home design 800Χ400

Γύθειο: Βουτιά στον Πολιτισμό και τις γαλαζοπράσινες θάλασσες

Προπύργιο της Λακωνικής Μάνης, συνδυάζει τη σκληρότητα του πέτρινου άγονου τοπίου με την ομορφιά και την λυρικότητα της ανθρώπινης δημιουργίας

Το Γύθειο, ένα από τα ομορφότερα λιμάνια της Μάνης αλλά και όλης Πελοποννήσου διατηρεί την ιδιαίτερη φυσιογνωμία του στην αρχιτεκτονική των κτηρίων του, αλλά και στην ιστορία, τον πολιτισμό και οπωσδήποτε στις γαλαζοπράσινες ακτές που το περιβάλλουν.

Προπύργιο της Λακωνικής Μάνης, συνδυάζει τη σκληρότητα του πέτρινου άγονου τοπίου με την ομορφιά και την λυρικότητα της ανθρώπινης δημιουργίας.

Κέντρο Πολιτισμού της Ανατολικής Μάνης

Στην κεντρική πλατεία του Γυθείου (πλατεία «Παναγιώταρου Βενετσανάκη»), στο ιστορικό κτήριο του Παλαιού Παρθεναγωγείου στεγάζεται σήμερα ένα από τα πλέον σύγχρονα μουσεία πόλης, το Κέντρο Πολιτισμού Ανατολικής Μάνης. Με σημείο εκκίνησης το Κέντρο Πολιτισμού εξερευνήστε την ευρύτερη Μάνη και τους ανθρώπους της, εκκινώντας ένα μοναδικό ταξίδι στο χώρο και το χρόνο.

Η μόνιμη συλλογή του Κέντρου αναπτύσσεται σε τρεις θεματικές αίθουσες. Στην κεντρική αίθουσα, μπορείτε να μυηθείτε μέσω του φωτογραφικού φακού του Γ. Βουρλίτη και των επιμέρους αντικείμενων της συλλογής, στον παραδοσιακό τρόπο ζωής των Μανιατών. Με φόντο το επιβλητικό βραχώδες τοπίο, ανακαλύψτε τα τοπικά προϊόντα της μανιάτικης γης (π.χ. ελαιόλαδο, μέλι, φραγκόσυκο) που διακρίνονται διεθνώς για την υψηλή διατροφική τους αξία.

Στην αίθουσα του Παρθεναγωγείου φιλοξενούνται εκθέματα που αφορούν στο νεότερο Γύθειο, με κυριότερα ανάμεσα σε αυτά τα χειρόγραφα των παγκοσμίου φήμης ποιητών Γιάννη Ρίτσου και Νικηφόρου Βρεττάκου, την τυπογραφική μηχανή στην οποία τυπωνόταν η τοπική εφημερίδα «Λακωνία», και το μαντολίνο του Ιταλού μουσικού και διευθυντή της Φιλαρμονικής Γυθείου Moretti. Περιηγηθείτε στη σχολική αίθουσα μιας άλλης εποχής και στα στιγμιότυπα από την οικονομική, καλλιτεχνική και κοινωνική ζωή της πόλης, μέσα από το πλούσιο φωτογραφικό αρχείο και τα αντικείμενα της συλλογής.

Στην τελευταία αίθουσα, μέσω της διαδραστικής οθόνης αφής, ανατρέξτε στα σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος (μνημεία, παραλίες, εκκλησίες, σημεία αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, κ.α.), τα πολιτιστικά δρώμενα και τις τουριστικές επιχειρήσεις της περιοχής και γνωρίστε τη γαστρονομία της Μάνης.

Αποστολή του Κέντρου είναι η ανάδειξη της μοναδικής ταυτότητας της περιοχής και του ιδιαίτερου χαρακτήρα της Μάνης. Προς αυτή την κατεύθυνση, πέραν της μόνιμης του συλλογής, φιλοξενεί περιοδικές θεματικές εκθέσεις, εργαστήρια και πολιτιστικά δρώμενα.

Το ιστορικό κτήριο στο οποίο στεγάζεται ανοικοδομήθηκε το 1891 και φέρεται ως έργο του Ερνστ Τσίλλερ. Είναι αντιπροσωπευτικό του ρεύματος της «νεοκλασικής πόλης», το οποίο χαρακτήρισε τους περισσότερους οικισμούς μετά τη σύσταση του Νέου Ελληνικού Κράτους. Ένα σχεδόν αιώνα αργότερα, το Μάιο του 1982, χαρακτηρίστηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού ως Ιστορικό Διατηρητέο Μνημείο.

Γαλαζοπράσινες ακτές

Όλες οι παραλίες του Γυθείου (Σελινίτσα, Μαυροβούνι, Βαθύ, Αγερανός Καμάρες, Σκου­τάρι) πληρούν τα “αυστηρότερα πρότυπα ποιότητας νερών κολύμβησης”. Σ’ όλες τους απονέμεται η Γαλάζια Σημαία από το έτος 2006 ως και σήμερα.

Ξεχωρίζει η παραλία Μαυροβουνίου που ξεπερνά τα τέσσερα χιλιόμετρα με αμμουδιά προς χοντρή άμμο. Η θάλασσα είναι πεντακάθαρη και βαθαίνει με ικανοποιητικό ρυθμό. Στην παραλία θα βρείτε και τον σταθμό του Συλλόγου “Αρχελών” για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας “Καρέτα – Καρέτα”.

Επίσης, η άγρια παραλία Βαλτάκι που θα την αναγνωρίσετε από το ναυάγιο δίπλα στην ακτή, είναι ορατό και από το δρόμο. Από το 1981 και έπειτα το καράβι έχει γίνει για την περιοχή τουριστικός πόλος έλξης. Η παραλία Βαλτάκι είναι αμμουδιά, έχει πεντακάθαρα νερά ρηχά και φιλικά για παιδιά, άνετο χώρο παρκαρίσματος και όμορφη θέα το Γύθειο.

Ακόμα, κάτω από το χωριό Σκουτάρι βρίσκεται το ήρεμο και πανέμορφο όρμο του Σκουταριού που χωρίζεται σε τρεις πανέμορφες παραλίες και ένα μικρό λιμανάκι. Οι παραλίες συνδυάζουν αμμουδιά οι δύο, και αμμουδιά με βότσαλο η τρίτη, ενώ η πεντακάθαρη θάλασσα καλύπτεται από ένα χρυσαφένιο αμμουδερό πυθμένα.

Οι καρέτα καρέτα αγαπούν το Γύθειο

Η θαλάσσια χελώνα καρέτα (caretta-caretta) βρίσκεται στη γη εδώ και δεκάδες εκατομμύρια χρόνια και αποτελεί μια από τις πιο επιτυχημένες μορφές ζωής στην ιστορία του πλανήτη μας. Πρόγονοι της ήταν οι τεράστιες χελώνες της ξηράς οι οποίες προ­σαρμόστηκαν στη ζωή στη θάλασσα από την εποχή των δεινοσαύρων. Οι δεινόσαυροι και οι τεράστιες χελώνες της ξηράς έχουν εξαφανιστεί, οι άλλες, όμως, υπάρχουν και ζούν αποκλειστικά στις θάλασ­σες.

Σήμερα υπάρχουν 7 είδη που κολυμπούν στις εύ­κρατες και τροπικές θάλασσες όλου του κόσμου, εκ των οποίων τα τρία είδη ζουν στη Μεσόγειο. Η Καρέτα-Καρέτα είναι ένα από αυτά και ο κυριότερος τόπος αναπαραγωγής της είναι η Ελλάδα όπου βρί­σκονται οι πιο σημαντικοί Βιότοπο της στη Μεσό­γειο.

Ένας απ’ αυτούς είναι και ο Λακωνικός Κόλπος και ιδιαίτερα οι παραλίες του Μαυροβουνίου της Σελινίτσας και η παραλία στο Βαθύ. Εδώ έρχεται για να εκπληρώσει την πιο σοβαρή βιολογική λειτουρ­γία του ζωικού βασιλείου: την αναπαραγωγή της. Αυτή η επιλογή της Καρέτα, μας δίνει την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε κα. να γνωρίσουμε από κοντά μια μυστηριακή διαδικασία αλλά και να ευαι­σθητοποιηθούμε σε ένα τόσο έντονο και ρομαντικό φαινόμενο προσπάθειας διατήρησης ενός είδους της φύσης.

Σχόλια

Exit mobile version