banner home design 800x400

«Αλχημεία στο Βυζάντιο» από το Harvard Ναυπλίου

Έναρξη υποβολής αιτήσεων στο νέο εργαστήριο «Αλχημεία στο Βυζάντιο: Εξερευνώντας μια συναρπαστική “τέχνη”»

Το Μουσείο Κανελλοπούλου, το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών Ελλάδος του Harvard που εδρεύει στο Ναύπλιο, ανακοινώνουν την έναρξη υποβολής αιτήσεων στο νέο εργαστήριο «Αλχημεία στο Βυζάντιο: Εξερευνώντας μια συναρπαστική “τέχνη”».

Σε αυτό το εργαστήριο θα εμβαθύνουμε στον συναρπαστικό κόσμο της βυζαντινής αλχημείας, ένα μέχρι πρότινος ανεξερεύνητο σε βάθος πεδίο, το οποίο πρόσφατα άρχισε να προσελκύει το ενδιαφέρον των ερευνητών. Παρά την αυξανόμενη προσοχή, όμως, η αλχημεία στο Βυζάντιο παραμένει σε μεγάλο βαθμό άγνωστη στο ευρύ κοινό.

Η βυζαντινή αλχημεία βασίζεται στην ελληνο-αιγυπτιακή αλχημική παράδοση, την οποία συστηματοποιεί και επεκτείνει σημαντικά. Με την πάροδο του χρόνου, αλληλεπιδρά επίσης με την ισλαμική αλλά και τη μεσαιωνική λατινική αλχημεία. Είναι αξιοσημείωτο ότι σημαντικές εκφάνσεις αυτής της Τέχνης – όπως η θεώρησή της ως «θείο δώρο» και η εφαρμογή μαθηματικών αρχών σε αλχημικές διεργασίες – αναδύθηκαν πρώτα στο βυζαντινό πλαίσιο, πριν να εμφανιστούν σε άλλες παραδόσεις.

Το εργαστήριο θα συντονίσει ο Γεράσιμος Μέριανος, Κύριος Ερευνητής στο Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, ενώ ως προσκεκλημένος μελετητής θα συμμετάσχει ο χρυσοχόος και μελετητής αρχαίων τεχνικών μεταλλοτεχνίας Άκης Γκούμας, Καλλιτέχνης Υπότροφος του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών Harvard 2021. Το εργαστήριο θα διεξαχθεί 19 και 20 Οκτωβρίου, 11:00 πμ-3:00 μμ, στο Μουσείο Κανελλοπούλου στην Αθήνα, και είναι ανοικτό σε όλους/ες (περιορισμένος αριθμός θέσεων). Η επιλογή των συμμετεχόντων/ουσών θα γίνει από τον ακαδημαϊκό συντονιστή του εργαστηρίου.

Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων είναι 30 Σεπτεμβρίου.

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Exit mobile version