banner home design 800x400

Όχι ανεμογεννήτριες σε Βόρειο Πάρνωνα και Όρος Ζάβιτσα

Φορείς και Σωματεία καταγγέλλουν τις σχεδιαζόμενες επενδύσεις στην περιοχή

Σε μια αποφασιστική παρέμβαση προχώρησαν φορείς και σωματεία της περιοχής του βορείου Πάρνωνα και του όρους Ζάβιτσα, στα σύνορα Αρκαδίας και Αργολίδας, καταγγέλλοντας τις σχεδιαζόμενες επενδύσεις σε βιομηχανικές Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ). Ο Φορέας Προστασίας και Ανάπτυξης Μαινάλου, ο Τουριστικός Οργανισμός Πελοποννήσου και ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Τρίπολης εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση, προειδοποιώντας για τις σοβαρές επιπτώσεις που θα έχει η ανάπτυξη των ανεμογεννητριών στο φυσικό τοπίο και την τοπική οικονομία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι σχεδιαζόμενες επενδύσεις θα επιφέρουν μη αναστρέψιμες αλλαγές στο χαρακτήρα των περιοχών αυτών, μετατρέποντας τις από ζώνες ήπιας τουριστικής ανάπτυξης σε ανοιχτές βιομηχανικές ζώνες. Οι φορείς υπογραμμίζουν ότι οι περιοχές θα χάσουν τα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα, που στηρίζουν την τοπική οικονομία, ενώ η απασχόληση που θα προσφέρουν οι νέες βιομηχανικές μονάδες ΑΠΕ θα είναι ελάχιστη ή και ανύπαρκτη για τους τοπικούς πληθυσμούς.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στις επιπτώσεις που θα έχουν οι μονάδες αποθήκευσης ενέργειας, με τους φορείς να προειδοποιούν για την αυξημένη επικινδυνότητα τόσο για την υγεία των κατοίκων όσο και για το περιβάλλον. Επιπλέον, τονίζουν ότι η Ελλάδα έχει ήδη καλύψει τους εθνικούς στόχους για την παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ, καθιστώντας περιττή την εγκατάσταση νέων μονάδων.

Τέλος, οι φορείς και τα σωματεία καταλήγουν ότι οι επενδύσεις σε βιομηχανικές ΑΠΕ λειτουργούν ανταγωνιστικά προς το υπάρχον αναπτυξιακό μοντέλο της περιοχής, απειλώντας να ακυρώσουν τις μελλοντικές προοπτικές βιώσιμης ανάπτυξης.

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Exit mobile version