες, ζευγάρια και λάτρεις της φύσης

|

Χρόνος ανάγνωσης

2 λεπτά

|

0 Σχόλια στο Κανάκια: Η ήσυχη πλευρά της Σαλαμίνας

Τα Κανάκια Σαλαμίνας είναι ένας κρυφός παράδεισος για όσους αναζητούν έναν ήσυχο προορισμό κοντά στην Αθήνα. Το χωριό βρίσκεται στη νοτιοδυτική πλευρά του νησιού και προσφέρει μια μαγευτική απόδραση μέσα στη φύση, ιδανική για μονοήμερες εκδρομές αλλά και για πολυήμερες διακοπές.

Η παραλία Κανάκια είναι γνωστή για τα πεντακάθαρα νερά της και την ήρεμη ατμόσφαιρα, κάνοντας την ιδανική για οικογένειες, ζευγάρια και λάτρεις της φύσης. Με βότσαλα και άμμο, προσφέρει μια ευχάριστη εμπειρία κολύμβησης, ενώ η πλούσια βλάστηση γύρω από την παραλία δημιουργεί φυσική σκιά για όσους αποφεύγουν τον ήλιο.

Η Μυκηναϊκή Ακρόπολη

Τα ανάκτορα του Αίαντα του Τελαμώνιου και το οικιστικό συγκρότημα της  Ύστερης Μυκηναϊκής εποχής,  αποκαλύφθηκε στα Κανάκια Σαλαμίνας, ύστερα  από ανασκαφή που ξεκίνησε  το 2000 ο  κος  Γιάννος  Λώλος,  καθηγητής  Προϊστορικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Η Μυκηναϊκή ακρόπολη από όλες τις προϊστορικές οικιστικές θέσεις, που έχουν εντοπισθεί στη Σαλαμίνα, η ακρόπολη των Κανακίων στη νοτιοδυτική ακτή παρουσιάζει την μεγαλύτερη διάρκεια χρήσης, τεκμηριωμένης ήδη από την Τελική Νεολιθική περίοδο (4η χιλιετία π.Χ.). Όπως και άλλα Μυκηναϊκά ανακτορικά κέντρα στην Ηπειρωτική Ελλάδα, το νησιωτικό αυτό κέντρο σημειώνει την μεγαλύτερη ακμή του κατά τον 13ο αι. π.Χ. και φαίνεται να εγκαταλείπεται οριστικά στις αρχές της Υστερο -ελλαδικής ΙΙΙ Γ πρώιμης περιόδου, λίγο μετά το 1200 π.Χ.

Φώτο: Salamina.gr

Στα ανώτερα άνδηρα της παραλιακής ακρόπολης, έχουν αποκαλυφθεί από τις πολυετείς ανασκαφές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κτηριακά συγκροτήματα ανακτορικού επιπέδου, προφανώς σχεδιασμένα και ελεγχόμενα από την τοπική Υστερομυκηναϊκή άρχουσα τάξη, ενώ στις πλαγιές εντοπίζονται συνοικίες της κάτω πόλης. Στα κορυφαία συγκροτήματα περιλαμβάνονται: το Κεντρικό Κτήριο (Γ), με εμβαδόν άνω των 750 m2, που ενσωματώνει ένα σύνολο δωματίων και διαδρόμων, δίδυμο επίσημο μέγαρο και μικρό ιερό, και το Ανατολικό Συγκρότημα, πολλαπλών χρήσεων δημοσίου χαρακτήρα, με κύρια πρόσβαση από μία ιδιότυπη πύλη οχυρής μορφής. Ανάμεσά τους αναπτύσσεται το Κτήριο Δ, με αποθηκευτικές, κυρίως, λειτουργίες.

Ευρήματα από την Μυκηναϊκή Ακρόπολη στα Κανάκια βρίσκονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Σαλαμίνας.

Διαμονή και γαστρονομία

Παρόλο που τα Κανάκια είναι γνωστά για την ηρεμία τους, προσφέρουν κάποιες επιλογές για διαμονή, από παραδοσιακά ενοικιαζόμενα δωμάτια έως σύγχρονες εξοχικές κατοικίες.

Όσον αφορά το φαγητό, οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν φρέσκο ψάρι και τοπικές σπεσιαλιτέ στις ταβέρνες της περιοχής, με θέα τη θάλασσα.

Βίντεο: Άγγελος Αρναουτέλης

Τα Κανάκια Σαλαμίνας είναι ο ιδανικός προορισμός για όσους αναζητούν φυσική ομορφιά, ηρεμία και πλούσια πολιτιστική κληρονομιά. Με τις μοναδικές παραλίες, τα μονοπάτια για πεζοπορία και τις άριστες γαστρονομικές επιλογές, το χωριό αυτό αποτελεί μια ήσυχη γωνιά για οικογενειακές διακοπές.

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Exit mobile version