banner home design 800x400

banner home design 1170 x 320

Μπλόκο σε νέες ιχθυοκαλλιέργειες από το Δημοτικό Συμβούλιο Ερμιονίδας

Το Δημοτικό Συμβούλιο Ερμιονίδας γνωμοδότησε αρνητικά για την επέκταση των ιχθυοτροφείων στην Βουρλιά, στην Κορακιά και στο Θυνί
Ιχθυοκαλλιέργεια

Το Δημοτικό Συμβούλιο Ερμιονίδας, στη συνεδρίαση της 23ης Αυγούστου, εξέφρασε αρνητική γνωμοδότηση για τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ), που αφορά την οριοθέτηση της Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (ΠΟΑΥ) στις περιοχές του όρμου Βουρλιάς, της Κορακιάς και του Θυνί. Η μελέτη προτείνει την επέκταση των υπαρχόντων ιχθυοτροφικών μονάδων μέσω της εταιρείας ΠΟΑΥ Αργολίδας – Αρκαδίας Α.Ε., αλλά η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου αντικατοπτρίζει σοβαρές ανησυχίες για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και την αρνητική επίδραση στον τουρισμό και την αλιεία.

Σύμφωνα με τις τοποθετήσεις κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, η προτεινόμενη επέκταση χαρακτηρίστηκε ως «φαραωνικών διαστάσεων», και εκφράστηκε έντονη ανησυχία για την επιβάρυνση που θα προκαλούσε στο περιβάλλον και στα θαλάσσια οικοσυστήματα της περιοχής. Το ιστορικό των 35 χρόνων λειτουργίας των ιχθυοκαλλιεργειών στον Δήμο Ερμιονίδας έχει ήδη δείξει τα αρνητικά αποτελέσματα αυτής της δραστηριότητας, καθώς τα απόβλητα και τα πλαστικά απορρίμματα από τα ιχθυοτροφεία έχουν προκαλέσει μόλυνση των υδάτων και καταστροφή του βυθού.

screenshot

Η τοπική κοινωνία και οι αρχές της Ερμιονίδας έχουν διαχρονικά αντιταχθεί σε τέτοιου είδους επεκτάσεις. Αυτή η αντίθεση εκφράστηκε και στη συνεδρίαση, όπου ο Δήμαρχος Ερμιονίδας κ. Γιάννης Γεωργόπουλος, τόνισε ότι η αποδοχή της συγκεκριμένης μελέτης θα ήταν επιβλαβής για τον Δήμο, δεδομένου ότι ο τουρισμός αποτελεί βασικό πυλώνα της τοπικής οικονομίας.

Παρά την παρουσία στελεχών της εταιρείας που υπερασπίστηκαν τα πλεονεκτήματα της επένδυσης, το Δημοτικό Συμβούλιο, με συντριπτική πλειοψηφία, αποφάσισε να απορρίψει την προτεινόμενη ΣΜΠΕ, υποστηρίζοντας ότι η ανάπτυξη της περιοχής πρέπει να συμβαδίζει με τη διατήρηση του φυσικού της πλούτου και την ευημερία των κατοίκων.

Η τελική απόφαση αποτελεί σημαντική νίκη για τις τοπικές κοινότητες, ειδικά για τους κατοίκους των Δημοτικών Κοινοτήτων Διδύμων, Κοιλάδας και Κρανιδίου, οι οποίοι έχουν άμεσο ενδιαφέρον για την προστασία του περιβάλλοντος και την αειφόρο ανάπτυξη της περιοχής. Με την απόφαση αυτή, ο Δήμος Ερμιονίδας στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι προτεραιότητα είναι η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και η στήριξη βιώσιμων μορφών ανάπτυξης, όπως ο τουρισμός και η αλιεία.

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

abc
riviera banner
newsletter banner anagnostis