banner home design 800x400

Αντί για την Κόρινθο 150.000 τόνοι πετρελαίου κινδυνεύουν να βρεθούν στη θάλασσα

Οι επιθέσεις των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα απειλούν να προκαλέσουν περιβαλλοντική καταστροφή με την ενδεχόμενη διαρροή ενός εκατομμυρίου βαρελιών πετρελαίου

Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ εξέδωσε σοβαρή προειδοποίηση σχετικά με την επικίνδυνη κατάσταση του δεξαμενόπλοιου «Sounion», που φέρει ελληνική σημαία, μετά από επίθεση που δέχθηκε από τους Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα. Το πλήρωμα του πλοίου αναγκάστηκε να το εγκαταλείψει, ενώ οι αντάρτες, που υποστηρίζονται από το Ιράν, έχουν αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση με drones και πυραύλους.

Οι συνεχιζόμενες επιθέσεις των Χούθι αυξάνουν τις ανησυχίες για τον κίνδυνο οικολογικής καταστροφής στην περιοχή, καθώς το πλοίο μεταφέρει 150.000 τόνους αργού πετρελαίου. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η διαρροή του φορτίου στη θάλασσα θα μπορούσε να έχει καταστροφικές συνέπειες, μεγαλύτερες από εκείνες της καταστροφής του «Exxon Valdez» το 1989, με την ρύπανση να απειλεί τόσο τα περιφερειακά οικοσυστήματα όσο και την αλιευτική βιομηχανία στην Υεμένη.

Έκκληση για διεθνή παρέμβαση

Το State Department απηύθυνε επείγουσα έκκληση στους Χούθι να σταματήσουν τις επιθετικές ενέργειες και κάλεσε τις διεθνείς δυνάμεις να παρέμβουν για να αποτρέψουν την επικείμενη περιβαλλοντική καταστροφή. Παράλληλα, η ναυτιλιακή δύναμη «Aspides» της ΕΕ εξέδωσε ανακοίνωση, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση ως «μεγάλο περιβαλλοντικό κίνδυνο», δεδομένης της τεράστιας ποσότητας αργού πετρελαίου που μεταφέρει το δεξαμενόπλοιο.

Το ελληνικό Υπουργείο Ναυτιλίας έχει επιβεβαιώσει ότι το «Sounion» μετέφερε το φορτίο του στην Κόρινθο, έχοντας ξεκινήσει από το λιμάνι της Βασόρας στο Ιράκ. Η εταιρεία διαχείρισης του πλοίου αναζητά λύσεις για την ασφαλή μεταφορά του δεξαμενόπλοιου και του φορτίου του μακριά από την επικίνδυνη ζώνη.

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Exit mobile version