banner home design 800x400

Καιρός: Η «ψυχρή λίμνη» φέρνει μεγάλο όγκο νερού στην Πελοπόννησο

Η Πελοπόννησος είναι το γεωγραφικό διαμέρισμα το οποίο θα δοκιμαστεί περισσότερο, σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη

Στη χώρα μας, ήδη η παρουσία των ψυχρών αερίων μαζών πάνω από τις θερμές επιφανειακές αέριες μάζες δημιουργούν συνθήκες αστάθειας, δηλαδή ευνοούν τη δημιουργία καταιγίδων κυρίως πάνω από τις ηπειρωτικές περιοχές τις απογευματινές ώρες. η κακοκαιρία θα επηρεάσει κυρίως τα ηπειρωτικά της χώρας και ιδίως της Πελοποννήσου.

Από την Πέμπτη 29/8 και τουλάχιστον μέχρι το Σάββατο 31/8 προβλέπεται ενίσχυση της αστάθειας, με καταιγίδες να επηρεάζουν μεγάλο μέρος της χώρας. Με τα σημερινά προγνωστικά δεδομένα (Τετάρτη 28/8), η πιθανότητα χαλαζοπτώσεων είναι μικρή, όμως θα είναι αυξημένος ο κίνδυνος πλημμυρικών φαινομένων, καθώς προβλέπεται μεγάλη ραγδαιότητα βροχοπτώσεων και μεγάλο αριθμό ηλεκτρικών εκκενώσεων.

Ο επόμενος χάρτης (Χάρτης 2) δείχνει το συνολικό ύψος βροχής σε χιλιοστά που προβλέπει το αριθμητικό μοντέλο πρόγνωσης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr μέχρι το βράδυ της Παρασκευής 30/8.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το φαινόμενο της “Ψυχρής Λίμνης” προκαλεί συνθήκες στην ατμόσφαιρα οι οποίες είναι εξαιρετικά δύσκολο να προβλεφθούν με μεγάλη ακρίβεια από τα προγνωστικά μοντέλα, κάτι που προκαλεί αβεβαιότητα ως προς το ποιες περιοχές θα δεχθούν τα μεγαλύτερα ύψη βροχής. Οι προγνώσεις θα ανανεώνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα και θα ακολουθήσουν νεότερες σχετικές ανακοινώσεις με ενημερωμένα προγνωστικά στοιχεία.  

Μαρουσάκης: Μεγάλος όγκος νερού στην Πελοπόννησο

Σύμφωνα με την πρόγνωση του Κλέαρχου Μαρουσάκη, από αύριο ξεκινάει ένα τριήμερο αστάθειας με έντονες βροχές, καταιγίδες και πολλούς κεραυνούς.

Σύμφωνα με την πρόγνωση του μετεωρολόγου, η αστάθεια θα ξεκινήσει από την Πέμπτη το μεσημέρι-απόγευμα και θα κρατήσει μέχρι και το πρωί της Κυριακής.

Όπως είπε ο Κλέαρχος Μαρουσάκης, η πιο δύσκολη μέρα θα είναι η Παρασκευή όπου αναμένεται να πέσει στη χώρα μεγάλος όγκος νερού, κυρίως στη Πελοππόνησο όπου φαίνεται να είναι το γεωγραφικό διαμέρισμα το οποίο θα δοκιμαστεί περισσότερο.

Επιπλέον, και το Σάββατο αναμένονται επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα με βροχές και καταιγίδες στις περισσότερες περιοχές της χώρας.

Από σήμερα θα επικρατεί περιορισμένη αστάθεια, με λίγες μεσημεριανές μπόρες στα ηπειρωτικά και στο Ιόνιο. Από την Πέμπτη και έως το Σάββατο αναμένεται ένα τριήμερο με έντονα άστατο καιρό που θα επηρεάσει τα νησιά του Ιονίου, τις Σποράδες, την Εύβοια και την Παρασκευή τα ορεινά της Κρήτης. Βροχές θα δει η Αθηνα Πέμπτη και Παρασκευή, ενώ είναι πολύ πιθανό να βρέξει και το Σάββατο, σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις.

Πρόγνωση καιρού έως και την Κυριακή

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 30-08-2024

Αρχικά γενικά αίθριος καιρός με λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες στο Ιόνιο, τις Σποράδες και την Κρήτη με την εκδήλωση τοπικών βροχών. Βαθμιαία νεφώσεις θα αναπτυχθούν και στα ηπειρωτικά και τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή όμβροι και θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες, πιθανώς κατά τόπους ισχυρές.

Βελτίωση αναμένεται τις βραδινές ώρες.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και τοπικά στο ανατολικό Αιγαίο 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω πτώση. Θα φτάσει στα ηπειρωτικά, το Ιόνιο, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη τους 30 με 32 και τοπικά τους 33 βαθμούς και στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 27 με 29 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 31-08-2024

Λίγες νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν στις Σποράδες, την Εύβοια, την Κρήτη, τα νησιά του Ιονίου και βαθμιαία στα ηπειρωτικά όπου θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή όμβροι και θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες, κυρίως στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά.

Βελτίωση αναμένεται τις βραδινές ώρες.

Οι άνεμοι στα δυτικά θα είναι μεταβλητοί 3 με 4 και στο Ιόνιο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις έως 5 μποφόρ. Στα ανατολικά θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και τοπικά στο Αιγαίο 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 01-09-2024

Στην Εύβοια, τις Σποράδες, την ανατολική Στερεά, την ανατολική Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες και την Κρήτη νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και πιθανόν μεμονωμένες καταιγίδες.

Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός με λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες κυρίως στα δυτικά και βόρεια ηπειρωτικά.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και τοπικά στο Αιγαίο 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο στα δυτικά και βόρεια.

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Exit mobile version