home design 800Χ400

home design 1170x320

 vasilopoulos banner2

Όχι ανεμογεννήτριες στη Μάνη

Μάκαρης, Σιάτος και Μερμίγκης συντάσσονται με τους κατοίκους που αντιδρούν

|

Χρόνος ανάγνωσης

2 λεπτά

|

0 Σχόλια στο Όχι ανεμογεννήτριες στη Μάνη
Ανεμογεννήτριες

Κύμα αντιδράσεων από τους κατοίκους και τους φίλους της Μάνης έχει προκαλέσει η σχεδιαζόμενη εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην Μάνη. Συγκεκριμένα προβλέπεται η εγκατάσταση 37 ανεμογεννητριών με ύψος πυλώνα η κάθε μία ίσο με 82 μ. και διάμετρο ρότορα 136 μ., ονομαστικής ισχύος 4,2 MW εκάστην που προτίθεται να εγκαταστήσει η εταιρία «Volton Ελληνική Ενεργειακή Α.Ε.», στο Δήμο Δυτικής Μάνης και συγκεκριμένα στο Γαϊδοροβούνι και τους διπλανούς λόφους, απέναντι ακριβώς από τα χωριά Πλάτσα, Νομιτσί, Θαλάμες, Λαγκάδα και Άγιο Νίκωνα που θα είναι ορατές φυσικά απ’ όλη την παραλιακή Μάνη έχει προκαλέσει διακαιολογημένα κύμα αντιδράσεων από τους κατοίκους και τους φίλους της Μάνης.

Με την βοήθεια της Πρωτοβουλίας πολιτών « Save Mani’s Mountains» έχουν μαζευτεί μέχρι τώρα πάνω από 3000 υπογραφές κατά των ανεμογεννητριών στη Μάνη.

Σύμφωνα με την Πρωτοβουλία πολιτών η εγκατάσταση των ανεμογεννητριών θα έχει:

1 Αρνητικό οικονομικό αντίκτυπο αφού το έργο θα υποβαθμίσει τον τουρισμό, τις αξίες γης και τον πρωτογενή τομέα, επηρεάζοντας αρνητικά την τοπική οικονομία, χωρίς να υπάρχουν τοπικά οφέλη αφού το έργο δεν θα δημιουργήσει τοπικές θέσεις εργασίας, καθώς θα χρησιμοποιηθεί εισαγόμενο προσωπικό και εξοπλισμός. Αντίθετα, θα θέσει σε κίνδυνο υφιστάμενες θέσεις εργασίας. 

2. Παράλληλα η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια θα αφορά το εθνικό δίκτυο και όχι την περιοχή, αφού οι κάτοικοι της Μάνης  θα εξακολουθούν να πληρώνουν ακριβά την ενέργεια που λαμβάνουν από τις μεγάλες εταιρείες. 

3. Επίσης θα υπάρξει οπτική, ακουστική ρύπανση και φωτορύπανση αφού οι τεράστιες ανεμογεννήτριες θα αλλάξουν για πάντα τη φυσική ομορφιά του τοπίου.

4. Επιπλέον θα υπάρξει καταστροφή του περιβάλλοντος αφού η κατασκευή και η λειτουργία ανεμογεννητριών  θα θέσει σε κινδυνο την άγρια ζωή, ιδιαίτερα τα πτηνά. Μετά τη σύντομη διάρκεια ζωής τους  οι ανεμογεννήτριες δεν απομακρύνονται και αφήνουν πίσω τους τοξικά υλικά, υποβαθμίζοντας περαιτέρω το περιβάλλον. 

5. Με την περιοχή ήδη ευάλωτη στην κλιματική αλλαγή, οι ανεμογεννήτριες θα μειώσουν την υγρασία του εδάφους, αυξάνοντας την ερημοποίηση και τον κίνδυνο πυρκαγιάς. Οι πυλώνες μεταφοράς ρεύματος και η πιθανότητα ατυχήματος ενισχύουν περαιτέρω αυτόν τον κίνδυνο.  

 Όπως σημειώνουν οι τρεις περιφερειακοί σύμβουλοι της παράταξης «Πρώτα η Πελοπόννησος», Μάκαρης, Σιάτος και Μερμίγκης: «Το Περιφερειακό Συμβούλιο οφείλει να πάρει ξεκάθαρη θέση κατά της εγκατάστασης των ανεμογεννητριών γιατί το αναπτυξιακό μοντέλο για την περιοχή βασίζεται στην διατήρηση της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς  που δεν είναι συμβατή με την εγκατάστασή τους. Παράλληλα  η  σχεδιαζόμενη από την Περιφέρεια Πελοποννήσου  κατάθεση υποψηφιότητας της Μάνης για  ένταξή της στα πολιτιστικά μέρη της Unesco με πολλαπλασιαστικά οφέλη για την τοπική οικονομία θα τεθεί σε κίνδυνο με την προοπτική εγκατάστασης των ανεμογεννητριών.

Για όλους αυτούς τους λόγους το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου οφείλει να σταθεί δίπλα στους κατοίκους και τους φίλους της Μάνης απέναντι στην αντι-αναπτυξιακή προοπτική εγκατάστασης ανεμογεννητριών».

Σχόλια

georgopoulos ebea

vasilopoulos banner

banner Μπικάκης

evaggelinou ebea

karaboulis 350 copy
newsletter banner anagnostis