home design 800x400

home design 1170Χ320

Αρχαίο οστό ρινόκερου στις Μυκήνες αποκαλύπτει νέα δεδομένα

Ένα απολίθωμα ρινόκερου που ανακαλύφθηκε στις Μυκήνες μας δίνει νέες πληροφορίες για την πολιτισμική κληρονομιά της περιοχής.
Αρχαίο Οστό Ρινόκερου στις Μυκήνες

Μια ομάδα ερευνητών έφερε στο φως ένα εντυπωσιακό εύρημα, αποκαλύπτοντας το πρώτο γνωστό απολίθωμα μεγάλου ζώου από την περιοχή των Μυκηνών. Το απολίθωμα, ένας αστράγαλος ρινόκερου από το είδος του Stephanorhinus, εντοπίστηκε αρχικά κατά τις ανασκαφές του 1970, αλλά η πραγματική του σημασία και προέλευση αναγνωρίστηκαν μόλις πρόσφατα.

Η σχετική μελέτη δημοσιεύτηκε στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό Scientific Reports και αποδεικνύει όχι μόνο την αρχαία περιέργεια για τα απολιθώματα, αλλά και την πιθανή τελετουργική χρήση τους στην Ύστερη Μυκηναϊκή περίοδο, περίπου 3.200 χρόνια πριν. Το απολίθωμα ανακαλύφθηκε σε ένα αποθηκευτικό χώρο στη νοτιοδυτική ακρόπολη των Μυκηνών, ανάμεσα σε άλλα αντικείμενα, όπως οι μεγαλύτεροι συλλεγμένοι μεσογειακοί κώνοι της Εποχής του Χαλκού.

Οι αναλύσεις των επιστημόνων κατέδειξαν ότι το οστό ανήκει σε ρινόκερο που έζησε κατά την Πλειστόκαινο εποχή, με πιθανές προελεύσεις είτε από τη Βόρεια Ελλάδα είτε από την Πελοπόννησο. Η παρουσία του στις Μυκήνες υποδηλώνει την ύπαρξη προηγμένων εμπορικών δικτύων ή την πιθανότητα το είδος αυτό να ζούσε κάποτε και στην περιοχή της Πελοποννήσου.

Σύμφωνα με τη Δρ. Jacqueline S. Meier και την ερευνητική της ομάδα, το οστό μπορεί να αποτέλεσε έμπνευση για τους μύθους της εποχής, όπως εκείνους των Κύκλωπων, που συνδέονται με τις γιγαντιαίες κατασκευές των Μυκηνών. Το μέγεθός του σε σχέση με τα γνωστά οστά τοπικών ζώων ίσως προκάλεσε τέτοιους συσχετισμούς.

Η ανακάλυψη αυτή δεν αποτελεί μεμονωμένο περιστατικό, αλλά εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο αποδεικτικών στοιχείων για τη συμβολική χρήση ζωικών μελών στη Μεσόγειο κατά την Εποχή του Χαλκού. Παρόμοια ευρήματα έχουν εντοπιστεί σε αρχαιολογικές τοποθεσίες στην Αίγυπτο, την Κύπρο και την Τουρκία, δείχνοντας τη διαπολιτισμική σημασία των απολιθωμάτων.

Το συγκεκριμένο απολίθωμα, αν και παρέμενε στην αφάνεια για δεκαετίες, αναδεικνύει τη σημασία της διεπιστημονικής συνεργασίας μεταξύ αρχαιολόγων, παλαιοντολόγων και συντηρητών, που μαζί αποκάλυψαν μια σημαντική πτυχή της πολιτισμικής ιστορίας των Μυκηνών.

Με πληροφορίες από enikos.gr.

Σχόλια

ΕΥΧΕΣ ΕΟΡΤΩΝ

poulas banner 2024
doris banner efxes2024
newsletter banner anagnostis