banner home design 800x400

banner home design 1170 x 320

Χωρίς Camper Stop χάνει έσοδα η Ελλάδα

Η απουσία υποδομών και νομοθετικού πλαισίου περιορίζει τη δυναμική τουρισμού με αυτοκινούμενα και ρυμουλκούμενα τροχόσπιτα, παρά την αυξημένη ζήτηση από ξένους επισκέπτες.

|

Χρόνος ανάγνωσης

2 λεπτά

|

0 Σχόλια στο Χωρίς Camper Stop χάνει έσοδα η Ελλάδα
Τροχόσπιτα στο Ναύπλιο, απέναντι από το Μπούρτζι

Η φετινή χρονιά αναμένεται να καταγράψει ελαφρώς αυξημένες αφίξεις ξένων αυτοκινούμενων και ρυμουλκούμενων τροχόσπιτων στην Ελλάδα, σε σύγκριση με το 2023, όταν σημειώθηκε εντυπωσιακή αύξηση 30%. Ωστόσο, παρά την αυξημένη ζήτηση, ο κλάδος χάνει την ευκαιρία να αναδείξει πλήρως τη δυναμική του και να αποφέρει σημαντικά οφέλη για την εθνική οικονομία.

Η απουσία επαρκών υποδομών και της σχετικής νομοθεσίας αποτελεί σημαντικό εμπόδιο. Στο Ναύπλιο τα τροχόσπιτα «φιλοξενούνται» στο παραλιακό μέτωπο, απέναντι από το εμβληματικό Μπούρτζι. Η έλλειψη camper stop και η μη λειτουργία όλων των κάμπινγκ όλο τον χρόνο πλήττει τον κλάδο και στερεί έσοδα στην Ελλάδα που μπορεί να ξεπεράσουν και το 1 δισεκατομμύριο ετησίως.

Το κλειδί για την Ανάπτυξη του κλάδου

Η ανάγκη για υποδομές όπως τα camper stop, που προσφέρουν βασικές υπηρεσίες όπως νερό και αποχέτευση, είναι επιτακτική. Η δημιουργία αυτών των χώρων στην Ελλάδα θα μπορούσε να μετατρέψει τη χώρα σε προορισμό για τουρίστες που ταξιδεύουν με τροχόσπιτα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο Αντώνης Ζαμπέτας από την ομώνυμη εταιρεία στη Θεσσαλονίκη που δραστηριοποιείται και στην αγορά του κάμπινγκ από το 1978, «πανευρωπαϊκά υπάρχουν 26.000 camper stop και στην Ελλάδα κανένας επίσημα καταγεγραμμένος στους διεθνείς καταλόγους».

Με ένα πλήρες νομοθετικό πλαίσιο και επενδύσεις σε camper stop, η Ελλάδα θα μπορούσε να προσελκύσει σημαντικό αριθμό τουριστών από χώρες όπως η Γερμανία, η Ολλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο, που σήμερα προτιμούν προορισμούς όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία. «Αν 20.000 από τους 200.000 Γερμανούς τουρίστες που ξεχειμωνιάζουν στην Ισπανία έρχονταν στην Ελλάδα, η εθνική μας οικονομία θα τονωνόταν με ένα δισεκατομμύριο ευρώ ετησίως τουλάχιστον», σημειώνει ο κ. Ζαμπέτας.

Επενδυτικές ευκαιρίες και γραφειοκρατία

Παρά το αυξημένο ενδιαφέρον από επενδυτές για τη δημιουργία τέτοιων υποδομών, η γραφειοκρατία και η έλλειψη κινήτρων αποτελούν ανασταλτικούς παράγοντες. Ο κ. Ζαμπέτας έχει ήδη καταρτίσει ένα σχετικό business plan, βασισμένο και στην εμπειρία του από την Παγκόσμια Έκθεση Τροχόσπιτων στο Ντίσελντορφ, το οποίο είναι έτοιμος να παρουσιάσει στους αρμόδιους φορείς.

Η Ελλάδα, με τα φυσικά της κάλλη και το ευνοϊκό κλίμα, έχει όλες τις προϋποθέσεις για να αναδειχθεί σε κορυφαίο προορισμό για τον τουρισμό με αυτοκινούμενα και ρυμουλκούμενα τροχόσπιτα. Ωστόσο, η έλλειψη κατάλληλων υποδομών και η απουσία στρατηγικής ανάπτυξης συνεχίζουν να αποτελούν σημαντικά εμπόδια στην αξιοποίηση αυτού του πολλά υποσχόμενου τουριστικού κλάδου.

Σχόλια

my school my choice (2)
newsletter banner anagnostis