banner home design 800x400

Τι έχει γίνει για την καταπολέμηση των ακρίδων στην Αργολίδα

Οι Περιφερειακές Ενότητες Υπεύθυνες για την Καταπολέμηση της Ακρίδας, λέει ο Τσιάρας

Τις ενέργειες που έχουν γίνει μέχρι τώρα για την καταπολέμηση των ακρίδων που καταστρέφουν καλλιέργειες στην Αργολίδα παραθέτει ο αρμόδιος Υπουργός, ξεκαθαρίζοντας πως την ευθύνη την έχει η ΔΑΟΚ της Π.Ε. Αργολίδας.

Σε απάντηση της ερώτησης του βουλευτή Αργολίδας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Ανδρέα Πουλά, σχετικά με τα προβλήματα που προκαλούν οι ακρίδες στις καλλιέργειες του Νομού Αργολίδας, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, ξεκαθάρισε την αρμοδιότητα της εφαρμογής προγραμμάτων ακριδοκτονίας. Σύμφωνα με τον Υπουργό, η ευθύνη ανήκει στις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) των Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας, βάσει των διατάξεων του νόμου 3852/2010, γνωστού και ως «Πρόγραμμα Καλλικράτης».

Συγκεκριμένα, ο κ. Τσιάρας τόνισε ότι η κατάρτιση, ο συντονισμός, η εποπτεία και ο έλεγχος των προγραμμάτων καταπολέμησης ακρίδων και άλλων επιβλαβών οργανισμών αποτελούν υποχρέωση των Περιφερειακών Ενοτήτων. Το νομικό πλαίσιο, όπως διαμορφώνεται από τους νόμους του 1934 και 1940, απαιτεί απόφαση του Περιφερειάρχη για την κήρυξη μιας περιοχής ως ακριδόπληκτης, καθώς και τη συγκρότηση Τοπικών Επιτροπών ακριδοκτονίας, με συμμετοχή τοπικών αρχών και γεωπόνων.

Για την καλλιεργητική περίοδο του 2024, ο Υπουργός ενημέρωσε ότι, κατόπιν εισήγησης της ΔΑΟΚ Αργολίδας, έχει ήδη δοθεί κατά παρέκκλιση άδεια 120 ημερών για τη χρήση του φυτοπροστατευτικού προϊόντος VELIFER OD, το οποίο θα εφαρμοστεί σε καλλιέργειες όπως ακτινιδιά, πορτοκαλιά, και μανταρινιά.

Επιπλέον, ο κ. Τσιάρας υπογράμμισε την ανάγκη έγκαιρης δράσης για την καλλιεργητική περίοδο του 2025, καλώντας τη ΔΑΟΚ Αργολίδας να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες από τις αρχές της Άνοιξης, ώστε να διασφαλιστεί η κήρυξη της περιοχής ως ακριδόπληκτης και η έκδοση νέας άδειας για την αποτελεσματική καταπολέμηση των ακρίδων.

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Exit mobile version