banner home design 800x400

banner home design 1170 x 320

Απαντήσεις για τις ακρίδες στην Αργολίδα

Ο Υπουργός Κώστας Τσιάρας απαντά στις ανησυχίες του Γιάννη Ανδριανού σχετικά με τις επιπτώσεις των ακρίδων στις καλλιέργειες της Αργολίδας

|

Χρόνος ανάγνωσης

1 λεπτό

|

0 Σχόλια στο Απαντήσεις για τις ακρίδες στην Αργολίδα
Ακρίδες

Σε απάντηση στην ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Ανδριανός, σχετικά με την ανάγκη άμεσης και αποτελεσματικής αντιμετώπισης των ζημιών που προκαλούν οι ακρίδες στις καλλιέργειες της Αργολίδας, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, έδωσε διευκρινίσεις για τα μέτρα που έχουν ληφθεί και θα ληφθούν για την προστασία των καλλιεργητών.

Ο Υπουργός επισήμανε ότι η ευθύνη για την εφαρμογή προγράμματος ακριδοκτονίας ανήκει στις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) των Περιφερειακών Ενοτήτων. Βάσει του νόμου 3852/2010, οι ΔΑΟΚ είναι υπεύθυνες για τον σχεδιασμό, την εποπτεία και τον έλεγχο των προγραμμάτων καταπολέμησης των ακρίδων, καθώς και άλλων επιβλαβών οργανισμών.

Η διαδικασία και τα μέτρα προστασίας

Για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των ακρίδων, απαιτείται η κήρυξη της περιοχής ως ακριδόπληκτης από τον Περιφερειάρχη. Στη συνέχεια, συγκροτούνται τοπικές επιτροπές ακριδοκτονίας, οι οποίες αποτελούνται από τον Δήμαρχο ή Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας, έναν Κοινοτικό Φύλακα και έναν Γεωπόνο του Δήμου.

Η καταπολέμηση των ακρίδων γίνεται με έγκαιρο ψεκασμό ειδικών φυτοπροστατευτικών προϊόντων, όπως το VELIFER OD, το οποίο έχει ήδη εγκριθεί για την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο στην Αργολίδα.

Προετοιμασία για την καλλιεργητική περίοδο 2025

Ο Υπουργός τόνισε την ανάγκη να ξεκινήσουν εγκαίρως οι διαδικασίες για την καλλιεργητική περίοδο του 2025, ώστε να διασφαλιστεί η αποτελεσματική προστασία των καλλιεργειών από τις ακρίδες.

Αυτό περιλαμβάνει την έγκαιρη κήρυξη της Π.Ε. Αργολίδας ως ακριδόπληκτης και την εξασφάλιση των απαραίτητων αδειών για τη χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων.

Η συνεργασία των τοπικών αρχών με το Υπουργείο θεωρείται κρίσιμη για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος και τη διασφάλιση της αγροτικής παραγωγής στην περιοχή.

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

abc
riviera banner
newsletter banner anagnostis